Henryk już u PcimOlki, teraz musi być lepiej!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 01, 2011 11:54 Re: HENRYK Z PNN U KAMARI W DT

I jeszcze - trudno mi klepac z telefonu. Ale gdy wroce do cywilizacji nie omieszkam nadrobic zaleglosci. Ja juz sie ciesze, mam nadzieje ze inni tez :piwa:
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Czw wrz 01, 2011 17:34 Re: HENRYK Z PNN U KAMARI W DT

casica pisze:A mam jakis obowiazek wyjasniac cokolwiek zebranemu tutaj gremium?

Słusznie, nie masz obowiązku - papieru nie podpisywałaś. Podobnie Kamari, stąd, zdaniem niektórych, Ona nie ma obowiązku wyjaśniania Tobie, ani komukolwiek innemu. Oczekiwania rzecz jasna można i tak formułować, swobodnie i z dowolną arogancją (ja też, a co). Natomiast pieklić się, gdy nie są potem adresowane jak poranna musztra u Marines, to już przegięcie jest.

Edit - komentarz
Racja, nie po polsku; z angielskiego "to address an issue/question" - podjąć, rozważyć, zająć się
Ostatnio edytowano Czw wrz 01, 2011 20:17 przez emkamara, łącznie edytowano 2 razy

emkamara

Od: Śro sty 19, 2011 17:26

Post » Czw wrz 01, 2011 17:50 Re: HENRYK Z PNN U KAMARI W DT

emkamara pisze:

Słusznie, nie masz obowiązku - papieru nie podpisywałaś. Podobnie Kamari, stąd, zdaniem niektórych, Ona nie ma obowiązku wyjaśniania Tobie, ani komukolwiek innemu. Oczekiwania rzecz jasna można i tak formułować, swobodnie i z dowolną arogancją (ja też, a co). Natomiast pieklić się, gdy nie są potem adresowane jak poranna musztra u Marines, to już przegięcie jest.

Co to znaczy? :oops:
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Czw wrz 01, 2011 18:26 Re: HENRYK Z PNN U KAMARI W DT

Zofia&Sasza pisze:
emkamara pisze:

Słusznie, nie masz obowiązku - papieru nie podpisywałaś. Podobnie Kamari, stąd, zdaniem niektórych, Ona nie ma obowiązku wyjaśniania Tobie, ani komukolwiek innemu. Oczekiwania rzecz jasna można i tak formułować, swobodnie i z dowolną arogancją (ja też, a co). Natomiast pieklić się , gdy nie są potem adresowane jak poranna musztra u Marines, to już przegięcie jest .

Co to znaczy? :oops:

Proponuję zwrócić uwagę na sens wypowiedzi ( a ten jest jasny ).

Edytowałam. Poprawiłam cytat.
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Czw wrz 01, 2011 19:33 Re: HENRYK Z PNN U KAMARI W DT

NITKA/KARINKA pisze:...
23 sierpnia Henio trafia do kamari z zaleceniem kontynuowania terapii i kontroli badań po około miesiącu
...

NITKA/KARINKA w twoim zestawieniu brak badania bakteriologicznego moczu.
Takie badanie powinno być bezwzględnie wykonane celem wykluczenia UTI.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Czw wrz 01, 2011 19:47 Re: HENRYK Z PNN U KAMARI W DT

Nie ma wyniku badania bakteriologicznego, bo takiego nie znalazłam.

Jedno jedyne badanie ogólne moczu jest nie do oceny ( krew po próbie wyciskania pęcherza?).

Nie wiem z jakimi dokładnie zaleceniami Henio został przekazany kamari.
Nie wiem jakie i kiedy antybiotyki przyjmował Henio, więc nie wiem kiedy można pobrać wiarygodny posiew moczu.
[*] 7.03.1992-18.03.2004[']
Należało wdać się w awanturę. :(
Gdziekolwiek jesteś ...♥♥♥
KARINKA[*]15.06.2003-13.10.2008['] MACIUŚ[']5.05.2011 KUBUŚ[']26.07.2011 MRUŻKA[']27.03.2013
:cry: :cry: :cry:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Czw wrz 01, 2011 20:11 Re: HENRYK Z PNN U KAMARI W DT

NITKA/KARINKA pisze:Nie ma wyniku badania bakteriologicznego, bo takiego nie znalazłam.
...

