[quote="PcimOlki":2nadbmef]
WBC nie jest rosnące. Podwyższenie w 2 ostatnich oznaczeniach może tłumaczyć wspomniana infekcja. Czy RBC spada trudno powiedzieć. Oprócz cyferek jest jeszcze stan kota i jak już pisałem, Henio jest najbardziej żywotnym kotem w stadzie. Jest wesoły, chętny do zabawy, wcina sam - naprawdę nie widzę powodu do naprawiania niezepsutego kota. Tak naprawde martwi mnie tylko galopująca azotemia i znaczący spadek poziomu Ca w ostatnich oznaczeniach (pomimo, że poziom bezwzględny mieści sie jeszcze w normie). Fosfor jest trochę wysoki (będę mu podsypywać więcej Ipakitine), ale CaxP jest ok. [/quote:2nadbmef]
Niezależnie od tego, czym tłumaczyć wzrost WBC, to przy zestawieniu z HCT i RBC wydaje mi się, że nie należałoby bagatelizować tendencji.
Co do rosnących wartości mocznika i kreatyniny wklejam swoje PW:
[quote:2nadbmef]Kłopot polega też na tym, że każdy kot z PNN inaczej `bilansuje` elektrolity, które dostaje we wlewach i przyswaja w pokarmie [o ile je].
Wyniki badań krwi nie zawsze `na bieżąco` oddają stan w organizmie. Tak naprawdę trzeba by kota kłóć co tydzień [co najmniej] i obserwować tendencje. Ale uważam, że to nie warte wyprawki.

I tak, koniec końców [takie mam wrażenie] wszystko rozbija się o anemię. Jeśli nie uda się jej zahamować, to wszystko inne można se potłuc, bo niedotlenione na poziomie komórkowym narządy i tak odmawiają pracy.
[b:2nadbmef]Poza tym, poziom mocznika, który się utrzymuje na wysokim poziomie jest zależny od pracy wątroby - a ta albo pokazuje niewydolność w wynikach, albo i nie. Przy nawet `normalnych` parametrach wątrobowych, wysokim - stałym lub rosnącym systematycznie mimo wlewów - poziomie mocznika, można zakładać, że i z wątrobą jest coś nie halo.[/b:2nadbmef] A na wyprowadzenie równoczesnej niewydolności nerek i `utajonej` niewydolności wątroby [plus pogłębiająca się anemia odnerkowa] jak na razie nie ma schematu.[/quote:2nadbmef]
I jeszcze edit: [tak to jest, jak się kombinuje, gdy jest się chorym]. Najprościej sprawdzić funkcje krwiotwórczą szpiku przez oznaczenie retikulocytów. O.