[WYSTAWA FIFe] Łódź, 5/6 maja 2012 - Cat Club Łódź

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderator: DoBo

Post » Czw sie 11, 2011 17:55 Re: [WYSTAWA FIFe] Łódź, 5/6 maja 2012 - Cat Club Łódź

mruczki2 pisze:Przy kotach białych wymagany jest "ATEST SŁUCHU " .

8O

poproszę o wskazanie podstawy prawnej.

w regulaminie wystawowym FIFE, którego tłumaczenie jest na stronie FPL, możemy przeczytać, że (pisownia oryginalna):
3.5 Koty białe
Białe koty muszą mieć zaświadczenie od lekarza weyterynarii, potwierdzające, że nie są głuche.

angielski oryginał brzmi tak:
3.5 White cats
White cats must have a veterinary certificate stating that they are not deaf.

mam przed sobą wynik badania audiometrycznego swojej kotki. nie ma na nim słów atest czy certyfikat. nawet słowa 'zaświadczenie' nie ma.
jest za to pod wykresami napisane 'Conclusions: Prawidłowy słuch obustronny' i pieczątka dra Pomianowskiego.
a na wystawy jeżdżę z drukiem, gdzie jest napisane, że kotka jest zdrowa i słyszy, potwierdza to moja wetka.

i tak sobie jeżdżę sześć lat na te wystawy z białymi kotami i jeszcze ani razu nikt mi nie sprawdził zaświadczenia :roll:
Izabela
Obrazek

Marcepan

Od: Śro lip 11, 2007 15:22

Post » Czw sie 11, 2011 18:01 Re: [WYSTAWA FIFe] Łódź, 5/6 maja 2012 - Cat Club Łódź

Marcepanie - mam pierwszą w Polsce białą koteczkę, która u dr Niedzielskiego uzyskała CERTYFIKAT z numerem 001/07 ... i ów dokument na ''bramkach weterynaryjnych'' bywał oglądany wraz z wykresami - jedynie w ramach ''egzotyki'' ...
I am a real witch, which is all the love and magic gave my cats!

ObrazekObrazek

Go!Go!

Od: Czw wrz 08, 2005 17:35

Post » Czw sie 11, 2011 18:47 Re: [WYSTAWA FIFe] Łódź, 5/6 maja 2012 - Cat Club Łódź

Marcepan pisze:
i tak sobie jeżdżę sześć lat na te wystawy z białymi kotami i jeszcze ani razu nikt mi nie sprawdził zaświadczenia :roll:

nie tylko u nas nikt nie sprawdza - za południową i wschodnią granicą również 8)

Siasia

Od: Czw lip 27, 2006 16:37

Post » Czw sie 11, 2011 20:45 Re: [WYSTAWA FIFe] Łódź, 5/6 maja 2012 - Cat Club Łódź

Kiniaszek pisze:
Ave pisze: Wystawiane koty musza mieć obcięte pazurki, a koty białe muszą posiadać atest słuchu (Regulamin Wystawowy FIFe art.3.4 i 3.5).

"3.4 Przyjęcie na wystawę.
Nie przyjęte zostaną koty:
- koty głuche
3.5 Koty białe
Białe koty muszą mieć zaświadczenie od lekarza weyterynarii, potwierdzające, że nie są głuche"
Ja widzę olbrzymią różnicę w określeniu atest a zaświadczenie. Chyba, że mam nieaktualny reg.

Wszystkie koty białe zarówno hodowlane jak i wystawowe muszą mieć atest słuchu i może to być np. test audiometryczny czyli BEAR. Na jakiej innej podstawie wet wyda zaświadczenie, że kot słyszy ?
I możemy to oczywiście nazwać rożnie - test, atest , zaświadczenie, a i tak wszyscy właściciele kotów białych i weci wiedzą o co chodzi.
no ale bez tzw. czapeczki się nie obędzie, więc grzecznie i wyczerpująco odpowiedziałam
Ave

Post » Czw sie 11, 2011 21:09 Re: [WYSTAWA FIFe] Łódź, 5/6 maja 2012 - Cat Club Łódź

