Pomoc w sterylizacji kotów w Myczkowcach- Bieszczady

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim

Post » Śro wrz 28, 2011 14:48 Pomoc w sterylizacji kotów w Myczkowcach- Bieszczady

Witam, jestem na miau pierwszy raz bo ja psami się zajmuję i raczej na dogomanii aktywna jestem. Ale przy okazji kontroli stanu psów w jednym z ośrodków wypoczynkowych ( szczegółowe dane na pw) w Bieszczadach poproszono mnie o pomoc w sprawie kotów.To ośrodek wypoczynkowy, mają stadninę, minizoo, podrzucają im psy i koty, najczęściej w ciąży lub małe szczeniaki i kociaki. Oni je karmią, suki są po sterylizacji ale wykarmić ok 50 kotów z których większość jest dzika i przychodzi tylko na jedzenie jest ciężko. Moim zdaniem kilka kotów jest do adopcji na już- same do mnie przyszły, ocierały się, łaziły za mną jak szłam do psów. Najbardziej przydałaby się sterylizacja tych dzikich kotów żeby się już więcej nie mnożyły. STOnZ w Sanoku robi takie akcje dla gminy Sanok, ale ośrodek jest w gminie Solina, która nie ma umowy z żadnym weterynarzem powiatowym ani ze schroniskiem i w ogóle ignoruje problem bezdomnych zwierząt. Nie wiem jak im pomóc, nie wiem czy są fundacje które pokryłyby koszty sterylizacji a przede wszystkim je zorganizowały i wyłapały te koty do sterylizacji...Ci ludzie tam w ośrodku raczej nic z tym nie zrobią, bo mają swoją robotę, a problem się rozrasta. Byłabym wdzięczna za podpowiedź jak działać w tej sprawie.

masza44

Od: Śro wrz 28, 2011 14:09

Post » Śro wrz 28, 2011 20:52 Re: Pomoc w sterylizacji kotów w Myczkowcach- Bieszczady

hops :!:
Kto może doradzić?

piccolo

Od: Czw kwi 03, 2008 12:39

Post » Śro wrz 28, 2011 21:07 Re: Pomoc w sterylizacji kotów w Myczkowcach- Bieszczady

Hej, fajnie, że napisałaś :ok:

Może udałoby się porobić fotki kotkom, które można wyadotpowac i porobić ogłoszenia.

co do sterylizacji- to tak jak myślałaś może jakaś fundacja się zaintersowała :roll:

Będę trzymać kciuki i się udzielać w tym wątku!

(M.)

hidi

Od: Pon lis 03, 2008 7:04

Post » Śro wrz 28, 2011 21:09 Re: Pomoc w sterylizacji kotów w Myczkowcach- Bieszczady

a i lepiej watek na Koty przenieść, bo tam wiecej ludzi zaglada. to chyba do admina trza pisac.

hidi

Post » Śro wrz 28, 2011 21:11 Re: Pomoc w sterylizacji kotów w Myczkowcach- Bieszczady

Niestety daleko od Nas, ale może się kogoś zmobilizuje z tamtych okolic.

Współczuję szczerze, bo nie wyobrażam sobie na chwilę obecną bym była na Twoim miejscu i nie mogła kociastym za bardzo pomóc :cry:

Postaram się coś wraz z hidi poszukać :ok:
MIKUŚ

Post » Czw wrz 29, 2011 15:56 Re: Pomoc w sterylizacji kotów w Myczkowcach- Bieszczady

podnoszę :) i przypominam, co pisałam o Promonvecie jako tymczasowym rozwiązaniu w wątku aivlis :)
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Czw wrz 29, 2011 20:35 Re: Pomoc w sterylizacji kotów w Myczkowcach- Bieszczady

No promonvet to lepsze wyjście niż rzadne, jednakże długo na tym kotek nie należy trzymać. Ponoć zwiększa ryzyko cyst i ropomacicza :roll:

Najlepsze wyjście to CIACH-CIACH!!
MIKUŚ

Post » Pt wrz 30, 2011 8:20 Re: Pomoc w sterylizacji kotów w Myczkowcach- Bieszczady

MIKUŚ pisze:No promonvet to lepsze wyjście niż rzadne, jednakże długo na tym kotek nie należy trzymać. Ponoć zwiększa ryzyko cyst i ropomacicza :roll:

Najlepsze wyjście to CIACH-CIACH!!

