bandziorek i jego problemy z sikaniem (chory pecherz?)

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto wrz 20, 2011 9:34 Re: bandziorek i jego problemy z sikaniem (chory pecherz?)

Obsługa zatorów u kocurków.
http://link.pcimol.eu/wbooks/FLUTD_manag..pdf

Masz tyle czasu.
1. Cats with experimental UO do not demonstrate signs of uremia until after 24 to
48 hours of complete obstruction (Figure 11-9).
2. By 48 hours, lethargy and vomiting are noted.
3. After 48 hours, clinical signs become severe.
4. By 72 hours, many cats are moribund and some die. Some cats can survive periods of UO up to 98 hours, however.

Żródło: CaFNaU

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Wto wrz 20, 2011 9:55 Re: bandziorek i jego problemy z sikaniem (chory pecherz?)

ale on nie ma napietego pecherza. Tzn rzadko sika a duzo pije ale brzuszek mieciutki na dole i nie obrzmialy
to faktycznie wyglada na zapalenie bakteryjne pecherza. Jeszcze tylko musze sie zorientowac czy oni w laboratorium moga zrobic takie badanie zeby bylo widac czy sa krysztaly, to co pisaliscie wczesniej (osad zdaje sie)

Cay

Od: Śro wrz 14, 2011 23:02

Post » Wto wrz 20, 2011 9:59 Re: bandziorek i jego problemy z sikaniem (chory pecherz?)

Kryształy są nieistotne!!!

PcimOlki

Post » Wto wrz 20, 2011 10:12 Re: bandziorek i jego problemy z sikaniem (chory pecherz?)

No to ja juz nie rozumiem. Zapalenie pecherza jest spowodowane przez krysztaly ktore sie wziely od wysokiego ph ktore z kolei sie wzielo ze zlej karmy i/lub z tego ze jego lozeczka poszly do prania i jak idiotka nie polozylam na oknie nawet recznika wiec wylegiwal sie na parapecie.
Pecherz nie jest nabrzmialy, nie ma temperatury, ma apetyt (dobrze ze mu smakuje ta Purina bo sie balam ze bedzie marudzil), ma czyste oczka lsniaca siersc i sie bawi jak dziki. Jedyne co to problem z sikaniem. Wiec juz sie uspokoilam po rozmowie z pania doktor ze to infekcja pecherza i/lub krysztaly/piasek i ze sie wyleczy antybiotykiem a tu znowu czytam , ze nie...nie straszcie mnie prosze ja i tak 2ga noc zarwalam...Naprawde nie mam gdzie go zaniesc nie mam weterynarza , ktoremu ufam , nie stac mnie i nie mam mozliwosci jechac do Bialegostoku do lecznicy...
P.S przeprosil sie ze stara kuwetka nie boi sie jej juz ale zostawilam tez te "zastepcza" bo sika zamiennie raz do tej raz do tej.

Cay

Post » Wto wrz 20, 2011 10:22 Re: bandziorek

Zofia&Sasza pisze:Niestety, bez weta się nie obejdzie. To wygląda na kryształy w pęcherzu... No i trzeba kicia wykastrować koniecznie!

Powyższe wygląda na ciemnogród.
->
- Common misconception: Struvite crystalluria plays an important role in the pathogenesis of FIC.
Actually crystals play no role in the nonobstructive forms of FIC. Crystals do contribute to urethral plug formation, but form secondary to the underlying FIC. Neither struvite nor calcium oxalate crystals are known to “harpoon” the mucosa.

- High urine pH plays an important role in the pathogenesis of FIC. Alkaline urine in and of itself is not damaging to the bladder or urethral mucosa. It can contribute to the precipitation of struvite crystals, but they have no important role in nonobstructive FIC.

- Crystals often are an artifact of sample storage (i.e., refrigeration) and have no known role in the pathophysiology of nonobstructive FIC. They do play a role in urethral dplug and calculus formation.

CaFNaU

PcimOlki

Post » Wto wrz 20, 2011 10:26 Re: bandziorek

PcimOlki pisze:
Zofia&Sasza pisze:Niestety, bez weta się nie obejdzie. To wygląda na kryształy w pęcherzu... No i trzeba kicia wykastrować koniecznie!

