Druzyna TTD - maluch Dymuś

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 16, 2012 10:16 Re: Druzyna TT - szukamy lokum dla kotow na czas remontu

Tosia z gardłem dużo lepiej, dziś dostaje ostatni antybiotyk i zobaczymy. Jest bardzo zła, bo na balkonie tyle śniegu, a ona może tylko przez szybkę sobie popodziwiać, zamiast szaleć. :twisted:

Dziś rano pojawił się inny problem z Tosią, nie bardzo wiedzieliśmy jak jej pomóc, bo to się zdarzyło pierwszy raz. Tosia dostała zatwardzenia i nie mogła zrobić kupki, męczyła się biedna, goniła po domu jak oszalała z ledwo wystającą kupką. Kilka podejść w kuwecie i nic. W końcu TZ ją złapał i wyciągnął kawałek na siłę. Była to w zasadzie sierść. Pomogło jej to, bo resztę już zrobiła w kuwecie, ale było widać, że ją bolało. Dostaje pastę na od kłaczenie, ale chyba za mało :roll: Gdzieś wyczytałam, że parafina pomaga, ale ile i jak ją podać? I jakie są skutki jej podania, bo niestety musimy dziś wieczór wyjechać i nie wiem czy lepiej jej podać czy lepiej nie podawać? Od dwóch dni koty dostają lek na skórę i sierść Aptus czy jakos tak, który zawiera Olej rzepakowy, Olej z wiesiołka, Olej rybi i kwasy omega-3, więc myślałam że to też pomaga "przechodzić" sierści.

Dawniej koty miały swobodny dostęp do trawy, i sierść wymiotowały. Od jakiegoś czasu musiałam im ją zabrać, bo Misiu sie drapie po jej zjedzeniu. Ale chyba znów im dam, bo wole żeby miał rozdrapane uszy niż żeby mi sie zatykały sierścią. :roll:
ObrazekObrazek

katebush

Od: Nie cze 17, 2007 17:25

Post » Pon sty 16, 2012 10:59 Re: Druzyna TT - szukamy lokum dla kotow na czas remontu

katebush pisze:Tosia z gardłem dużo lepiej, dziś dostaje ostatni antybiotyk i zobaczymy. Jest bardzo zła, bo na balkonie tyle śniegu, a ona może tylko przez szybkę sobie popodziwiać, zamiast szaleć. :twisted:

Dziś rano pojawił się inny problem z Tosią, nie bardzo wiedzieliśmy jak jej pomóc, bo to się zdarzyło pierwszy raz. Tosia dostała zatwardzenia i nie mogła zrobić kupki, męczyła się biedna, goniła po domu jak oszalała z ledwo wystającą kupką. Kilka podejść w kuwecie i nic. W końcu TZ ją złapał i wyciągnął kawałek na siłę. Była to w zasadzie sierść. Pomogło jej to, bo resztę już zrobiła w kuwecie, ale było widać, że ją bolało. Dostaje pastę na od kłaczenie, ale chyba za mało :roll: Gdzieś wyczytałam, że parafina pomaga, ale ile i jak ją podać? I jakie są skutki jej podania, bo niestety musimy dziś wieczór wyjechać i nie wiem czy lepiej jej podać czy lepiej nie podawać? Od dwóch dni koty dostają lek na skórę i sierść Aptus czy jakos tak, który zawiera Olej rzepakowy, Olej z wiesiołka, Olej rybi i kwasy omega-3, więc myślałam że to też pomaga "przechodzić" sierści.

Dawniej koty miały swobodny dostęp do trawy, i sierść wymiotowały. Od jakiegoś czasu musiałam im ją zabrać, bo Misiu sie drapie po jej zjedzeniu. Ale chyba znów im dam, bo wole żeby miał rozdrapane uszy niż żeby mi sie zatykały sierścią. :roll:

Parafina daje tylko "poślizg", wiec raczej nie powinna zaszkodzić. Ja podawałam 2 x dziennie po 2,5 ml do pyszczka. Jesli po dwóch dawkach nadal nie bedzie ok, trzeba powtórzyc.
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Pon sty 16, 2012 11:38 Re: Druzyna TT - szukamy lokum dla kotow na czas remontu

dzięki, to pewnie jej podam. Bałam sie czy po parafinie nie będzie miała znów biegunek, albo skoro to tylko na "poślizg", to jej podam.
ObrazekObrazek

katebush

Post » Pon sty 16, 2012 11:49 Re: Druzyna TT - szukamy lokum dla kotow na czas remontu