Ave pisze:Wszystkie koty białe zarówno hodowlane jak i wystawowe muszą mieć atest słuchu i może to być np. test audiometryczny czyli BEAR. Na jakiej innej podstawie wet wyda zaświadczenie, że kot słyszy ?
I możemy to oczywiście nazwać rożnie - test, atest , zaświadczenie, a i tak wszyscy właściciele kotów białych i weci wiedzą o co chodzi.

ależ w przepisach nie jest określone, że ma to być test audiometryczny.
wszyscy wiedzą, o co chodzi, a i tak wet klaśnie z jednej, klaśnie z drugiej i sprawa załatwiona.
Izabela
Obrazek

Marcepan

Post » Czw sie 11, 2011 21:49 Re: [WYSTAWA FIFe] Łódź, 5/6 maja 2012 - Cat Club Łódź

Ave - służę przykładem
W grudniu 2006r. CCW zorganizował show kotów białych.
Bez sprawdzania katalogu jestem w stanie wymienić wszystkie hodowle wystawiające z kat I. Pamiętam zwycięskiego kocura - po domowemu wołanego - ''Łukaszek''...
I oddam ''królestwo'' :wink: - jak mi ktoś na podstawie stosownych dokumentów / z datą !!! /po badaniu audiometrem - wskaże jednego kota białego, który na bramce weterynaryjnej przeszedł na ''coś'' więcej niż wpis od weta po ''pokicianiu'' i ''poklaskaniu'' !!!

( pierwsze badania miały miejsce w maju 2007r. i pierwszymi hodowlami, które w większej liczbie poddały swoje koty temu badaniu były hodowle Pani Ewy Klarki i forumowej Siasi ... Mylę się ? )

W maju 2008r. CCL organizował ANGEL SHOW ...
Czy Ty Ave - jak organizator wiesz ile na hali było kotów białych z zaświadczeniem wydanym na podstawie badania metodą BEAR ?
Ja wiem - ile kotów z Polski uczestniczyło w tej wystawie po takim badaniu.
Na hali była osobiście Pani Niedzielska, która na tamtą chwilę wykonywała badania we Wrocławiu i Warszawie. Ośrodek Olsztyński - jeszcze wtedy nie badał.

W 2011r. były dwa ''szoły'' białych kotów CCW i CCPomerania - z bardzo nieliczną obsadą.
Co do CCW - mam wiedzę, że nie wszystkie koty białe zgłoszone do katalogu na chwilę wystawiania ich miały badanie na obustronne słyszenie ...
/ przeproszę publicznie, jeśli żyje w błędzie !!! /

Ave- a skoro już jesteśmy przy kotach białych - choć to OT - to proszę - wskaż mi jeden miot po białym rodzicu, gdzie Biuro Rodowodowe przy karcie miotu, jako załącznik posiada zaświadczenie na postawie przeprowadzonego badania audiometrem o tym, że nie rozmnożono kota kalekiego ...
Proszę o choć jeden kub, który wydał skierowanie do krycia hodowcy z adnotacją, że planowany biały rodzic nie jest głuchy ...
Bo rodzicami zostawały i zostają koty białe - bez tytułu, bez nawet jednego wejścia na wystawę ...
Ostatnio edytowano Czw sie 11, 2011 21:59 przez Go!Go!, łącznie edytowano 1 raz

ObrazekObrazek

Go!Go!

Post » Czw sie 11, 2011 21:55 Re: [WYSTAWA FIFe] Łódź, 5/6 maja 2012 - Cat Club Łódź

Go!Go! pisze:Bo rodzicami zostawały i zostają koty białe - bez tytułu, bez nawet jednego wejścia na wystawę ...

a co ma piernik do wiatraka?
zaświadczenie na wystawę to wymóg regulaminowy, a badanie kotów hodowlanych -- etyczny.
Izabela
Obrazek

Marcepan

Post » Czw sie 11, 2011 22:04 Re: [WYSTAWA FIFe] Łódź, 5/6 maja 2012 - Cat Club Łódź

:ryk: a co ma piernik do wiatraka? :ryk:

a tyle samo - ile regulamin wystawowy FIFe do regulaminu hodowlanego - w kwestii głuchoty białych kotów ...

... badanie kotów hodowlanych -- etyczny ...
nie etyczny ... , nie etyczny ... , nie kaprys, ale regulamin ...

ObrazekObrazek

Go!Go!