A czemu, że tak pozwolę sobie zapytać?
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Wto wrz 20, 2011 10:35 Re: bandziorek i jego problemy z sikaniem (chory pecherz?)

Z tego co piszesz wynika, że jest to NO FIC. Moje poprzednie posty dotyczyły zatorów cewki, bo tak początkowo zrozumiałem. Tym niemniej:

- Cats with lower urinary tract signs and USG of <1.025 should be evaluated for systemic disease. Renal disease or renal failure, hyperthyroidism, and diabetes mellitus all impair the ability of the kidneys to produce concentrated urine.

Czyli biorąc wynik z paska jest wskazanie do szerokiej diagnostyki.

Natomiast obsługa FIC z grubsza:
- Administration of buprenorphine and acepromazine for 5 to 7 days is a useful treatment for cats with an acute episode of FIC.
- MEMO is the most important treatment for cats with FIC.
- Increased water intake and increased production of more dilute urine are cornerstones of FIC management.
- Avoid using nonsteroidal anti-inflammatory drugs and corticosteroids in cats with FIC.
- Do not prescribe antibiotics to cats with FIC.

Z tym, że zawsze z powrotem do poprzednich postów gdy wystąpi zator. Zator jest zagrożeniem życia i wymaga bezzwłocznej interwencji.
Absolutnie nie należy podawać Metacam (NSAID) - powszechny błąd niedouczonych wetów.
Absolutnie nie należy podawać antybiotyków bez wykonania posiewu potwierdzającego UTI (UTI jest rzadkie u młodych kotów)
Woda jest panaceum.
MEMO to jest cała nauka - nie skopiuję tego tutaj.
Wskazane leki masz podane w pierwszej linii.

PcimOlki

Post » Wto wrz 20, 2011 10:35 Re: bandziorek

Zofia&Sasza pisze:
PcimOlki pisze:

- Common misconception: Struvite crystalluria plays an important role in the pathogenesis of FIC.
Actually crystals play no role in the nonobstructive forms of FIC. Crystals do contribute to urethral plug formation, but form secondary to the underlying FIC. Neither struvite nor calcium oxalate crystals are known to “harpoon” the mucosa.

- High urine pH plays an important role in the pathogenesis of FIC. Alkaline urine in and of itself is not damaging to the bladder or urethral mucosa. It can contribute to the precipitation of struvite crystals, but they have no important role in nonobstructive FIC.

- Crystals often are an artifact of sample storage (i.e., refrigeration) and have no known role in the pathophysiology of nonobstructive FIC. They do play a role in urethral dplug and calculus formation.

PcimOlki

Post » Wto wrz 20, 2011 10:35 Re: bandziorek i jego problemy z sikaniem (chory pecherz?)

No...tak ale teraz piszesz ze to FIC moze byc a to wlasnie zapalenie pecherza takie zwykle jest i antybiotyki. Ok. podam mu Furagin. nie wiem jak ale podam. zaczekam 2 dni na Furaginie, + ta karma zakwaszajaca i zobacze.
O wlasnie kolejne pytanie...jak podac kotu tabletke. W jedzeniu juz sie nie nabiera (nawet super lubianym) w piciu tym bardziej jak mu wkladam "na sile" to pluje a jak polknie duszac sie (na koniec pyszczka wkladam , on polyka masuje gardlo itp) to po 10 minutach Bandzior wymiotuje. I tyle z tabletki...

Cay

Post » Wto wrz 20, 2011 10:43 Re: bandziorek i jego problemy z sikaniem (chory pecherz?)

PcimOlki pisze:(...)
Wskazane leki masz podane w pierwszej linii.

To wskaż jeszcze weta, którzy wypisze buprenorfinę :wink:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto wrz 20, 2011 10:55 Re: bandziorek

PcimOlki pisze:
Zofia&Sasza pisze:
PcimOlki pisze:

Nadal nie rozumiem, co tu jest niby ciemnogrodem. Rada, aby Cay poszła do weta? Czy aby wykastrowała (po wyleczeniu) kota? Nie znam się na dolegliwościach urologicznych, co zresztą piszę w jednym z dalszych postów. Na szczęście - na razie - nie muszę. I myślę, że zamiast fundować w takich sytuacjach akademickie wykłady w obcym języku lepiej po prostu napisać co i jak w formie algorytmu działania :wink:
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Wto wrz 20, 2011 11:14 Re: bandziorek i jego problemy z sikaniem (chory pecherz?)