Wymaga to bezzwłocznego wyjaśnienia. Jeśli nie wykluczono UTI, nie można z całą pewnością stwierdzić, czy Henio jest prawidłowo leczony.

NITKA/KARINKA pisze:Jedno jedyne badanie ogólne moczu jest nie do oceny ( krew po próbie wyciskania pęcherza?).

Dlaczego nie do oceny? Wąpliwości mam do badania USG. Mam tylko nadzieję, że kamica (hiperechogenne wtręty) nie została by przeoczona przez operatora. W badaniu moczu niskie SG i wysoki UPCR wskazuje zapalenie kłębuszków nerkowych o nieznanym pochodzeniu. (Pomimo możliwego zafałszowania.) Nie rozumiem uwagi co do sposobu pobrania próbki - w opisany sposób moczu pobierać nie należy do żadnego badania.
Pochodzenie erytrocytów w moczu nie zostało ustalone.
Nie została wykluczona bakteryjna infekcja.

Nie wiem jakie i kiedy antybiotyki przyjmował Henio, więc nie wiem kiedy można pobrać wiarygodny posiew moczu.

Obecnie nie ma podstaw do podawania jakichkowiek antybiotyków, wiec raczej podawane nie są. Takie podstawy może dopiero dać posiew.

PcimOlki

Post » Czw wrz 01, 2011 20:45 Re: HENRYK Z PNN U KAMARI W DT

!19 lipca
viewtopic.php?p=7727648#p7727648
Pobrano badania krwi, oczekiwanie aż Henio siknie na badanie ogólne.
W perspektywie bakteriologia i wirusówki.

viewtopic.php?p=7728378&sid=60535e1b26f47c0e0c9c0dc5641ca103#p7728378
Informacja o nieudanej probie wyciśnięcia moczu , w dniu przybycia kota do lecznicy.

Henio sika na różowo - krwiomocz?
potem informacja, że to jednorazowy incydent.

Jest informacja że FelV i FIV ujemne.
O posiewie nic nie znalazłam.
Nie był robiony od razu - Henio dostał antybiotyk viewtopic.php?p=7754909#p7754909
[*] 7.03.1992-18.03.2004[']
Należało wdać się w awanturę. :(
Gdziekolwiek jesteś ...♥♥♥
KARINKA[*]15.06.2003-13.10.2008['] MACIUŚ[']5.05.2011 KUBUŚ[']26.07.2011 MRUŻKA[']27.03.2013
:cry: :cry: :cry:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Czw wrz 01, 2011 20:50 Re: HENRYK Z PNN U KAMARI W DT

O posiewie nic nie znalazłam.
....

Dlatego podkreślam, bo kury gdaczą i nic z tego dobrego dla Henia nie wynika.

PcimOlki

Post » Czw wrz 01, 2011 22:01 Re: HENRYK Z PNN U KAMARI W DT

PcimOl sko taktuj sie ze mna jutro, bardzo pilnie

casica

Post » Czw wrz 01, 2011 22:04 Re: HENRYK Z PNN U KAMARI W DT

casica pisze:PcimOl sko taktuj sie ze mna jutro, bardzo pilnie

I na poduszkach?
Edit.
PcimOlki - byłem przekonany, że trzymasz rękę na pulsie, jeśli chodzi o diagnostykę Henia :? . Tak przynajmniej można było wywnioskować z Twoich postów na innym wątku.

Czy została zidentyfikowana pierwotna przyczyna niewydolności nerek? Jeśli tak, to jakim badaniem?

No bo chyba nie badaniem USG w Łodzi i komentarzem Casicy:
"I trochę komentarza. Nerki typowe dla wolno żyjącego kota w średnim wieku. Kocury w efekcie bójek często fundują sobie ropnie, te zaś jak to ropne infekcje niestety rzutują na nerki. To jest prawdopodobna przyczyna. Nie pomogła mu tez narkoza przy kastracji i usuwaniu kła. Nie było wcześniejszych badań krwi i pewno też nie było (założenie) kroplówek osłaniających po zabiegu."
Czyli typowe koty podwórkowe tak mają i już. 8O
Krzysiekbolo

Post » Pt wrz 02, 2011 9:00 Re: HENRYK Z PNN U KAMARI W DT

Zwiększono wlew do 100 ml/dobę , nadal Fortecor5 1 x 1/2 tabl , Ipakitine, Rubenal...

