PJD-Operacja ZABIEG! bezdomność - cel - PAL! 128!:D

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 30, 2011 7:47 Re: PJD-Operacja ZABIEG! 97! Bielskie koty - na zabiegi!;)

Tak, pewnie zrobią sterylkę aborcyjną. No chyba, że to jest bardzo zaawansowana ciąża.
:ok:

grzanka.ch

Od: Pt sie 06, 2010 21:44

Post » Wto sie 30, 2011 7:54 Re: PJD-Operacja ZABIEG! 97! Bielskie koty - na zabiegi!;)

nawet jeżeli jest to bardzo zaawansowana ciąża.

Ziółko

Od: Nie lis 30, 2008 16:17

Post » Wto sie 30, 2011 8:02 Re: PJD-Operacja ZABIEG! 97! Bielskie koty - na zabiegi!;)

Ziółko pisze:nawet jeżeli jest to bardzo zaawansowana ciąża.

Serio? Wydawało mi się, że jak jest bardzo zaawansowana to taki zabieg może zagrażać życiu kotki :oops:

grzanka.ch

Post » Wto sie 30, 2011 8:10 Re: PJD-Operacja ZABIEG! 97! Bielskie koty - na zabiegi!;)

Nie, to na pewno nie jest zaawansowana ciąża, bo już dawno bym się zorientowała. Kotka CHYBA jest w ciąży, a jeśli się okaże, że tak, to dopiero początek :|

paula_t

Od: Pt sie 12, 2011 17:26

Post » Wto sie 30, 2011 8:13 Re: PJD-Operacja ZABIEG! 97! Bielskie koty - na zabiegi!;)

paula_t pisze:Nie, to na pewno nie jest zaawansowana ciąża, bo już dawno bym się zorientowała. Kotka CHYBA jest w ciąży, a jeśli się okaże, że tak, to dopiero początek :|

To dobrze. W takim razie nie powinno być problemów. Trzymam kciuki! :)

grzanka.ch

Post » Wto sie 30, 2011 8:24 Re: PJD-Operacja ZABIEG! 97! Bielskie koty - na zabiegi!;)

Dzięki :)

paula_t

Post » Wto sie 30, 2011 8:58 Re: PJD-Operacja ZABIEG! 97! Bielskie koty - na zabiegi!;)

Jak przywiozłam w tamtym roku kotkę w ciąży dosłownie tak że miała by już małe w przeciągu 2 tyg i była wysterylizowana i było wszystko z nią ok

Ziółko

Post » Wto sie 30, 2011 9:27 Re: PJD-Operacja ZABIEG! 97! Bielskie koty - na zabiegi!;)

starchurka pisze:Dzisiaj 101 kor złapany na kastrację, jest po zabiegu i czuje się dobrze :) Dzięki Grzanko za pomoc :1luvu: Paula_t ma teraz łapkę i łapie kolejnego kota na kastrację - wielkie kciuki! (kotek zostanie wykastrowany z kasy miasta :) )

W międzyczasie udało mi się uzgodnić termin sterylizacji kotek w Kokotowie :D 8O 8O :piwa: :mrgreen: :dance: :dance2: Dwie pierwsze, czyli te, które nie karmią małych, pojadą na zabieg w czwartek po południu :D Niewykluczone, że wezmę wtedy też jednego kocura. Czegoś więcej dowiem się, gdy dotrę na miejsce, obiecuję obszerną relację.
Trzy następne czekają, aż maluchy ciut podrosną :)

Dogadałyśmy się! :D :piwa:

Szykuje się pracowity tydzień :)

super, gratuluję :piwa: :1luvu:

co do kastracji kotek w wysokiej ciąży zgadzam się z Ziółko - kastracja nawet w bardzo wysokiej ciąży jest bezpieczniejsza dla kotki niż poród.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Wto sie 30, 2011 11:14 Re: PJD-Operacja ZABIEG! 97! Bielskie koty - na zabiegi!;)

Dziewczyny, jak to w życiu - wszystko "zależy".

Zawsze najważniejsze ma być zdrowie i bezpieczeństwo kota. Nieraz sterylizacja aborcyjna jest dokonywana w bardzo zaawansowanej ciąży - zawsze konsultujemy to wtedy z zaufanym weterynarzem, który ma duże doświadczenie w tego typu zabiegach. Zazwyczaj stosuje się dodatkowe środki ostrożności, czasami podaje się parę dni przed zabiegiem dodatkowe leki, które mają pomóc np. w przypadku problemów z krzepliwością krwi.