Jasne, tylko wszystkich na raz się pewnie ciachnąć nie uda :(
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Post » Pt wrz 30, 2011 8:29 Re: Pomoc w sterylizacji kotów w Myczkowcach- Bieszczady

ehhh......oczywiście że tak :oops:

Ale systematycznie choćby po jednej na miesiąc. To naprawdę przyniesie efekt.
MIKUŚ

Post » Pt wrz 30, 2011 15:11 Re: Pomoc w sterylizacji kotów w Myczkowcach- Bieszczady

Witam, dzięki ,że zajrzałyście. Problem w tym, ze ja tam na stałe nie mieszkam tylko w Krakowie, i jestem w Sanoku raz na miesiąc , czasem rzadziej, ciężko działać na odległość. Poza tym tam im trzeba pomóc połapać te koty na sterylizację i jakoś załatwić dofinansowanie na to, może od jakiejś fundacji? Znacie jakąś? Ja znam tylko te finansujące sterylizacje psie...W ogóle niewiele wiem o kotach, poza jednym egzemplarzem oswojonego dzikusa u teściowej nie mam doświadczenia...Antykoncepcja odpada- tam po prosty nikt się tym nie zainteresuje żeby podawać to kotom a już na pewno nie będzie próbował ich łapać czy oswajać.

masza44

Post » Pt wrz 30, 2011 15:27 Re: Pomoc w sterylizacji kotów w Myczkowcach- Bieszczady

Zrób wydarzenie na Facebooku, jak Ci nikt nic nie podpowie. Może znajdą się nie tylko podpowiedzi, ale i chętni :) :ok:
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Pt paź 07, 2011 20:25 Re: Pomoc w sterylizacji kotów w Myczkowcach- Bieszczady

cisza tu :roll:

hidi

Post » Sob paź 08, 2011 17:44 Re: Pomoc w sterylizacji kotów w Myczkowcach- Bieszczady

A Sanockie towarzystwo nie włączy się jakoś, przynajmniej w negocjacje z Urzedem Gminy, od nowego roku ustawa o ochronie zwierzat naklada na gmine więcej obowiazkow w stos. do zwierząt m.in. finansowanie sterylizacji.
Gunia i Zulka&Fruzia
Obrazek Obrazek

GuniaP

Od: Czw sie 05, 2004 20:34

Post » Wto paź 18, 2011 8:07 Re: Pomoc w sterylizacji kotów w Myczkowcach- Bieszczady

Witam, No STONZ Sanok negocjuje z gminą- oni sami już w tym roku zgarniali z gminy Solina bezdomne psy do Sanoka bo oczywiście gmina na to gdzieś a ludzie jadąc w Bieszczady wywalają z samochodów psy po drodze...Ale tam pomoc potrzebna na już, oni już nie nastarczają z karmieniem a co będzie w zimie? jak się jeszcze rozmnożą? Wydarzenie na fb to dobry pomysł.

masza44

Post » Pon paź 15, 2012 8:58 Re: Pomoc w sterylizacji kotów w Myczkowcach- Bieszczady

Widzę, że problem ucichł na forum,
jednak w ośrodku dalej trwa.
Domyślam się o jaki pensjonat chodzi, niewiele ma obok stadninę i mini zoo.
Zastanawia mnie tylko, czy właściciele ośrodka jakieś kroki podjęli? Wykazali jakąkolwiek inicjatywę?
Zapytali STONZ w Sanoku czy im pomogą w sterylce lub w poszukiwaniu domów dla tych kotów? Chyba nie.
Koty błąkają się po okolicy i jest ich coraz więcej.

Znam fundację, która finansuje sterylizację kotów ale tylko tych, których na to naprawdę nie stać.

golimen

Od: Pt paź 12, 2012 5:44

[następna]