12.04 SGGW-akcja ZAPYTAJ MINISTRA (s.91)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Post » Pt lip 01, 2011 9:33 Re: Sejm - Pierwsze Starcie, szczegóły str.12

szyszek pisze:Kurcze ja tez mam podpisy do ustawy zaproponowanej przez Koalicję dla Zwierząt.
Jest około 100 podpisów zebranych przez znajomych i co teraz.
Zaryzykowac i wysłać?

dodałam "edita" na początku mojego postu wyżej :)

Wysyłaj :D (a co Ci szkodzi właściwie, nic nie stracisz, a tak to prawdopodobnie jeszcze zatwierdzą tą stówę podpisów :) )

ja niestety w tym momencie byłabym wstanie zebrać 5, maksymalnie 10 podpisów, więc ani się nie wyrobię, ani te kilka dużo nie zmieni :(
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Pt lip 01, 2011 9:37 Re: Sejm - Pierwsze Starcie, szczegóły str.12

Wysyłaj priorytetem - ustawa ma być składana 12.07, więc może dojdą...

Gosia B

Od: Nie maja 17, 2009 9:35

Post » Pt lip 01, 2011 9:51 Re: Sejm - Pierwsze Starcie, szczegóły str.12

Kopertuje i lecę na pocztę wysłać priorytetem.
Wierzę, że się uda. :aniolek:

szyszek

Od: Czw paź 14, 2010 14:11

Post » Pt lip 01, 2011 10:06 Re: Sejm - Pierwsze Starcie, szczegóły str.12

:ok:

Hej, hej, a jak ma się te 200 tysięcy podpisów (na stronie koalicji widnieje że "do 200 tysięcy podpisów brakuje 13 tysięcy z hakiem") do tego:
Najważniejszą rzeczą jest jednak, aby zebrać w ciągu 3 miesięcy ponad 100 tyś. podpisów, gdyż to umożliwi skierowanie projektu ustawy do Marszałka Sejmu.

Czy to oznacza, że wymaganą ilość podpisów już mamy? :)

Czy może zmieniły się wymagania Sejmu i jednak trzeba 200 tys. zebrać?
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pt lip 01, 2011 10:20 Re: Sejm - Pierwsze Starcie, szczegóły str.12

Wymagane jest 100.000, ale 200.000 robi dwa razy lepszy PR :D

Gosia B

Od: Nie maja 17, 2009 9:35

Post » Pt lip 01, 2011 10:26 Re: Sejm - Pierwsze Starcie, szczegóły str.12

Gosia B pisze:Wymagane jest 100.000, ale 200.000 robi dwa razy lepszy PR :D

Aha :)

Znaczy się dla siły przekonywania zbieramy te 200 tys. podpisów? :D :ok:
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Sob lip 09, 2011 14:12 Re: Sejm RP - Pierwsze Starcie, szczegóły str.12

Na czym stanęło???
Nawet nie wiedziałam ,że teraz coś się dzieje w tej sprawie. 8O
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Sob lip 09, 2011 15:59 Re: Sejm - Pierwsze Starcie, szczegóły str.12

*anika* pisze:szyszek, chyba do wczoraj można było przesłać ostatnie podpisane formularze.
edit dla szyszka:
:oops: właściwie to ja już nie wiem, bo na stronie koalicji jest:
29.06.2011 - mamy 186 232 podpisy, ale zbieramy dalej, do 200 tys. brakuje 13 768

no to może jeszcze można przesyłać :roll:

Ja mam kilka "ale" do ustawy zaproponowanej przez Koalicję dla Zwierząt:

Art.6.
4) posiadanie lub prowadzenie obrotu wężami jadowitymi lub wymagającymi karmienia żywymi ssakami lub ptakami, z wyłączeniem ogrodów zoologicznych

Z tego co się orientuję, chyba każdy wąż musi żywić się żywymi ssakami, a trudno teraz nagle zabronić posiadania węży dużej grupie ludzi, którzy już je mają (legalnie) w domu. Co z tymi wężami się stanie? Do ogrodów zoo je? Przecież nie ma na tak dużą liczbę zwierząt miejsca. Zabić? Czym wtedy by się różniło to o co Koalicja walczy od tego czego wymaga w tym punkcie? Jakby mi się to kłóci z założeniami ustawy :roll: można by ewentualnie wprowadzić założenie, że gryzonie które mają paść ofiarą takich węży musiałby być trzymane wcześniej w humanitarnych warunkach i (o ile się to da zrobić - nie znam do końca natury węży) jakoś ogłuszyć przed "podaniem".

