Stópka i Szaruś Witają :D :D :D

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 04, 2012 20:29 Stópka i Szaruś Witają :D :D :D

Witamy wszystkich serdecznie :)
Maleństwa przyszły na świat 29.10.2011
Wczoraj razem z żoną je adoptowaliśmy :) U weta dostały max punktów jeśli chodzi o zdrowie i kondycje :) Od razu zostały odrobaczone :) mają dobry apetyt i aż za dużo energii :)

Przedstawiam Stópkę (kicia)

Obrazek

A to jest Szaruś (kocurek)

Obrazek

Niesamowite tulaki :)

Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio edytowano Czw sty 05, 2012 1:01 przez Stópka i Szaruś, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Stópka i Szaruś Nasze śliczne maleństwa :) :D Zdjęcia Kociaków

Stópka i Szaruś

Od: Śro sty 04, 2012 10:49

Post » Śro sty 04, 2012 20:57 Re: Stópka i Szaruś Witają :D :D :D

Cześć tygryski :D :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: jesteście śliczne

rudy kociak

Od: Śro paź 19, 2011 18:21

Post » Śro sty 04, 2012 22:15 Pytania i prośba o wskazówki i rady :)

Wedle sugestii Zofia&Sasza zakładam nowy temat :) Będę tu pisał wszystkie pytania :)

Stópka i Szaruś pisze:Witam :)
Jestem nowy na forum wiec jeszcze zdążę się przywitać :)
Wczoraj adoptowałem z żoną 2 maleństwa. Stópkę (kicia) i Szarusia (kocur). Mają 2 miesiące i 6 dni :) ze względu ze to są nasze pierwsze kotki od kilkunastoletniej przerwy będziemy potrzebować trochę rad :) Wczoraj po wizycie w klinice weterynaryjnej przyjechaliśmy do domu. Bardzo ładnie się zachowywały :) po sprawdzeniu i obwąchaniu wszystkich kątów spokojnie zjadły pobawiły się ze sobą i z nami też i grzecznie położyły się do swojego nowego kojca. Pospały trochę i znowu jedzenie zabawa kuweta ( bardzo ładnie korzystają z zakrytej kuwety ) i do kojca spać. Kiedy z żoną też położyliśmy się spać nagle wskoczyła do nas Stópka i od razu usadowiła się w nogach na kołdrze. Po jakiś 20 min wskoczył Szaruś i wtulił się w siostrzyczkę. Rano okazało się ze całą noc spały z nami a kojec jest lekko zasikany. Nie karciliśmy kociaków bo uznaliśmy że takie coś może się zdarzyć. Kojec już jest w pralce a kocięta znalazły sobie miejsce do spania na pufie. Czy macie jakieś rady inne niż incydent z kojcem to tylko efekt stresu nowym otoczeniem i pierwsza wizyta u weterynarza i swój mały wiek czy coś innego??
Pozdrawiam

Zofia&Sasza pisze:Gratulacje z powodu zakocenia! :D Załóż może osobny wątek ze swoimi pytaniami, bo tu może Cię nikt nie zauważyć. wasze koty to maluszki, więc tak jak było powyżej - mogły nie zdążyć do kuwetki albo zapomnieć gdzie stoi.

alma_uk pisze:i czysc 1 a nawet 2 razy dziennie kuwete. u Nas to zdalo egzamin.

MB&Ofelia pisze:Moja rada na małego kotka siusiającego nie tam, gdzie trzeba (z własnego doświadczenia, u mnie podziałało):
trzeba złapać kociaka na gorącym uczynku - czyli jak siusia poza kuwetą (np. na kojec). Besztamy kotka (np. brzydki kotek, niedobry! nie wolno!), zanosimy do innego pomieszczenia (np. do łazienki) i zamykamy tam samego na 20-30 minut. Nie zwracamy uwagi na miałki, piski, drapanie do drzwi. Wypuszczamy kocię dopiero po upłynięciu czasu kary. Miejsce sasiusiane trzeba dobrze wyprać odwonić (np. octem), bo jak będzie niuchało kocim moczek, to kici będzie się kojarzyć z miejscem do siusiania.
Ofelia jako malutki kociak dwa razy nasiusiała na kołdrę. Za drugim razem udało mi się ją złapać na gorącym uczynku i zastosowałam właśnie taką karę. Pomogło do tego stopnia, że już nigdy nie zdarzyło jej się nasiusiać poza kuwetą. Acha, moja kota też była za wcześnie odebrana od matki (niestety z konieczności) - przy czym matka Ofelii to kotka wolnożyjąca, więc nawet gdybym zabrała malutką później, to pewnie i tak czekałoby mnie przyuczanie do kuwety.

Stópka i Szaruś

Post » Śro sty 04, 2012 22:22 Re: Pytania i prośba o wskazówki i rady :)

Skąd pomysł na imiona :?: :D
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Śro sty 04, 2012 22:27 Re: Pytania i prośba o wskazówki i rady :)

A incydent z kojcem nie będzie związany z nowym otoczeniem i adopcją?? Kojec bardzo dobrze wypraliśmy nic nie czuć ale nadal tam nie śpią. Stópka na chwile się w nim położyła a Szaruś obszedł na około i położył się na " szufladzie " pod klawiaturę i zaczął miauczeć więc Stópka jak z procy poleciała do niego i od razu usnęły... może potrzebują zaciemnienia a ich kojec jest otwarty??