U nas ostatnio Henio miał podobny problem. Ale parafinka pomaga dość dobrze :)
Ja jeszcze dałam Heniowi laktulozę na rozluźnienie stolca - ale wtedy kot może dostać rozwolnienia, bo niekiedy tak się dzieje, że działanie jest dość silne.
U nas chyba każdy kot ma od czasu do czasu taką przygodę z zaparciem, mimo że podaję im pastę odkłacającą regularnie.

mahob

Od: Czw lut 15, 2007 12:44

Post » Śro sty 25, 2012 19:17 Re: Druzyna TT - szukamy lokum dla kotow na czas remontu

Jak kocie zdrówko?
Obrazek Obrazek

anita5

Od: Sob cze 18, 2005 16:48

Post » Śro sty 25, 2012 21:34 Re: Druzyna TT - szukamy lokum dla kotow na czas remontu

dziekuje, odpukać na razie dobrze. Wciąż czekamy na wyniki badań Tornadka i martwię sie jak koty zniosą remont :roll:
ObrazekObrazek

katebush

Post » Pt sty 27, 2012 18:02 Re: Druzyna TT - szukamy lokum dla kotow na czas remontu

Koty na czas remontu jednak zostają?

joszko89

Od: Nie paź 09, 2011 14:13

Post » Pt sty 27, 2012 19:19 Re: Druzyna TT - szukamy lokum dla kotow na czas remontu

joszko89 pisze:Koty na czas remontu jednak zostają?

Nie, one by nie zniosły tego hałasu i pyłu. Muszą jechać do rodziców, bo nie znalazłam innej możliwości :roll:
ObrazekObrazek

katebush

Post » Sob sty 28, 2012 12:40 Re: Druzyna TT - mamy wyniki

Mamy wyniki testów Tornadka :dance: :dance2: :dance: Misiu ma alergie na: jajka i biało mięsne: wołowinę, kurczaka, jagnie. Może jeść ryby indyka i królika. Niestety producenci często nie podają pełnego składu karm, a jajka i mączki mięsne są podobno częstym składnikiem karm :roll: Więc czeka mnie pisanie do sklepów/producentów o dokładny skład karm, żeby nie zaszkodzić Tornadkowi. Dobrze, że w końcu wiemy czego nie może jeść, bo będzie go łatwiej odchudzić.
ObrazekObrazek

katebush

Post » Sob sty 28, 2012 13:53 Re: Druzyna TT - mamy wyniki

To ja trzymam za zdrowie, remont i siły. :ok:
Pozdrawiam!
Obrazek Obrazek

anita5

Od: Sob cze 18, 2005 16:48

Post » Pon sty 30, 2012 9:32 Re: Druzyna TT - mamy wyniki

No i zawsze można mu dać te rodzaje mięska przyrządzone przez siebie :)
Dobrze, że już wiadomo, co go uczula - to ułatwia sprawę :ok:

mahob

Post » Czw lut 02, 2012 12:32 Re: Druzyna TT - mamy wyniki

Teraz przyrządzanie kotletów z kurczaka, to istna walka, aby Misiu nie ukradł ani kawałka :twisted: Ale damy rade, będziemy jeść więcej indyka :D Wciąż się martwię o koty, niby uzgodniłam, że oddam je do rodziców, ale cały czas będę czuć niepokój, czy ojciec ich nie wypuścił :roll: Czy ktoś korzystał z usług tego hotelu dla zwierząt? http://www.tricolor-hoteldlazwierzat.pl/page2.php Zastanawiam się nad nim.
ObrazekObrazek

katebush

Post » Czw lut 02, 2012 13:12 Re: Druzyna TT - mamy wyniki

Był temat na forum:
viewtopic.php?f=1&t=84904&hilit=hotel+tricolor
Nawet jakieś pozytywne opinie tez :P
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Pt lut 03, 2012 12:39 Re: Druzyna TT - mamy wyniki

dzięki za link, niestety i tak nie mają miejsca, więc pozostanie mi miesiąc martwienia się o kotuchy :roll:
No chyba że ktoś jest chętny na przygarnięcie ich na 3 tygodnie?
ObrazekObrazek

katebush

Post » Pt lut 03, 2012 15:05 Re: Druzyna TT - mamy wyniki

Mam nadzieję, że jakoś dadzą radę - czy raczej że rodzice dadzą radę się nimi zaopiekować. Trzymam kciuki.

mahob

[poprzednia][następna]