Art.6.
5) samodzielne odławianie i usuwanie z posesji ssaków drapieżnych, szczególnie kun, psów i wolno żyjący kotów, a także nietoperzy, bez nadzoru lub upoważnienia Wojewódzkiego Inspektora do Spraw Zwierząt

Ja się nie zgadzam! Zdecydowanie się nie zgadzam na taką wersję tego punktu.
Bo to oznacza, że jeśli np. będę chciała złapać sobie miot kociąt od kotki wolno żyjącej lub rannego dzikiego kota lub dorosłego wolno żyjącego kota na sterylizację i samodzielnie zabrać go do lecznicy/domu, to... zostanie mi to uniemożliwione! Bo będę musiała czekać na upoważnienie od tegoż Wojewódzkiego Inspektora :roll: toż to absurd...

Nawet gdyby taki Inspektor zaczął działać, to ewentualnych zgłoszeń i próśb o pozwolenie na łapanie było by... dokładnie tyle ile teraz jest wykonywanych "forumowych łapanek" kotów i jeszcze więcej.

Ja sobie tego po prostu nie wyobrażam.

Może trzeba by dopisać w tym punkcie że wyłapywać też mogą ZAWSZE (czyli bez każdorazowej zgody) np. wszyscy zarejestrowani wolontariusze (np. kontrolowani co jakiś czas przez schroniska albo inne odpowiednie urzędy czy jednostki)? W takiej formie miałoby to jakieś ręce i nogi, a tak... :roll:

idę dalej czytać...

Calkowicie sie zgadzam! Oba punkty to totalny absurd......z calym szacunkiem. Nim sie stosowne pozwolenie otrzyma, to pare kotow zycie straci.......

Agamy brodate ( urocze jaszczurki ) zywia sie noworodkami mysimi. I co zmieni sie jej nawyki zywieniowe, czy odbierze ?Paranoja........
Ci którzy nie lubią kotów w poprzednim wcieleniu musieli być myszami......

Obrazek

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem"

Neigh

Od: Pt lis 16, 2007 17:10

Post » Sob lip 09, 2011 16:35 Re: Sejm - Pierwsze Starcie, szczegóły str.12

Neigh pisze:
*anika* pisze:
Art.6.
4) posiadanie lub prowadzenie obrotu wężami jadowitymi lub wymagającymi karmienia żywymi ssakami lub ptakami, z wyłączeniem ogrodów zoologicznych

Z tego co się orientuję, chyba każdy wąż musi żywić się żywymi ssakami

Nie tylko nie każdy, ale bardzo niewiele gatunków wymaga karmienia żywymi zwierzętami. Na forum króliczym dyskusja o karmówce toczy się od dawna, więc mamy niejakie doświadczenie w tej kwestii. A największe doświadczenie mają sami terraryści. Poniżej przytaczam cytat z najczęściej zadawanych pytań na forum terrarystycznym (znaleziony na naszym forum):

