Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
ezzme pisze:a jak Glucek kaszle?
zabers pisze:ezzme pisze:a jak Glucek kaszle?
teraz nie kaszle, bo jest na lekach, ale kaszlał i od tego się zaczęła cała historia.
kaszlał: 2-3 pierwsze kaszlnięcia - mokre, potem dalej - suche. oparty na "łokciach".
mniej więcej tak :
http://www.youtube.com/watch?v=kG5vBaT2 ... re=related
filo pisze:Łasik ma to samo. Tylko o słabym nasileniu i nie mam ochoty w niego sterydów pakować. Rozmawiałaś o skutkach ubocznych sterydów wziewnych? Co Niziołek o tym myśli?
ezzme pisze:zabers pisze:ezzme pisze:a jak Glucek kaszle?
teraz nie kaszle, bo jest na lekach, ale kaszlał i od tego się zaczęła cała historia.
kaszlał: 2-3 pierwsze kaszlnięcia - mokre, potem dalej - suche. oparty na "łokciach".
mniej więcej tak :
http://www.youtube.com/watch?v=kG5vBaT2 ... re=related
shit/za przeproszeniem/
jak to się diagnozuje? i leczy?
zabers pisze:filo pisze:Łasik ma to samo. Tylko o słabym nasileniu i nie mam ochoty w niego sterydów pakować. Rozmawiałaś o skutkach ubocznych sterydów wziewnych? Co Niziołek o tym myśli?
Niziołek - wziewne mają najmniej skutków ubocznych. przy bardzo, bardzo dużym zaostrzeniu podaje się doraźnie doustne/ domięśniowe, ale tylko wówczas i krótko, a potem powrót do wziewów.
ezzme pisze:ciekawe gdzie ja tu znajdę taką diagnostykę?![]()
na vetopedii piszą o RTG
nie wiem czy mam się cieszyć, że wiem co to może być czy zamartwiać.
filo pisze:ezzme pisze:ciekawe gdzie ja tu znajdę taką diagnostykę?![]()
na vetopedii piszą o RTG
Za dawniejszych czasów, jak nie było wszelkiej techniki jak teraz, to astmę diagnozowało się trochę bardziej z obserwacji objawów. Wykluczało się robaki odrobaczając. A potem podawało steryd. Jeśli kot przestawał mieć ataki, to wet stwierdzał astmę. RTG oskrzeli też może coś pokazać.
filo pisze:Wiem, że wziewne mają najmniej skutków ubocznych. Ale dawać coś zabezpieczającego tym skutkom? Monitorować jakieś parametry?
filo pisze:Przeczytałam o kociej astmie dużo. Łasik nie dostaje na razie sterydów, bo ataki są bardzo słabe. Próbuję jednak jakoś to ogarnąć, żeby wiedzieć, kiedy bilans skutków ubocznych sterydów i ich skutków pozytywnych wyjdzie na korzyść podawania sterydów.
filo pisze:ezzme pisze:ciekawe gdzie ja tu znajdę taką diagnostykę?![]()
na vetopedii piszą o RTG
Za dawniejszych czasów, jak nie było wszelkiej techniki jak teraz, to astmę diagnozowało się trochę bardziej z obserwacji objawów. Wykluczało się robaki odrobaczając. A potem podawało steryd. Jeśli kot przestawał mieć ataki, to wet stwierdzał astmę. RTG oskrzeli też może coś pokazać.
zabers pisze:Mnie nie pytaj - mój kot na moich rękach dusił się, spienił i zsiniał. W ciągu kilkudziesięciu sekund. Widziałam jak odpływał. Był jedną nogą na drugim świecie. Szczęśliwie stało się to w gabinecie weta.
Nie zastanawiam się nad takimi szczegółami jak bilans zysków i strat. Gluś żyje i wrócił do formy.
moś pisze:Biedny Gluś![]()
doczytuje, mam tyly a tu takie wiesci
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości