Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
najszczesliwsza pisze:Rozmaz ręczny?
filifionkaa pisze:najszczesliwsza pisze:Rozmaz ręczny?
Wygląda na to, że tak. Dziwi mnie, że w rozmazie nie zwrócono uwagi na małopłytkowość. Wszystko sobie przeczy, kot nie jest odwodniony (hematokryt Ht w normie), jest małopłytkowość (60) a krew makroskopowo gęsta i szybko krzepnie, co jest specyficzne dla nadpłytkowości lub odwodnienia. Gdzieś tu musiał wkraść się błąd analityczny.
filifionkaa pisze:Vailet, nie chcę Cię niepokoić, nie znam się na leczeniu kotów tylko ludzimoże po prostu zadzwoń, niech wytłumaczą, dlaczego tak się dzieje, że krew szybko krzepnie przy jednoczesnej małopłytkowości. Jak każdy wie, płytki odpowiedzialne są za procesy krzepnięcia, więc myśląc logicznie, przy niskim poziomie płytek powinna być słaba krzepliwość krwi, dlatego dziwi mnie to nieco.
olafen pisze:Wiola, moja Citka też ma bardzo gęstą krew i weci twierdzili, że dlatego, że za gruba a ostatnio wet mi powiedział, że za mało pije i dlatego. Zaczęłam jej wciskać na siłę picie i mleko, bo lubi i zaraz zrobiła się ta krew rzadsza.
Wcześniej nie można było zrobić morfologii, bo krew zaraz krzepła a ostatnio po pojeniu jej - było znacznie lepiej.
olafen pisze:Jeśli miałabym problem z podaniem płynów, kazał jej robić wlewy kroplówkowe.
Nie są drogie, ale Citka w miarę pije.
vailet pisze:olafen pisze:Jeśli miałabym problem z podaniem płynów, kazał jej robić wlewy kroplówkowe.
Nie są drogie, ale Citka w miarę pije.
Wiem że nie są drogie,ale Bejbi jedynie pod skórę można bo ma krwiaki i zwykłej igły nie można założyć,a wenflon tymbardziej.Miesiąc temu około była próba.Wcale się nie wysikała po takiej ilości.Trzeba glukozę zrobić.Zapomniałam o tym.Miała zazwyczaj 85 w stresie to mało bo koty w stresie mają ze 100.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 76 gości