31. Jaki pokarm lepszy żywy czy martwy i dlaczego?

Zdania na ten temat są podzielone, ale w zasadzie konkluzja jednoznaczna. Wielu hodowców jest zwolennikami karmienia martwym pokarmem. Ma to swoje plusy. Nie trzeba pilnować, czy gryzoń nie zrobi krzywdy naszemu wężowi, można je trzymać na zapas w zamrażalniku, nie śmierdzą. Inni wolą karmić pokarmem żywym, jest to jednak zazwyczaj postępowanie niewłaściwe i nie zalecane! Nie należy podawać wężom żywych zwierząt, jeśli jedzą martwy pokarm. Pokarm żywy nie ma żadnych dodatkowych zalet, natomiast może pokaleczyć węża, w porównaniu z rozmrożonym jest dłużej trawiony, jest niewygodny. Ponadto zabijane przez węża zwierzęta cierpią, w szczególności zjadane żywcem oseski, więc skarmianie żywymi zwierzętami jest wątpliwe etycznie, w wielu krajach nie zalecane lub zabronione. Karmiąc żywym pokarmem (jeśli zachodzi taka potrzeba) należy zawsze pilnować, by gryzoń nie zrobił krzywdy wężowi, z tego względu ta metoda jest bardziej czasochłonna. Na wielkich farmach węży, karmi się je martwym pokarmem właśnie ze względu na oszczędność czasu (kto by pilnował czy 100 węży poradzi sobie każdy ze swoim posiłkiem). Tak więc decyzja jak karmić jest w zasadzie jednoznaczna-karmić martwym.
99% węży zjada martwe zwierzęta od pierwszego podania, znaczny procent spośród reszty daje się na nie namówić po pewnym czasie, jedynie nieliczne konsekwentnie przyjmują wyłącznie żywy pokarm.

Ten zapis ma więc na celu ukrócenie cierpienia zwierząt, które są żywcem wrzucane do terrarium, a nie zniesienie możliwości posiadania węży czy gadów w ogóle. Warto nieco się dowiedzieć o sprawie zanim się zacznie krytykować. :)

Blacky87

Od: Wto mar 29, 2011 21:55

Post » Sob lip 09, 2011 22:30 Re: Sejm - Pierwsze Starcie, szczegóły str.12

Blacky87 pisze:[...]
Ten zapis ma więc na celu ukrócenie cierpienia zwierząt, które są żywcem wrzucane do terrarium, a nie zniesienie możliwości posiadania węży czy gadów w ogóle. Warto nieco się dowiedzieć o sprawie zanim się zacznie krytykować. :)

No dobra, nie znam się ;)

taki mały OT: a czy da się zabronić zamrażania żywych, nieogłuszonych osesków szczurzych/myszy? Bo kilka razy widziałam w zamrażarkach sklepów zoologicznych (chyba nie powinnam podawać nazwy sieci) pudełeczka z miotem noworodków (zapewne z myślą o pokarmie dla węży), wszystkie oseski w pozycjach nie wyglądających na wcześniejsze ogłuszenie - wyciągnięte łapki, powywijane ciało, jakby chciały gdzieś iść, wygięte szyje... nie wiem, ale wyglądały jakby podczas zamrażania cierpiały. Czy ktoś to kontroluje? Czy jest to prawnie regulowane?
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Sob lip 09, 2011 22:39 Re: Sejm RP - Pierwsze Starcie, szczegóły str.12

nie wiem czy nie OT ale mam problem i myślę, że tu mogę znaleźć pomoc:
otóż zauważyłam na moim podwórku coraz więcej kotów wolno żyjących w tym kilka kotek kotnych lub wykoconych, kiedy poszłam do gminy prosić aby wyłapano koty, przeprowadzono sterylizację - kastrację pani zasłaniała się, że ustawa zabrania łapać dzikie koty 8O
Ja nie chciałam ich wywozić czy likwidować - prosiłam o zabiegi i wypuszczenie ich z powrotem bo dokarmiane koty dobrze sobie radzą - a ta ciągle jedno: nie możemy bo ustawa ...

Czy ta biurwa miała rację - jest jakiś prawny zakaz ??? A może tylko źle zinterpretowała jakiś zapis i trzeba jej to uświadomić :?:

Wierzę, że mi pomożecie
Urwis [*] 01.03.2014 r.; Franek [*] 07.11.2014 r.; Młody zaginął 24.09.2019 r.; Adek [*] 08.03.2020 r.; Morf [*] 02.06.2021 r.; Kotka Polka zaginęła w lipcu 2022 r. - kiedyś się spotkamy

isabell36

Od: Pt gru 25, 2009 17:56

Post » Sob lip 09, 2011 23:08 Re: Sejm RP - Pierwsze Starcie, szczegóły str.12

isabell36 pisze:nie wiem czy nie OT ale mam problem i myślę, że tu mogę znaleźć pomoc:
otóż zauważyłam na moim podwórku coraz więcej kotów wolno żyjących w tym kilka kotek kotnych lub wykoconych, kiedy poszłam do gminy prosić aby wyłapano koty, przeprowadzono sterylizację - kastrację pani zasłaniała się, że ustawa zabrania łapać dzikie koty 8O
Ja nie chciałam ich wywozić czy likwidować - prosiłam o zabiegi i wypuszczenie ich z powrotem bo dokarmiane koty dobrze sobie radzą - a ta ciągle jedno: nie możemy bo ustawa ...

