Kiwaczek GRINGO...[*]

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim

Post » Śro wrz 21, 2011 11:34 Re: Cudaczek-kiwaczek :) Futrzak GRINGO potrzebuje domu!

Jeszcze parę fotek Gringo ;)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Na górę! Ja chcę na górę!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
A taka mina zazwyczaj mnie wita w łazience :lol:
Radosny, uśmiechnięty kociak :1luvu:

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Śro wrz 21, 2011 11:54 Re: Cudaczek-kiwaczek :) Futrzak GRINGO potrzebuje domu!

jaki on jest piękny :love:
a jak z chodzeniem ?
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Śro wrz 21, 2011 11:56 Re: Cudaczek-kiwaczek :) Futrzak GRINGO potrzebuje domu! Filmik

OKI pisze: http://www.youtube.com/watch?v=jUCkY7ltIZg
Tak się poruszamy :)
Karton leży, bo na gresie praktycznie w ogóle nie był w stanie się poruszać - nóżki się rozjeżdżały :(

Z chodzeniem jak na filmiku ;)
ale jest lepiej niż było na początku :D

edit: zmiana linku
Ostatnio edytowano Wto wrz 27, 2011 12:26 przez OKI, łącznie edytowano 1 raz

OKI

Post » Śro wrz 21, 2011 12:40 Re: Cudaczek-kiwaczek :) Futrzak GRINGO potrzebuje domu! Filmik

A jest szansa, ze to samo przejdzie, czy wymaga leczenia neurologicznego?
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Śro wrz 21, 2011 13:45 Re: Cudaczek-kiwaczek :) Futrzak GRINGO potrzebuje domu! Filmik

Bożenko, na temat tzw. "leczenia neurologicznego" niedowładu kończyn to ja mogę długo i namiętnie :twisted:
W dużym skrócie: nie istnieje takowe ;)
Sprowadza się do a) rehabilitacji i b) czasami operacji, jeśli rehabilitacja nie pomoże :twisted: Czasami, bo nie zawsze operacja jest możliwa. Rehabilitacja zresztą też :roll: :roll: :roll: No i faszerowaniu pacjenta mocnymi środkami p/bólowymi w razie potrzeby :mrgreen: Przy stanach zapalnych dodatkowo pełnią one rolę przeciwzapalną, bo podaje się niesterydowe przeciwzapalne. Czyli u kota to by był metacam lub tolfedyna - morderstwo dla nerek. Zresztą chłopaka na szczęście nic nie boli - to widać ;)
Jedyne leczenie czym innym może ewentualnie mieć miejsce bezpośrednio po zdarzeniu w ciągu kilku/kilkunastu godzin - sprowadza się w zasadzie do podania sterydów, żeby zmniejszyć możliwe obrzęki itd. Na to już za późno.

Jest szansa, że mu to się cofnie - tylko nikt nie przewidzi, w jakim stopniu. Być może RTG coś podpowie w tym zakresie, ale osobiście mocno w to wątpię. W każdym razie, nie ma co liczyć na to, że coś wyjaśni. Ja bym wolała, żeby nic nie pokazał - bo to będzie znaczyć, że uszkodzenie kręgosłupa było minimalne, już się wygoiło i raczej nie grozi nam ponowne uszkodzenie rdzenia w tym samym miejscu ;)
Rokowania są niezłe, bo to jest niedowład* spastyczny (kurczowy) - czyli może być tylko lepiej. Nie ma zagrożenia zanikiem nerwów i mięśni, czy połączeń pomiędzy nimi. W porażeniu wiotkim taki zanik następuje błyskawicznie.
Generalnie on ma zachowane wszystkie funkcje - wszystko pracuje, są wszystkie odruchy, tylko mięśnie się kurczą za bardzo. I dlatego tak szybko się męczy.
Ja jestem dobrej myśli, zwłaszcza odkąd się zaczął intensywnie ruszać ;)

*(poprawiłam w pierwszym poście, bo było "porażenie", a to na szczęście tylko niedowład - mea culpa).