Druga sprawa:
Dzisiaj bardzo energicznie się bawią i wydaje mi się że dość agresywnie. Ganiają się bardzo i albo jeden albo drugi ma bardzo puchaty ogon i uszy po sobie... Co to oznacza?? Jak na razie tylko obserwujemy bo nie wiem czy tak mogą się agresywnie bawić czy nie...

kotx2 pisze:Skąd pomysł na imiona :?: :D

Oboje są identyczni tylko ze Szaruś jest całkowicie szary a Stópka ma małe białe końcówki łapek :)

Stópka i Szaruś

Post » Śro sty 04, 2012 22:36 Re: Pytania i prośba o wskazówki i rady :)

Stópka i Szaruś pisze:A incydent z kojcem nie będzie związany z nowym otoczeniem i adopcją?? Kojec bardzo dobrze wypraliśmy nic nie czuć ale nadal tam nie śpią. Stópka na chwile się w nim położyła a Szaruś obszedł na około i położył się na " szufladzie " pod klawiaturę i zaczął miauczeć więc Stópka jak z procy poleciała do niego i od razu usnęły... może potrzebują zaciemnienia a ich kojec jest otwarty??

Druga sprawa:
Dzisiaj bardzo energicznie się bawią i wydaje mi się że dość agresywnie. Ganiają się bardzo i albo jeden albo drugi ma bardzo puchaty ogon i uszy po sobie... Co to oznacza?? Jak na razie tylko obserwujemy bo nie wiem czy tak mogą się agresywnie bawić czy nie...

1. sprawa -> koty same sobie wybierają miejsce do spania. możesz czasem i 10 kojców mieć, a spać będą z tobą w łóżku albo np na górze szafy ;) . ja mam 3 koszyko-posłania i ani jedno nie jest używane np ;)
2. sprawa -> to zupełnie normalne. kociaki często potrafią się bardzo ostro ze sobą bawić. ciesz sie, że nie próbują swoich sił z twoją ręką ;) ;) . a z tego puchatego ogona i uszach po sobie się śmiej. zwiemy to boczkowaniem i kociaki uczą się w ten sposób zachowań stadnych również :). ja tam swoją kotkę prowokuję do boczkowania, bo mnie rozwala tym totalnie i pękam ze śmiechu :ryk:

klauduska

Od: Nie lut 27, 2011 19:49

Post » Śro sty 04, 2012 22:39 Re: Pytania i prośba o wskazówki i rady :)

Stópka i Szaruś pisze:
Druga sprawa:

Jak krew się nie leje, nie interweniuj.
Małe, przy okazji, uczą się na sobie jak hamować gryzienie i chować pazurki.

Moje tłuką się regularnie ( są braćmi, wykastrowanymi ) i to dość ostro. A rozpaczliwe krzyki maltretowanego koteczka ( raz jednego , raz drugiego ) naprawdę robią wrażenie.
Nigdy jednak nie zrobiły sobie przy tym krzywdy. Żadnej. Nawet się nie drasnęły.
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Śro sty 04, 2012 23:05 Re: Pytania i prośba o wskazówki i rady :)

zaznaczam sobie temat i proszę o foteczki kociaków :)

kommy

Od: Wto lis 15, 2011 15:36

Post » Śro sty 04, 2012 23:07 Re: Stópka i Szaruś Witają :D :D :D

Nowe zdjęcia jeszcze gorące :D :)

Aby wyjaśnić ich imiona to najpierw zdjęcie Szarusia :) jest cały szary :)

Obrazek

Stópka ma białe końcówki łapek więc takie imię :)

Obrazek

I inne zdjęcia :)

Obrazek

Obrazek

Ulubione miejsce do spania poza łóżkiem z nami ;)

Obrazek

Stópka i Szaruś

Post » Śro sty 04, 2012 23:08 Re: Pytania i prośba o wskazówki i rady :)

Link do tematu poświęconego tylko zdjęciom :)

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=137602&p=8404995#p8404995

Co do postów wyżej :)

Jeśli jeszcze raz się załatwią poza kuwetą to będziemy mocno się zastanawiać :) mam nadzieje ze to tylko efekt stresu przez adopcje i zmianę otoczenia :)
Uspokoiliście mnie co do zabawy :) Nie będziemy im przeszkadzać jeśli nie pojawi się krew ;)

Ciekawostka :) :!:

Nasze szkraby oglądają telewizje :D :D :D a Szaruś nawet atakuje postacie skacząc na ekran :D Teraz już mam przygotowany aparat i jak uda się to uwiecznię te śmieszne zachowanie i od razu pokaże :D :)

Stópka i Szaruś

Post » Śro sty 04, 2012 23:14 Re: Stópka i Szaruś Witają :D :D :D

Jakie cudne burasiątka :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Witamy na forum :ok:
Obrazek

Danusia

Od: Pon kwi 02, 2007 11:56

Post » Śro sty 04, 2012 23:21 Re: Pytania i prośba o wskazówki i rady :)

oj to już lecę oglądać :D Moja Isia to pomagała grać w gry konsolowe mojemu TŻ :D I ptaszki na animal planet też ją rozruszają zawsze :D

kommy

Post » Śro sty 04, 2012 23:22 Re: Stópka i Szaruś Witają :D :D :D

szybko się witam i idę spać, jutro dzieciaczki pooglądam :oops:
dobranoc :D

kommy

Post » Czw sty 05, 2012 0:37 Re: Stópka i Szaruś Witają :D :D :D

Kolejna porcja zdjęć :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Ostatnio edytowano Czw sty 05, 2012 0:59 przez Stópka i Szaruś, łącznie edytowano 1 raz

Stópka i Szaruś

Post » Czw sty 05, 2012 0:57 Re: Stópka i Szaruś Witają :D :D :D

Śliczne buraski :ok:

malutka_8

Od: Pon sie 04, 2008 9:04

[następna]