Czy ta biurwa miała rację - jest jakiś prawny zakaz ??? A może tylko źle zinterpretowała jakiś zapis i trzeba jej to uświadomić :?:

Wierzę, że mi pomożecie

Nie, raczej nie jest to zabronione. Skoro część gmin (przynajmniej w dużych miastach działa to jako-tako) przeznacza jakieś kwoty na kastracje i sterylizacje kotów wolno żyjących, a także działa w Warszawie taki ośrodek jak Koteria, to nie mogłoby być to zabronione.

Więc pani w gminie nie miała racji. Tyle tylko, że "samo się" nie zrobi i raczej nie pomoże zgłoszenie problemu do gminy. Bardziej efektownym pomysłem jest poszukanie wolontariuszy się tym zajmujących z okolicy (gdzie te koty są?) lub wypożyczenie klatki-łapki (czasem schroniska mają, albo osoby z forum) i znalezienie lecznicy która albo taniej przeprowadzi zabieg albo i za darmo z środków z gminy (ale tego mało jest i trzeba mieć szczęście żeby się załapać). Zawsze możesz wystawić bazarki na forum na rzecz tych kotów i samemu nazbierać pieniędzy na kastracje.
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Nie lip 10, 2011 8:15 Re: Sejm RP - Pierwsze Starcie, szczegóły str.12

isabell36 pisze:nie wiem czy nie OT ale mam problem i myślę, że tu mogę znaleźć pomoc:
Wierzę, że mi pomożecie

Myślę, że powinnaś przekonać Panią z Urzędu do zasadności sterylizacji i kastracji kotów chociażby w ten sposób, że poprosisz Ją o zapoznanie się ze stanowiskiem Głównego Lekarza Weterynarii http://upload.miau.pl/3/232142.pdf
Myślę, że jeśli zrobisz to w sposób taktowny, może przekonasz Ją. Trzymaj nerwy na wodzy i okaż cierpliwość, może się uda. A to ulotka z pierwszej katowickiej akcji sterylizacji z 2009 roku http://upload.miau.pl/3/210306.pdf
W tym roku akcja jest kontynuowana, stopniowo zmienia się nastawienie do sterylizacji kotów ze strony karmicielek oraz świadomość mieszkańców. Coraz więcej osób już rozumie, że obecność kotki w rejonie budynku nie musi oznaczać, że ilość kotów w tym miejscu będzie się powiększałą, a obecność kocura nie musi być związana z przykrym zapachem znaczenia terenu.
Twój głos może zmienić sytuację wielu zwierzaków w Polsce, wspólnie jako świadomi swoich praw obywatele możemy tego dokonać.
http://www.koalicja.org.pl # http://zespoldlazwierzat.pl ^Parlamentarny Zespół Przyjaciół Zwierząt -informacja ze strony sejmowej

Bożenowe Tymczasy :)

miluś

Od: Nie wrz 14, 2008 8:43

Post » Nie lip 10, 2011 21:21 Re: Sejm RP - Pierwsze Starcie, szczegóły str.12

Jutro idę do gminy przekonywać panią
trzymajcie kciuki :ok:
Urwis [*] 01.03.2014 r.; Franek [*] 07.11.2014 r.; Młody zaginął 24.09.2019 r.; Adek [*] 08.03.2020 r.; Morf [*] 02.06.2021 r.; Kotka Polka zaginęła w lipcu 2022 r. - kiedyś się spotkamy

isabell36

Od: Pt gru 25, 2009 17:56

Post » Nie lip 10, 2011 21:21 Re: Sejm RP - Pierwsze Starcie, szczegóły str.12

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: daj znać co i jak
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

[poprzednia][następna]