Zamiast bezwartościowego Rubenalu, którego efektywność nie jest niczym potwierdzona, cena wysoka, a tabletki ogromne, nalezało by Heńkowi podawać aspirynę (0.5mg/kg/24h) i olej rybi (0.5ml/24h), których skuteczność spowolniania CRF jest potwierdzona badaniami. Szczególne znaczenie ma to przy zapaleniu kłębuszków o podłożu immunologicznym. Włączenie tych środków, w przeciwieństwie do Fortekoru, nie wymaga żadnego monitorowania i, przy podanych dawkach, nie ma żadnych skutków ubocznych. Należy jednak pamiętać, że przedawkowanie (>5mg/kg/24h) aspiryny grozi ciężkim zatruciem, a przedawkowanie oleju rybiego może skutkować zatruciem wit. D. Pożądane dawki aspiryny najłatwiej uzyskać starannie rozpuszczając 125mg (1/4 tabl. 500mg) w 250ml wody. Uzyskuje się stężenie 0.5mg/ml. Kotu codziennie podaje się strzykawką tyle ml roztworu, ile waży w kg.

Takie są zalecenia w podręcznikach nefrologii weterynaryjnej, co do opieki nad kotatmi u których stwierdzono znaczny białkomocz, jak w przypadku Henia. Wobec powyższego zaniechanie tegoż jest w moim rozumieniu nienależytą opieką nad chorym kotem, niezależnie z czego to zaniechanie wynika. Stosowne cytaty ze szczegółowym podaniem źródeł informacji są w wątku nerkowców, więc wszelkich mądrali pianobijców odsyłam do polemizowania bezpośrednio z autorami podręczników.

Ponadto niejasna sytuacja podwyższonego potasu wymaga skrócenia okresu monitorowania. To może być, ale nie musi, hiperkalemia pozorna.

Przez tyle czasu, zamiast bezużytecznego gdakania, można było się zainteresować, jak można najlepiej pomóc kocurkowi. Nie zrobione zostało nic.

PcimOlki

Post » Pt wrz 02, 2011 9:22 Re: HENRYK Z PNN U KAMARI W DT

PcimOl, bez wzedu na Twoje przekonanie, jestem absutnie przeciwna wprowadzaniu aspiryny bez kontri i konsultacji z dobrym wetem. Rubenal (ja akurat nie uwazam go za bezwartosciowy) niewatpliwie nie zaszkodzi, a aspiryna moze.

Pierwsze badanie moczu jest nirpewne - moim zdaniem, bylo robione w laboklinie.
Drugie badanie moczu wraz z posiewem zostalo przeze mnie zlecone i niestey nie zosto wykonane. Nie pytajcie dlaczego bonie wiem. Nigdzie zreszta nie napisalam, ze bylo. Wszystlie wyniki badan robionych gdy byl w Lodz umieszczalam w watku.

PcimO, skontaktuj sie ze mna. Nie moge wyslac ani odebrac maila

casica

Post » Sob wrz 03, 2011 19:08 Re: HENRYK Z PNN U KAMARI W DT

Zapraszałam na swoim wątku, ale jakoś nikt nie chce przyjechać i zobaczyć jak się mają koty (kilkanaście poza Heniem).
Zbyt dużo złego się narobiło na forum, żebym miała to tak odpuścić.

Dlatego zapraszam do odwiedzin (bez uprzedzania i zapowiedzi) - Jagiellońska 37, Siedlce.
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

Post » Nie wrz 04, 2011 14:51 Re: HENRYK Z PNN U KAMARI W DT

No to Henio od dzisiaj na pewno będzie miał się dużo lepiej :ok:
Chciałam Casico popitolic wcześniej, ale niestety neta nie mam do dyspozycji.Od dzisiaj juz nie będe pitolić w sprawie Henia,bo sprawa juz zamknięta.Powodzenia Heniu :ok: Tylko jestem ciekawa, czy tam gdzie bedzie tez sie wpierdzielać będziecie,albo nie..nie chce wiedzieć i opuszczam ten watek ku uciesze co niektórych.

I zmieńcie tytuł wątku na bardziej aktualny :wink:
BOZENAZWISNIEWA

[poprzednia][następna]