carmella pisze:mogę też zaznaczyć swoją obecność?
A psicę możesz wykąpać wieczorkiem, wysuszyć suszarką i do rana będzie już przeschnięta całkiem

obecność zaznaczyć nawet trzeba. Przypominam Ci, że z racji zaniedbania własnego wątku obiecałaś wklejać fotki swojej cudnej psicy. Domagam się zatem
Psicę wykąpię faktycznie wieczorkiem, może nawet ciut wcześniej wyjdziemy na ostatni spacer. Ona się potem, po kąpieli, położy pewnie na podłodze w holu, to wyschnie od samego leżenia
Byłam dzisiaj w starostwie w sprawie martwych policjantów. Okazało się, że takie przeszkody na drodze występują w dwóch rodzajach: jako element konstrukcji drogi i wtedy przeszkody są montowane przed położeniem asfaltu, a drugi sposób to przeszkody montowane na nawierzchni, jako "ciało obce". Ten drugi wariant u nas nie może być zamontowany, bo droga powiatowa i jeździ nią gimbus. Pierwsza metoda owszem, ale jest kosztowna.
Panowie w wydziale drogownictwa, bardzo życzliwie usposobieni, doradzili napisanie pisma do komisji bezpieczeństwa i najlepiej dołączenie podpisów mieszkańców wsi, co akurat nie będzie trudne.
Ja natomiast uparłam się, że na pewno da się coś zrobić, bo: gimbus jedzie przez wieś tylko dwa razy dziennie i tylko w dni robocze, w pozostałym czasie samochody (również duże ciężarowe) jeżdżą z prędkością nawet do 80 km/h. Po drugie, gminy mają dużo pieniędzy z UE i można postarać się o środki na przebudowę drogi.
W każdym razie zaraz zabieram się za napisanie pisemka z listą na podpisy, kilka zaniosę do pani sołtys, do tego porozwieszam ogłoszenia we wsi, a sama polatam po domach. Nie odpuszczę, póki martwi policjanci nie polegną na naszej drodze.
Może ktoś z Was zna się na tych przepisać?