OKI

Post » Śro wrz 21, 2011 15:49 Re: Cudaczek-kiwaczek :) Futrzak GRINGO potrzebuje domu! Filmik

Bannerek dla Gringusia prosze-
Obrazek

Kod: Zaznacz cały
[url=http://tnij.org/nicj][img]http://tnij.org/nicl[/img][/url]
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Śro wrz 21, 2011 15:51 Re: Cudaczek-kiwaczek :) Futrzak GRINGO potrzebuje domu! Filmik

OKI pisze:Ja jestem dobrej myśli, zwłaszcza odkąd się zaczął intensywnie ruszać ;)

To bardzo dobrze. :ok: :ok: :ok: Kocio ma energii dosc, oby przeszlo.
No a co do leczenia, to faktycznie, takie nijakie.
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Śro wrz 21, 2011 15:56 Re: Cudaczek-kiwaczek :) Futrzak GRINGO potrzebuje domu! Filmik

kalair pisze:
OKI pisze:Ja jestem dobrej myśli, zwłaszcza odkąd się zaczął intensywnie ruszać ;)

To bardzo dobrze. :ok: :ok: :ok: Kocio ma energii dosc, oby przeszlo.
No a co do leczenia, to faktycznie, takie nijakie.

Bo nie ma leczenia :/
A diagnostyka neurologiczna może prowadzić prosto do psychiatryka :mrgreen:

Dzięki za banerek :1luvu:
Wrzucam i spadam ;)
do jutra :D

OKI

Post » Śro wrz 21, 2011 16:12 Re: Cudaczek-kiwaczek :) Futrzak GRINGO potrzebuje domu! Filmik

Myślę, że lepiej by mu się poruszało po np wykładzinie dywanowej albo po jakimś innym sztywniejszym materiale. Bo koc to chyba za miękkie coś.
Śliczny jest:)

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Czw wrz 22, 2011 9:49 Re: Cudaczek-kiwaczek :) Futrzak GRINGO potrzebuje domu! Filmik

Gringusiu, do przodu. :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Czw wrz 22, 2011 10:55 Re: Cudaczek-kiwaczek :) Futrzak GRINGO potrzebuje domu! Filmik

Lidka pisze:Myślę, że lepiej by mu się poruszało po np wykładzinie dywanowej albo po jakimś innym sztywniejszym materiale. Bo koc to chyba za miękkie coś.
Śliczny jest:)

On ma tam położony karton, ręczniki i szmatki mu zostawiłam do przytulania i mordowania, co z chęcią czyni ;)
Ale na pewno po wykładzinie by mu się dobrze chodziło. U mnie nie ma - goły parkiet, może mieć problemy po wypuszczeniu z łazienki :roll:
No cóż, szukamy domu z wykładzinami ;)

OKI

Post » Pt wrz 23, 2011 9:43 Re: Cudaczek-kiwaczek :) Futrzak GRINGO potrzebuje domu! Filmik

Miałam właśnie bardzo rozsądny telefon w sprawie Gringo :1luvu:

W związku z tym urosła mi wiara w ludzi, która podupadła po bardzo nierozsądnym mailu otrzymanym z rana :mrgreen:

OKI

Post » Pt wrz 23, 2011 11:05 Re: Cudaczek-kiwaczek :) Futrzak GRINGO potrzebuje domu! Filmik

Szkoda, że dopiero teraz trafiłam na ten wątek... No cóż, jeśli wyżej wymieniona adopcja nie wypali, to może dostanę szansę na bycie opiekunką dla tego pięknego kocurka ;)

Mandarynka

Od: Czw wrz 22, 2011 14:43

Post » Pt wrz 23, 2011 11:11 Re: Cudaczek-kiwaczek :) Futrzak GRINGO potrzebuje domu! Filmik

Ha! Kto późno przychodzi... ;)

Ja mam nadzieję, że wypali - Państwo już nawet zdążyli się skonsultować ze swoją wetką (też neurologiem) i pokazać jej filmik z Gringiem :1luvu:

Ale pięknych kotów na forum dostatek, wystarczy się rozejrzeć :wink:

OKI

Post » Pt wrz 23, 2011 11:13 Re: Cudaczek-kiwaczek :) Futrzak GRINGO potrzebuje domu! Filmik

Ah, to pozostaje mi się cieszyć dobrym domkiem dla Gringo :) :piwa:

Mandarynka

Od: Czw wrz 22, 2011 14:43

[poprzednia][następna]