» Wto lut 21, 2012 15:22
Re: Simbo i Sarabi-rozkoszny duecik S&S po raz piąty w akcji
Otrzymane od koleżanki z okazji Dnia Kota na rozweselenie po ostatnich wieściach
Dziesięć Przykazań Kocich.
Jam jest Kot Doskonały, Pan twój, który ci zaszczyt wielki uczynił, żeś w mej niewoli.
1. Nie będziesz miał kotów cudzych przede mną.
2. Jedynym obrazem, jaki czynić i czcić będziesz, ma być obraz Kota twego - namalowany lub za pomocą nowoczesnych aparatów uczyniony, bom ja jest Pan twój jedyny, piękny i zazdrosny, a pazury moje nie znają litości; jeśli obce futro wyczuję, użyć się ich nie zawaham.
3. Będziesz powtarzał imię Kota swego z czcią i namaszczeniem, jeśli chcesz dostąpić łaski mruczenia.
4. Pamiętaj, abyś dzień Kota święcił - nie tylko 17 lutego, ale dnia każdego, bo owo święto codziennie jest i zapamiętaj to sobie, jeśli moje futro głaskać pragniesz.
5. Czcij Kota swego i Kotkę swoją swoją, jeśli chcesz długo cieszyć się łaskawością, którą ci okazali, i poddaństwem, którym cię obdarowali.
6. Nie plotkuj o Kocie swoim, bo nie z powodu fałszywości czy złośliwych intencji obsikane są meble i dywany twoje, ale za karę, żeś nie dość pilnie czcił Pana swego, Kota.
7. Nie dziel łóżka swego z żadnym cudzym kotem, bo łoże owo tylko do jedynego Kota twego należy.
8. Nie okradaj Pana swego Kociego z pełnych misek i miękkich poduszek, bo Kot twój pogardzi kuwetą swoją i do obuwia tewgo sikać będzie, aż pojmiesz, jak wielkie było przewinienie twoje.
9. Nie mów fałszywego świadectwa przeciw Kotu swemu, bo On, choć łaskę swą i dobroć okazał niewolnikowi swemu, szybko mu je odebrać może, gdy zdradę wyczuje.
10. Nie pożądaj kota sąsiada swego ani żadnej rzeczy, która jego jest, bo to twój Kot jest idealny - najpiękniejszy, najmądrzejszy i godzien największych wspaniałości, któreś mu winien.
+ Arctica