Post » Czw sie 11, 2011 22:16 Re: [WYSTAWA FIFe] Łódź, 5/6 maja 2012 - Cat Club Łódź

Go!Go! pisze: :ryk: a co ma piernik do wiatraka? :ryk:

a tyle samo - ile regulamin wystawowy FIFe do regulaminu hodowlanego - w kwestii głuchoty białych kotów ...

... badanie kotów hodowlanych -- etyczny ...
nie etyczny ... , nie etyczny ... , nie kaprys, ale regulamin ...

wiesz co, ja Cię przepraszam, ale dla mnie za dużo kulania się i wielokropków. sens mi umyka.
Izabela
Obrazek

Marcepan

Post » Czw sie 11, 2011 22:20 Re: [WYSTAWA FIFe] Łódź, 5/6 maja 2012 - Cat Club Łódź

Marcepan pisze:sens mi umyka.
gupio piszesz
jak Ci może umknąć coś, czego nie ma?
Obrazek

Olivia

Od: Czw mar 20, 2003 20:51

Post » Czw sie 11, 2011 22:24 Re: [WYSTAWA FIFe] Łódź, 5/6 maja 2012 - Cat Club Łódź

Go!Go! pisze:Ave - służę przykładem...

na co ten przykład ? są podane warunki weterynaryjne, które należy spełnić.
Co nie oznacza, że wszystkie białe koty muszą przy kontroli weterynaryjnej być szczegółowo sprawdzane - można to zrobić wybiórczo, niemniej wszystkie muszą posiadać w razie kontroli odpowiednie dokumenty.
Ave

Post » Czw sie 11, 2011 22:26 Re: [WYSTAWA FIFe] Łódź, 5/6 maja 2012 - Cat Club Łódź

oczywiście Olivio, że masz absolutną rację

patrz - Regulamin Hodowlany

3.5 Koty niedopuszczone do rozrodu
Następujące koty nie są dopuszczone do rozrodu:
− białe koty głuche
− dorosły kot z widoczną przepukliną pępkową.

ObrazekObrazek

Go!Go!

Post » Czw sie 11, 2011 22:30 Re: [WYSTAWA FIFe] Łódź, 5/6 maja 2012 - Cat Club Łódź

GoGo od dawna z Tobą nie dyskutuję, bo nie jestem zazwyczaj w stanie przebić sie przez Twój emotkowo szarpany styl pisania. Więc i tym razem eot, rozumiem jednak mękę Marcepana.

Interesująca wystawa specjalistyczna :ok:
Warto rozważyć przyjazd do Łodzi :)
Obrazek

Olivia

Od: Czw mar 20, 2003 20:51

Post » Pt sie 12, 2011 6:53 Re: [WYSTAWA FIFe] Łódź, 5/6 maja 2012 - Cat Club Łódź

Przepisy FIFe wymagają atestu słuchu dla białych kotów nie określą jednak co należy rozumieć pod pojęciem atest ani też metody badania na podstawie którego ten atests ma zostać wydany. Do czasu aż FIFe lub federacja krajowa nie doprecyzuje przepisów każdy dokument wydany przez lekarza weterynarii stwierdzający że kot słyszy jest atestem słuchu. Forma tego atestu też jest całkowicie dowolna. Może to być zaświadczenie czy też np wpis w książeczce zdrowia czy w paszporcie. Tak więc organizator wystawy do czasu uregulowania pojęcia atest słuchu i do czasu określenia metody badania na podstawie którego ten atest powinien być wydany powinien honorować wszystkie zaświadczenia stwierdzające że kot nie wykazuje wad słuchu. Oczywiście dany klub może wymagać konkretnego dokumentu wydanego na podstawie określonej metody badawczej a nawet wydanego przez określonego lekarza weterynarii ale taki wymóg obowiązywać może tylko członków danego klubu.
Ostatnio edytowano Pt sie 12, 2011 7:18 przez aza, łącznie edytowano 2 razy

aza

Od: Czw kwi 28, 2005 9:15

Post » Pt sie 12, 2011 7:11 Re: [WYSTAWA FIFe] Łódź, 5/6 maja 2012 - Cat Club Łódź

Wielka Pardubicka?
Zaraz, zaraz... Ave, proszę mi to wytłumaczyć? :wink:
Obrazek

Kicimiau

Od: Pt kwi 03, 2009 19:31

[poprzednia][następna]