Moderator: Moderatorzy
Miuti pisze:Problemem geraldbutler jest brak pracy i - co za tym idzie - brak pieniędzy.
Porady są owszem, na miejscu - ale na zastosowanie się do nich Ania nie ma forsy.
Podziwiam Anię. Jej działalności nie da się przecenić.
Aniu - trzymaj się.
kotkins pisze:Po pierwsze sterydy stosowane w grzybicy rozkręcają ją tylko.Steryd ma na celu obniżenie odpowiedzi immunologicznej w stanie zapalnym co sprzyja namnażaniu się grzybów.Nie podaje się sterydów chorym na grzybicę,chyba,że mają chorobę autoimmunologiczna i to lek ratujący życie.
Po drugie leczenie grzybicy w ciemno to głupota.Bo zeskrobiny z posiewem to ok 130 zł.Dajsz leczenie celowane.I wiesz CO leczysz.
Przed zeskrobaniem nie kąpie się psa przez 2-3 dni.
Po trzecie jesli pies łysiał to zapewne grzybica tzw"strzygąca",ktora się nieźle leczy.
Ketakonazol jest leczeniem z wyboru,psy dobrze je tolerują.Tylko jak każdy antybiotyk przeciwgrzybiczy niszczy wątrobę.I nie daje sie go w ciemno, nie wiedząc jaki to grzyb.
Po czwarte pies ma jak podejrzewam jakąś chorobę autoimmunologiczną.
Bardzo często wiąże się to z niedoczynnością tarczycy.Psy inaczej ,niż my reagują na hormony tarczycy- mam psa z rogowaceniem szarym i to się wiąże z walśnie niedoczynnością.Eltrox np. szybko podnosi poziom hormonów i porawia stan skory.
Ergo: musisz zrobić zeskrobiny.
I hodowlę z zeskrobin.
Bez tego nie ma sensu dawać leków wzajemnie się wykluczających.
Bo zawsze oczywiście może to być nawrót grzybicy.
Wtedy staerydy to błąd w sztuce.
Wiem z innych wątków ,że masz wiele zwierząt,tymczasów itp.
Pies autoimmunologiczny potrzebuje spokoju,równowagi i nie lubi zmian.
Nie chcę być niegrzeczna,ale może lepiej mieć kilka zdrowych i szczęśliwych zwierząt ,niż ratować cały świat?
Bo skoro jak sama piszesz masz problemy finansowe to chyba trzeba dokonać wyboru.Aspekt psychiczny jest dla zwierzęcia też nie bez znaczenia- stalość świata jest niezbędna do prawidłowej egzystencji psa.
Z całym szacunkiem dla Twoich dokonań.
Posłuchaj naszych rad w kwestii zeskrobin.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości