SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lip 31, 2004 13:32

klara pisze:W i KK jest be 8) Moja Kota też to jadła jak była jeszcze mała. Biegunki, biegunki i jeszcze raz biegunki. Po odstawieniu ww karm ustąpiły jak ręką odjąć. To dla mnie wystarczający argument.
A z innej beczki :) Pytałam, ale nikt mi nie odpowiedział :(
Co sądzicie o Purinie proplan?? Czy waszym zdaniem jest to dobra karma?? Bo tylko to mojej królewnie smakuje poza RC :roll:

Mnie się wydaje, że Purina Pro Plan jest calkiem OK, nie wiem czy można ją stawiać w jednym rzędzie z RC czy Hill'sem ale na pewno jest lepsza od zwykłej Puriny (Cat Chow), która to jest (chyba :roll: ) a przynajmniej kiedyś była lepsza od Whiskasa czy KK.

Ja osobiście mieszam RC dla niewychodzących z Puriną na kłaki
Obrazek Obrazek

sabianka

Od: Śro lis 26, 2003 18:34

Post » Sob lip 31, 2004 13:47

Purina ma 3 "linie" Puriny dla kotow - Purina Proplan, Purina One (ta chyba znamy tylko z serii sepcjalistycznej w Polsce) i Cat Chow. I Proplan jest chyba najlepszy.

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Sob lip 31, 2004 19:47

suche: royal i friskis
mokre (puchy saszetki): sheba, czasem ale jako przerywnik whiskas junior kurczak(galaretka ksieznicce pasuje :)
domowe (podstawa: wolowina, cielecina, ser bialy (poltlusty), jako dodatki zolty ser gotowane jarzyny, jajko (tez gotowane), od czasu do czasu ryba (pstrag (filet) - inne jej nie podchodzi :)

Merlin

Od: Czw lip 29, 2004 21:28

Post » Sob lip 31, 2004 20:12

Czyli ogólnie Purina proplan jest w miarę ok :roll: To powoli chyba zmienię mojej Kiciuli, bo to troszkę tańszę. A może będę mieszać :roll: No zobaczymy

klara

Od: Śro kwi 07, 2004 17:50

Post » Nie sie 29, 2004 19:17

Jeszcze nigdy nie karmiłąm moich kotów RC, bo dla mnie trochę drogi :(
Ale dzisiaj postanowiłąm zaszaleć i kupiłam paczuszke RC i paczuszkę Animody Rafine. Popatrzyłam na skład obu i widzę,że na Animodzie wszystko wypisane( tyle i tyle mięsa, tyle owoców morza) a na RC nie mam takiego łopatologicznego składu. Dla porównania.
Znacie może?

katanga

Od: Czw sty 01, 2004 21:50

Post » Śro wrz 01, 2004 21:15

[color=brown][/color]
Witam,
Po poczytaniu sobie tutejszych postów, mając na celu dobro i zdrowie mojej puchatej ko-córy, ruszyłam co prędzej do zoo sklepu i nabyłam RC FIT 32 2kg za jedyne 44,20 PLN! :!: Kota od razu chciała spróbować i wiecie co dalej... W imieniu kota Karola dziękuję :kitty: .
:?: Czy znacie może suchą karmę kocią o nazwie Bosch "Sanabelle"??? Co sądzicie na jej temat? Bo ja mojego Karolka na tym wychowałam i nie wiem czy mieć wyrzuty sumienia czy nie...
pozdr :ok:
Obrazek
Obrazek

CAT EYE

Od: Wto sie 31, 2004 15:53

Post » Śro wrz 01, 2004 21:34

Wyrzuty sumienia nie sa potrzebne :lol:
Sanabelle jest na 100% lepsza od Whiskasa i spolki, a troche gorsza od RC :)

moni_citroni

Od: Czw sty 23, 2003 19:17

Post » Czw wrz 02, 2004 16:21

Dzięki za odpowiedź.
Dręczy mnie jeszcze jedno: Karol cały czas był na "suchym" (sanabelle z domieszką odkłaczającej puriny) i +/- co drugi dzień dostawał przemrożone piersi z qrczaka lub drobiowe wątróbki. Ze cztery dni temu, (po wizycie na forum :wink: ), nabyłam kocie paszteciki animondy. Znając fochy koty wzięłam jej indyczke z serem i kurczaka z łososiem. Oczywiście Karol podchodził jak pies do jeża :conf: , nawet powąchać nie chciał. Namoczyłam wtedy "suche" i pomieszałam z odrobiną animondy. Zjadł, z łaską i z ręki, ale zjadł. I potem, podczas załatwiania zauważyłam na końcu trochę krwi i rozwolnienia!!!!! :strach: Następnego dnia się powtórzyło (dostał też trochę paszteciku i "suchej" na mokro - jadł chętniej), tyle że było samo rozwolnienie i krew... Czy to możliwe, żeby to tak.... od animondy??? A może to przejściowe z powodu zmiany pokarmu? Jeszcze poczekam do następnej qpy i jak nie przejdzie to do weta.
Obrazek
Obrazek

