Moderator: Moderatorzy
Lepsza jest u zdrowych jeży słoma niż sianko (nie wchłania tak bardzo wilgoci). Zarówno sianko, jak i słomę trzeba jednak trochę pociąć na krótsze kawałki, żeby jeż się w nią nie okręcił, zwijając się w kulkę. Jedna moja znajoma miała taki przykry przypadek. Słoma, którą kupiła, była dosyć długa, i jeż niestety zawinął ją sobie wokół szyi tak, że się biedak udusiłNemi pisze:Czytałam, że sianka nie stosuje się tylko, gdy jeż jest ranny, albo gdy musimy dokładnie obserwować wydzieliny i wydalinyWydaje mi się, że to ma sens.
Tinka07 pisze:(...) Jedna moja znajoma miała taki przykry przypadek. Słoma, którą kupiła, była dosyć długa, i jeż niestety zawinął ją sobie wokół szyi tak, że się biedak udusił
catawba pisze:Iza, jak potrzebujesz słomy, my mamy dużomówisz, masz!
Avian pisze:catawba pisze:Iza, jak potrzebujesz słomy, my mamy dużomówisz, masz!
Dzięki - ale dla mnie mieszkasz na końcu świata
Jeże mają bardzo bogate życie zewnętrzneAvian pisze:Nie udalo się obejrzeć śluzówek i wyciągnąć kilku kleszczy z łapek, bo zwinął się w bardzo ciasną kuleczkę ...
Avian pisze:(...)Trochę poskubała kurczaczka i surowej wołowinki, i z powrotem do budki.
Fajnie mlaskała![]()
Kozie mleko zawiera również laktozę i może wywołać podobnie jak krowie silną biegunkę, kończącą się nierzadko śmercią. Chorym jeżom, którymi opiekujemy się w domu, nie podajemy dżdżownic i ślimaków z tego powodu, że zawierają one pasożyty. W naturze takie pożywienie jest normalne, ale nie wtedy, gdy organizm zwierzęcia tak i tak jest już zaatakowany pasożytami. Są specjalne karmy dla jeży, które można podawać same lub mieszać z wysokobiałkową mokrą karmą kocią.annafreesprit pisze:Avian pisze:(...)Trochę poskubała kurczaczka i surowej wołowinki, i z powrotem do budki.
Fajnie mlaskała![]()
W kwestii moich doświadczeń żywieniowych:
Małe jeże karmiłam surowym mięsem (wołowina, kurczak, indyk), dobrą suchą karmą dla kociąt, mokrą kocią karmą (Shiny Cat-Gimpet, Miamor), jajami przepiórczymi, a przede wszystkim DŻDŻOWNICAMI! Po obchodzie ogrodu dostawały również ślimaka na zakąskę![]()
No i do picia mleko kozie oraz deszczówkę.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość