zabersowe pokemony cz.5 - czekamy na co się da (sezonowo)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 07, 2011 19:24 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

U mojego Rysia tylko raz sie na razie tak zdarzylo-ale od tego czasu ogladma ogon as....wtedy przegapilam objawy-wyjezdzlam i katastrofa byla....od tego czasu spokoj
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Pon lis 07, 2011 19:34 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

Birfanko, ja bym była chętna na ten kaolin. :oops:

Jak wiadomo płeć siedzi nie tylko w jajkach czy macicy i jajnikach. 8) czasami po kastracji długo się ogon tłuści i trzeba zadbać. Zmor był kastrowany niedawno, więc zła ciotka MariaD z przyzwyczajenia zajrzała między włoski na Saszkowym ogonku. I znalazła coś ciekawego. Wykład był na temat "Praktyczne aspekty zastosowania naukowych metod odtłuszczania ogona", skrzętnie zapisane przez pilną studentkę I roku dla opiekunów kotów półdługowłosych. ;)
Teraz były ćwiczenia praktyczne cz. 1."Zastosowanie pudru jako agenta wiążącego tłuszcz". :D
Birfanka pisze:Ale to jednak dotyczy wylacznie kotow pol- i dlugowlosych?
Bo nie zetknelam sie nigdy z tym problemem u krotkowlosego, ale moze tez sie zdarza?

Prawdopodobnie u kotów krótkowłosych kot sam wylizuje sobie ten tłuszcz w trakcie mycia, lepszy jest też dostęp powietrza do skóry. Ale wiem, ze zdarza się u kocurów hodowlanych krótkowłosych także i też trzeba wypierać.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Pon lis 07, 2011 19:40 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

MariaD pisze:Birfanko, ja bym była chętna na ten kaolin. :oops:
Ja też :oops:

MariaD pisze:ciotka MariaD z przyzwyczajenia zajrzała między włoski na Saszkowym ogonku. I znalazła coś ciekawego. Wykład był na temat "Praktyczne aspekty zastosowania naukowych metod odtłuszczania ogona", skrzętnie zapisane przez pilną studentkę I roku dla opiekunów kotów półdługowłosych. ;)
Wiedza Marii jest bardzo zaraźliwa :lol: ja też już z przyzyczajenia koty oglądam od ogona i ostatnio znajomi - świeżoupieczeni właściciele półdługowłosego futrzaka, otrzymali całkiem podobny wykład ode mnie :ryk: może nie az takiej jakości jak Marii, ale efekt był, bo się przejęli 8)

ewkaa

Od: Śro sie 31, 2005 19:02

Post » Pon lis 07, 2011 19:41 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

Ja przy pieszczotach dyskretnie zagladam :wink:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Pon lis 07, 2011 20:09 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

MariaD, ewkaa, nie ma problemu, moge Wam tez kupic i wyslac :)
To taka glinka http://www.easyparapharmacie.com/argile ... -200g.html , uzywa sie jej tez wewnetrznie (kuracja 3-tygodniowa, pochlania toksyny z organizmu), jako zasypki dla niemowlat, oraz kosmetycznie do maseczek na twarz i wlosy (tylko wtedy trzeba rozmieszac z woda na papke).
Do uzytku kosmetycznego i wewnetrznego nie moze miec kontaktu z metalem, aby zachowala wlasciwosci, ale przy pudrowaniu ogona to raczej znaczenia nie ma, tluszcz pochlonie i tak :kotek:
Polecila mi to (do tlustego ogona, i ogolnie do pudrowania futerka) hodowczyni od Puszka, ona uzywa u swoich kotow (bo nawet jak ciut w futrze po wyczesaniu zostanie-a przewaznie pudry zostaja-to jest to neutralne oraz dopuszczone do uzytku wewnetrznego, wiec nawet jak kot zlize, to nic).
Zajrze jutro do apteki i sklepu bio, a jakby akurat nie mieli, albo inne, to zamowie w tej aptece z linka, ja tam stale u nich kupuje rozne rzeczy.
Do Warszawy chyba zrobie jedna paczke, nie ma chyba sensu wysylac osobno, widujecie sie przeciez?
Obrazek
"Il n'y a pas de chat ordinaire" (Colette)
Trójkot - Puszek i Szatony

Birfanka

Od: Pon lip 06, 2009 9:48

Post » Pon lis 07, 2011 20:18 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

Ile to ciekawych rzeczy można się dowiedzieć w tym wątku. Ogon Toffinka jest ok, myje go sobie regularnie, od czasu do czasu dopadam do z grzebieniem. Uszczerbku na futrze wielkiego nie ma :wink:
Toffinek 2005-2020, Chanell 24.04.2015 u mnie od 27.06.2020
Obrazek

matka maruda

Od: Pt lis 11, 2005 10:53

Post » Pon lis 07, 2011 20:24 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

Birfanka pisze:MariaD, ewkaa, nie ma problemu, moge Wam tez kupic i wyslac :)
To taka glinka http://www.easyparapharmacie.com/argile ... -200g.html , uzywa sie jej tez wewnetrznie (kuracja 3-tygodniowa, pochlania toksyny z organizmu), jako zasypki dla niemowlat, oraz kosmetycznie do maseczek na twarz i wlosy (tylko wtedy trzeba rozmieszac z woda na papke).