Cay, znajdź dobrego weta i pojedź na konsultację, zamiast słuchać forumowych dyletantów.

_namida_

Od: Pon mar 22, 2010 16:36

Post » Wto wrz 20, 2011 11:42 Re: bandziorek

Zofia&Sasza pisze:...I myślę, że zamiast fundować w takich sytuacjach akademickie wykłady w obcym języku lepiej po prostu napisać co i jak w formie algorytmu działania :wink:

Za mało danych na jakąkolwiek diagnostykę. Każdy wet diagnozujący na podstawie takich danych będzie zwyczajnie oszukiwał. Większość przypadków NO-FIC ustępuje samoistnie po 5-7 dniach. Dlatego jeśłi nie ma obstrukcji najlepiej przeczekac i wdrażać MEMO. Ciemnogrodem jest wzmianka o kryształach. Najlepiej zas skrytykowac wszystko nie wnosząc nic sensownego.

_namida_ pisze:Cay, znajdź dobrego weta i pojedź na konsultację, zamiast słuchać forumowych dyletantów.

O tak - cytowałem zdecydowanie dyletantów. Forumowych. :ryk:

PcimOlki

Post » Wto wrz 20, 2011 12:09 Re: bandziorek i jego problemy z sikaniem (chory pecherz?)

Jesteś dyletantem, choćbyś nie wiem ile książek zacytował, pogódź się z tym.
Pozycje naukowe trzeba jeszcze umieć interpretować, począwszy od części statystycznej.

Jeśli rzeczywiście chcesz pomóc dziewczynie, bo jak mniemam po to się odzywasz na wątku, to napisz jej w kilku/nastu zdaniach w ojczystym języku, co radzisz, bo obszerne cytaty anglojęzyczne nasuwają wątpliwości nie tylko co do stosowności ich zastosowania, ale i co do tego, czy sam je rozumiesz. Wyrwane z kontekstu niczego nie wnoszą.

_namida_

Od: Pon mar 22, 2010 16:36

Post » Wto wrz 20, 2011 12:28 Re: bandziorek i jego problemy z sikaniem (chory pecherz?)

nie ustopi samoistnie :( to juz trwa od srody a moze i dluzej (od srody problem z wysiusianiem a zalatwianie siusiu poza kuwetka to tez objaw przeciez).
Niestety nie mam opcji jechac gdzies do weterynarza , jak juz pisalam :( bylam u 1 weta w moim miescie, do drugiego dzwonilam, jak widac czytanie "internetowego wymadrzania" (cytat z weterynarza ktory mial mi za zle ze szukam informacji w internecie - nie zartuje NAPRAWDE mial mi za zle ze chce sie dowiedziec wiecej) dalo mi duzo duzo wiecej i osoby piszace sa bardzie kompetentne od pseudo pana doktora...wiec jestem Wam wdzieczna. Tak jak pisalam tez wczesniej podam mu furagin, znalazlam dawkowanie, amoxicilina za silna chyba boje sie jej. Dam furagin bede monitorowac kotka (zreszta i tak sie w niego wgapiam 24 na dobe ;) ) i dam znac co i jak. Sikac wciaz sika. Malo ale sika. Krwi dalej nie ma, dzisiaj zrobil siku 2 razy, bez wiekszego placzu (troche popiszczal lazac obok kuwety bo sie na niego gapilam i nie podobalo mu sie to). Nie "wylizywal" sie po fakcie, wiec nie boli bo przedtem wylizywal sie mocno.
Oczy i dziasla wciaz czyste, ilosc ugryzien ze strony niezadowolonego Bandziora +1 ( nie lubi ogladania dziasel)
ilosc zadrapan na rekach po probie podania tabletki +100 ;)

Cay

[poprzednia][następna]