Kamienie nerkowe

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto lis 29, 2011 13:08 Re: Kamienie nerkowe

Nie wiem dokladnie na co. Nie moge napisac, ze na rozbicie kamieni struwitowych, bo jak przyjechalam z kotem do wet. to jeszcze nie bylo wynikow i on to dostal, wiec wydaje sie , ze mogl to byc lek na zapalenie pecherza.

Lambercik

Od: Pon lis 28, 2011 15:19

Post » Wto lis 29, 2011 13:09 Re: Kamienie nerkowe

Lambercik pisze:Nie wiem dokladnie na co. Nie moge napisac, ze na rozbicie kamieni struwitowych, bo jak przyjechalam z kotem do wet. to jeszcze nie bylo wynikow i on to dostal, wiec wydaje sie , ze mogl to byc lek na zapalenie pecherza.

Zapalenia pęcherza nie leczy się antybiotykiem.
Infekcje owszem, ale tutaj nie było posiewu, by to stwierdzić.
Kot odstał antybiotyk bez sensu.
I antybiotyk nie rozbija kamieni struwitowych.
najszczesliwsza

Post » Wto lis 29, 2011 13:16 Re: Kamienie nerkowe

Nie jestem weterynarzem, a kiedy dyplomowana osoba mi cos zaleca w takiej sytuacji, nie bede sie sprzeciwiac i go pouczac, bo po co do niego przyjezdzalam... Z reszta bylam u dwoch lekarzy i pierwszy podal ten antybiotyk, a drugi dal mi 2 szczepionki, abym w domu sama zrobila, gdyz nie minelo 48h od pierwszego zastrzyku i on nie mogl podac.

Lambercik

Post » Wto lis 29, 2011 13:24 Re: Kamienie nerkowe

Lambercik pisze:Nie jestem weterynarzem, a kiedy dyplomowana osoba mi cos zaleca w takiej sytuacji, nie bede sie sprzeciwiac i go pouczac, bo po co do niego przyjezdzalam... Z reszta bylam u dwoch lekarzy i pierwszy podal ten antybiotyk, a drugi dal mi 2 szczepionki, abym w domu sama zrobila, gdyz nie minelo 48h od pierwszego zastrzyku i on nie mogl podac.

Jakie szczepionki 8O

Cały problem polega na tym, że weterynarze w większości przerażającej nie potrafią diagnozować i leczyć chorób pęcherza i nerek u kotów.
najszczesliwsza

Post » Wto lis 29, 2011 13:34 Re: Kamienie nerkowe

Szczepionki = dwie strzykawki z odpowiednia iloscia antybiotyku dla kotka, ktore musialam podawac co 48h. Mysle, ze gdyby moj kotek zostal zle zdiagnozowany to dalej by obsikiwal cala lazienke i mialby krew w moczu. Zaczelo sie to od posikiwan poza kuweta i myslalam, ze zaczal to robic ze zlosliwosci, ale kiedy pewnego ranka wstalam i cala lazienka byla w moczu (podloga, wanna, umywalka) zmieszanym z krwia, to nie myslalam dlugo i nie zastanawialam sie, ktory lekarz jest odpowiedni w diagnozowaniu kamicy nerkowej, tylko pojechalam do tego, u ktorego sie zawsze go leczylam.

Lambercik

Post » Wto lis 29, 2011 15:42 Re: Kamienie nerkowe

Lambercik pisze:... (ma kamienie struwitowe w moczu). ...
Nie ma czegoś takiego. Przecież nie sika kamieniami tylko cieczą. Kamienie występują w pęcherzu. Nie da się zdiagnozować kamicy badaniem moczu. Kamicę diagnozuje sie USG, co do jej istnienia. Natomiast dokładne rozpoznanie rodzaju kamienia, bez fizycznego, zbadania jest bardzo trudne. Fizyczne badanie wymaga wyjęcia kamienia z kota.

W moczu mogą być krystalizacje. Nie mają one żadnego powiazania z kamicą. W przypadku struwitów nie należy nic robić. Hemoglobina w moczu niestety wskazuje na kamicę, którą należało by zbadać dokładnie USG. Nie wystarczy, że kot ma dostęp do wody. Konieczne jest zachęcanie go do picia, np. podlewanie mokrej karmy wodą. Karma Urinary zawiera sól. Powoduje zwiększone pragnienie kota i w efekcie zwiększa ilość wody którą pije kot. Prawdopodobnie podanie mu tej karmy będzie skuteczne i nic sie nie stanie - jeśli kot ma nieco szczęścia i jest zdrowy. Jeśli nie ma i sytuacja zacznie się pogarszać, poszukaj innej "dyplomowanej osoby", bo obecna nie ma pojęcia o zagadnieniu. Inaczej mówiąc, jest konowałem.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Śro lis 30, 2011 23:35 Re: Kamienie nerkowe

Lambercik i co z kotem?
najszczesliwsza

Post » Czw gru 01, 2011 15:09 Re: Kamienie nerkowe

Wszystko chwilowo w porzadku, oddaje mocz w kuwecie bez wiekszego stresu, kulki zbrylone dobrej wielkosci. Za tydzien ide z nim ponownie do weterynarza na badanie moczu i moge sie zapytac dokladnie jaki antybiotyk dostal oraz o USG pecherza moczowego. Jak bede po wizycie koniecznie dam Ci znac najszczesliwsza :wink:

Lambercik

[poprzednia]