To chyba ta sama 'maseczka' tyle, że w niewielkim 10g opakowaniu.
http://www.aptekaslonik.pl/prod_info.ph ... k-10g.html

Przeczytałem opis 'dnia higieny i się ogarniecia'. Pohihotałem w międzyczasie. Zabers w wysokiej formie.

pogwizd

Od: Pt cze 04, 2010 21:46

Post » Pon lis 07, 2011 20:29 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

Birfanka pisze:Do Warszawy chyba zrobie jedna paczke, nie ma chyba sensu wysylac osobno, widujecie sie przeciez?

Oczywiście, że jedną paczką. Widujemy się regularnie. :) Dla mnie 2 opakowania. :) One są po 300 gram?

pogwizd - cena za 300 gr - jak z linka Birfanki byłaby zabójcza w polskiej aptece. :evil:
Obrazek

MariaD

Post » Pon lis 07, 2011 20:37 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

MariaD pisze:
Birfanka pisze:Do Warszawy chyba zrobie jedna paczke, nie ma chyba sensu wysylac osobno, widujecie sie przeciez?

Oczywiście, że jedną paczką. Widujemy się regularnie. :) Dla mnie 2 opakowania. :) One są po 300 gram?
Dla mnie też dwa :D uwielbiam mieć pretekst do wpadania do Marii :mrgreen:

ewkaa

Od: Śro sie 31, 2005 19:02

Post » Pon lis 07, 2011 20:44 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

MariaD pisze:

pogwizd - cena za 300 gr - jak z linka Birfanki byłaby zabójcza w polskiej aptece. :evil:

Zapewne masz rację, po prostu szybki 'z ciekawości' google wyrzucił mi podobny produkt. Pozostaje przeliczyć.

pogwizd

Post » Pon lis 07, 2011 21:09 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

ewkaa pisze:uwielbiam mieć pretekst do wpadania do Marii :mrgreen:

Sonka z Bajrą czekają na kąpiel. 8)
Obrazek

MariaD

Post » Pon lis 07, 2011 21:13 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

Sprawdzilam dokladniej, to jest paczka 200g, w aptece pomylkowo wpisali 300, ale w tytule i ponizej w opisie jest 200, w innych aptekach tez podaja 200, zreszta jutro sprawdze, jesli znajde na miejscu.
Cena w Polsce rzeczywiscie zabojcza, co prawda sa tez te po 200 g, ale i tak drozsze http://www.drogerianaturalna.pl/glinki- ... -200g.html
Cena wysylki to ok. 14,30€, czyli za opakowanie stad wyjdzie ok. 8€ (14,3:4=3,58+4,50 ).
Nie wiem, po ile sa aktualnie euro, co Wam wyjdzie korzystniej?
Obrazek
"Il n'y a pas de chat ordinaire" (Colette)
Trójkot - Puszek i Szatony

Birfanka

Od: Pon lip 06, 2009 9:48

Post » Pon lis 07, 2011 21:14 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

esentia.pl sprawdzcie :ok:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pon lis 07, 2011 21:25 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

Birfanka pisze:Sprawdzilam dokladniej, to jest paczka 200g, w aptece pomylkowo wpisali 300, ale w tytule i ponizej w opisie jest 200, w innych aptekach tez podaja 200, zreszta jutro sprawdze, jesli znajde na miejscu.
Cena w Polsce rzeczywiscie zabojcza, co prawda sa tez te po 200 g, ale i tak drozsze http://www.drogerianaturalna.pl/glinki- ... -200g.html
Cena wysylki to ok. 14,30€, czyli za opakowanie stad wyjdzie ok. 8€ (14,3:4=3,58+4,50 ).
Gdyby mnie ktoś pytał (choć nie pyta :) to pięknie podziękowałbym Birfance za podrzucenie produktu, dodatkowo byłbym dźwięczny za wynalezienie sklepu w Polsce, gdzie można ww produkt kupić w sensownej cenie. A następnie zamówiłbym jedną, wspólną paczkę (w końcu i tak się spotykacie :). Howgh.

Edit:
Puszek moim idolem. Kot zawsze niewinny, w dodatku obdarzony Bardzo Zdrowymi Płucami. Bardzo.

pogwizd

Post » Pon lis 07, 2011 21:29 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

pogwizd pisze:
Birfanka pisze:Sprawdzilam dokladniej, to jest paczka 200g, w aptece pomylkowo wpisali 300, ale w tytule i ponizej w opisie jest 200, w innych aptekach tez podaja 200, zreszta jutro sprawdze, jesli znajde na miejscu.
Gdyby mnie ktoś pytał (choć nie pyta :) to pięknie podziękowałbym Birfance za podrzucenie produktu, dodatkowo byłbym dźwięczny za wynalezienie sklepu w Polsce, gdzie można ww produkt kupić w sensownej cenie. A następnie zamówiłbym jedną, wspólną paczkę (w końcu i tak się spotykacie :). Howgh.

Macie rację pogwizd. :ok: :D

Faktycznie, nie wiedziałam, ze coś takiego można dostać w Polsce. :)

Nie ma sensu zamawiać w Belgii i wysyłać, bo cena z wysyłką jest podobna do ceny w Polsce.

Pięknie Birfance dziękujemy za znalezienie produktu i polskiego sklepu, gdzie można go kupić w sensownej cenie. :1luvu:

Zamówimy z ewkaa tutaj.
Howgh! :mrgreen:

Edit: możemy odebrać osobiście, sklep jest w Warszawie. :D
Ostatnio edytowano Pon lis 07, 2011 21:31 przez MariaD, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

MariaD

[poprzednia][następna]