Jest jedna recepta: ostrożność, szacunek do zwierzęcia, zaufany, doświadczony weterynarz, który - co ważne w zaawansowanej ciąży - dodatkowo poda środki usypiające kociętom. Sterylizacja aborcyjna ma jedną naprawdę ważną zaletę: kotka nie przeżywa stresu związanego z odebraniem jej kociąt, nie szuka ich.

To nie są w ogóle fajne tematy i mam nadzieję, że doczekam czasów, kiedy nie będziemy mieli w Polsce takiej nadpopulacji kotów, że nie trzeba będzie się zastanawiać, wahać... Nigdy nie zanosiłam ślepego miotu do uśpienia, mimo że wiem, że to najrozsądniejsze, co można zrobić, gdy tyle kotów potrzebuje pomocy. I oby było mi to oszczędzone.

Powodzenia przy zabiegu, koteczko!
"Wykuj własny szlak przez kraj dziki i surowy..."

luelka

Od: Sob cze 30, 2007 8:14

Post » Wto sie 30, 2011 13:54 Re: PJD-Operacja ZABIEG! 97! Bielskie koty - na zabiegi!;)

Czy są jeszcze środki na dofinansowanie sterylizacji bezdomnej koteczki?

Zgłosiła się dzisiaj do mnie pani z Rybnika w tej sprawie, powiedziałam że dam jej kontakt do fundacji żeby sama załatwiła fundusze.
WWW Wiejski Wątek Wycinankowy - zajrzyj koniecznie i pomóż! http://forum.miau.pl/viewtopic.php?uid=6671&f=1&t=168251&start=0
Gabinet weterynaryjny EWAWET Rydułtowy http://www.ewawet.pl Klikając na stronę pomagasz mi pozycjonowaniu i promocji mojego gabinetu :) Pomożesz?
Obrazek

bluerat

Od: Sob lis 26, 2005 16:34

Post » Wto sie 30, 2011 14:57 Re: PJD-Operacja ZABIEG! 97! Bielskie koty - na zabiegi!;)

Kotka już po sterylizacji. Okazało się, że była we wczesnej ciąży, niestety, ale miała "skręconą macicę" i urodziłaby martwe płody. Zabieg podobno bezproblemowo poszedł, jak odbierałam kotkę, to już była wybudzona, tyle, że oczywiście osłabiona. Niestety pomimo tego jest straszną mendą(:P), bo próbuje na wszystkie strony się wydostać, skacze po skiperze, drapie, fuczy, ale damy jakoś radę (mam nadzieję, bo to w końcu mój pierwszy kot w domu):)

paula_t

Post » Wto sie 30, 2011 15:24 Re: PJD-Operacja ZABIEG! 97! Bielskie koty - na zabiegi!;)

ciuchowy bazarek na koty z Kokotowa

viewtopic.php?f=20&t=132446

Ziółko

Post » Śro sie 31, 2011 2:34 Re: PJD-Operacja ZABIEG! STO za nami!:D

Ziółko :1luvu: :1luvu:

Luelko, podpisuję się wszystkimi czterema łapami pod tym, co napisałaś. Reasumując: najważniejsze jest bezpieczeństwo zwierzęcia, dobry chirurg i obserwacja pooperacyjna. Powikłania, przypominam, mogą zdarzyć się przy każdym zabiegu, więc nie ma co bagatelizować żadnej procedury chirurgicznej, żadnej narkozy.

Paula ma dziś problemy ze swoją podopieczną (wysterylizowaną dzięki Miastu), która zwiała z klatki wystawowej (!!!) - kciuki dla niej przy łapaniu! Na szczęście jest w zamkniętym pomieszczeniu, bezpieczna (kotka, nie Paula ;) ) i w dobrym stanie po zabiegu. Wysyłamy dobrą energię na trzy czteeeery! :D :kotek:

starchurka

Od: Nie sie 26, 2007 0:09

Post » Śro sie 31, 2011 9:22 Re: PJD-Operacja ZABIEG! STO za nami!:D

I ja wysyłam!
"Wykuj własny szlak przez kraj dziki i surowy..."

luelka

Od: Sob cze 30, 2007 8:14

Post » Śro sie 31, 2011 22:29 Re: PJD-Operacja ZABIEG! STO za nami!:D

Paula jest bardzo dzielna i poradziła sobie z kotoświrem :) Wygląda na to, że nie ma strat w ludziach, kotach i sprzęcie ;)

starchurka

Od: Nie sie 26, 2007 0:09

[poprzednia][następna]