CAT EYE

Od: Wto sie 31, 2004 15:53

Post » Czw wrz 02, 2004 16:29

a ja dzis byłam w moim sklepie i karmy Hillsa -wszystkie- potaniały i to solidnie

NattyG

Od: Nie cze 20, 2004 15:20

Post » Czw wrz 02, 2004 16:32

u mnie hitem numer jeden jest Gimpet (kurczaczek+krewetki ), na drugim miejscu jest RC - to jesli chodzi o mokre jedzonko, niestety oba dostaja to samo (probowalam malemu dawac kitteny - nie chce jesc, za to duzy je wciagal :evil: ) i oczywiscie tylko kawaleczki, pasztety beeee

suche: RC dla duzego Oral dla malego Kitten (teoretycznie jest taki podzial niestety)

poza tym kurcze zadnego mieska nie bo beeee, kurczaczek, wolowinka ugotowane beeee (a surowego nie moga...), jajeczko beeee
dziwaki!
dzienniczek_Marysi->http://emanka.hpage.com/
Obrazek

emanka

Od: Śro maja 12, 2004 22:04

Post » Czw wrz 02, 2004 17:33

Ja niestety nie mogę się pochwalić, bo gdy Fifi była jeszcze 2 miesięcznym kociakiem to dostawał "najlepszą" ,zdaniem pani :oops: ,karmę czyli W i KK.

Dopiero zostałam uświadomiona zagladając , całkiem przypadkiem, na forum i całkowicie zmieniłam jej jadłospis, po lekturze kilku postów na temat żywienia

Teraz kitka dostaje suche-Purina albo RC, a z mokrych to mięsko(głownie podroby)+warzywka+ryż itp.Próbowałam puszki Animondy( tz ONA próbowała :D )ale kręciła nosem i machnęła łapką na to.Poza tym puszki są jednak dość drogie -te lepsze oczywiści np. Hills, więc sama przygotowuje jej taka mieszankę :arrow: m+w+r.A suche kupuje na wagę , bo taniej(zreszta na długo starcza, więc to nie duży wydatek w skali miesiaca)Z przysmaków to słodka śmietanka, serek wiejski, jogurcik do polizania z paluszka, skubniety z kanapki żółty ser, czy pasztetowa.

Chciałabym zapewnić mojej kici-albo choć zrekompensować moje nierozsądne żywienie na początku,więc stosuje sie do rad doświadczonych kociarzy :D i choc fundusze sa niewielkie to takie zywienie nie nadszarpuje mojego budżetu domowego. :wink:

Fifka

Od: Czw sie 05, 2004 11:50

Post » Czw wrz 02, 2004 18:25

Moja Majeczka wzgardziła wszystkimi (prawie) gotowymi karmami począwszy od kk i w a kończąc na animondzie.Suche też nie ruszy ,wypróbowane RC ,nutra i purina.
Pozostało tylko domowe żarełko,o tym to ona nie gardzi.
Obrazek
Maja-mały drapieżca

Karka

Od: Wto maja 25, 2004 13:50

Post » Czw wrz 02, 2004 18:35

No to ja też się "pochwalę" co je mój Nikoś:

- najchętniej wątróbkę, ale z racji tego, że nie można jej zbyt często, to dostaje ją ze 2 razy w tygodniu, oprócz tego surowy przemrożony kurczak albo indyk. Do każdej surowizny dodaję, zgodnie z poleceniem weta łyżeczkę oleju z pestek winogron (na sierść)
- puszki - żadne, pod żadnym pozorem, żadnej firmy, ani saszetki, ani tacki, ani puszki - kompletnie nic :evil:
- suche - zasmakował w Nutro Choice Complete Care, ewentualnie mogła być Purina, ale niezbyt chętnie. Suche je tylko wtedy, jak miska jest pełna :lol:
- smakołyki - kocie oczywiście żadne :evil: - żadne witaminy, mikroelementy, nawet kulki witaminowe z kocimiętką są bllleeee. Z raz, dwa razy w tygodniu dostaje kleksa bitej śmietany z maltpastą.

Suonko

Od: Wto lip 27, 2004 9:19

Post » Pt wrz 03, 2004 11:02

CAT EYE, najpewniej to zmiana pożywienia tak zadziałała. Jak nie chce jeść Animondy, to jej na siłę nie namawiaj - dobre suche plus trochę naturalnego całkiem wystarczy. Moja dostaje trochę puszkowego, bo na kurczaczka kręci nosem a na wołowinkę ma alergię, ale tak przeważnie to na suchym jedzie i dobrze się miewa :lol:
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pt wrz 03, 2004 14:53

Zrobilam zestawienie Waszych dotychczasowych informacji na temat karmienia w tabeli, ktora mozna zobaczyc na 1 str.
Sadze, ze niestety wielu informacji jeszcze brakuje, wiec bede wdzieczna za upelnianie ich w tym watku na biezaco :lol: .
M.in. brakuje mi wiedzy jaka karme daje sie wprzypadku innych krysztalow niz mial moj Rysio (trojfosforanow amonowo-magneznowych)
Ostatnio edytowano Śro wrz 08, 2004 13:47 przez Anja, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

[poprzednia][następna]