Jaki kotek nadaje się dla mnie?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon maja 16, 2011 10:56 Jaki kotek nadaje się dla mnie?

Czołem! :) W najbliższym czasie planuję kupić sobie malutkiego kotka. Zastanawiam się tylko nad rasą - nie znam się na tym aż tak dobrze , więc proszę Was o pomoc :) Z charakteru bardzo podobają mi się sfinksy. Mają bardzo dużo energii , wesołe , towarzyskie i co najważniejsze bardzo przywiązują się do swojego właściciela. Takiego kotka szukam , ale niestety nie stać mnie na taką drogą rasę. Proszę Was o pomoc - mój budżet to około 1000 zł. :cat3:

natiklunatik

Od: Nie maja 15, 2011 23:25

Post » Pon maja 16, 2011 11:00 Re: Jaki kotek nadaje się dla mnie?

O rasach więcej się dowiesz na Hodowcach :wink: .
A może zdecydujesz się na adopcję kotka, którego usposobienie jest już znane? Domy Tymczasowe z reguły umieją coś powiedzieć o swoich podopiecznych a satysfakcja z pomocy bezdomnemu kotu - bezcenna :D !

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Pon maja 16, 2011 11:34 Re: Jaki kotek nadaje się dla mnie?

Oj tak! Czesto sa kotki w typie jakiejs rasy-nierasowe. A pieniazki mozesz przeznaczyc na dobra wyprawke dla koteczka, i moze wspomoc Dom Tymczasowy, od ktorego wezmiesz kotka. :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Pon maja 16, 2011 11:38 Re: Jaki kotek nadaje się dla mnie?

Tez popieram pomysl adopcji i to doroslego albo juz podrosnietego kota :) Musisz bowiem brac pod uwage, ze charakter rasy dotyczy wiekszosci kotow danej rasy, mozesz trafic na kota, ktory akurat wzorca charakterologicznie nie bedzie i trzymal - i co wtedy?

Podobne charakterologicznie do tego co piszesz chyba jeszcze orienty i syjamy sa? Nie wiem jak sie ksztaltuja ceny.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pon maja 16, 2011 11:40 Re: Jaki kotek nadaje się dla mnie?

Zgadzam sie z przedmówczyniami. Zadna rasa nie gwaranruje, że kot będzie tak, czy inaczej sie zachowywał. Bardzo wiele zalezy od indywidualnych cech konkretnego osobnika.
Generalnie wszystkie koty sa wspaniałymi domownikami :D . Ja np lubię koty mające własne zdanie i potrafiące nawet kąsnąc, Kiedy robi sie cos nie po ich mysli 8)

rysiowaasia

Od: Nie sty 30, 2011 17:47

Post » Pon maja 16, 2011 12:14 Re: Jaki kotek nadaje się dla mnie?

natiklunatik pisze:Czołem! :) W najbliższym czasie planuję kupić sobie malutkiego kotka. Zastanawiam się tylko nad rasą

Proponowałabym jednak odchowanego już,wiem małe jest słodkie piękne ale niewielu zdaje sobie sprawę jak czasami kłopotliwe.
Czy jesteś gotowa na wczesno poranne pobudki o 4 rano,na podgryzanie stóp,na ciągłe zaczepki ze strony malucha który chciałby non stop się bawić,na podrapane ręce i inne niespodzianki ?
Jeśli nie , dobrze się zastanów :wink:
" ... wolę zwierzęta bez duszy niż katoli bez serca "

Małgocha Pe

Od: Wto paź 30, 2007 15:30

Post » Pon maja 16, 2011 12:18 Re: Jaki kotek nadaje się dla mnie?

Kociaki to zło wcielone. Musisz mieć dużo cierpliwości decydując się na malucha. Przez pierwszy rok życia kot jest nieznośnym, podgryzającym destruktorem. Potem się jakoś ogarnia (przynajmniej niektóre ;) ).

Kasia od Behemotha

Od: Śro wrz 09, 2009 21:04

Post » Pon maja 16, 2011 12:31 Re: Jaki kotek nadaje się dla mnie?

A ja już niejako "z urzędu" piszę o dwóch kotkach w domu.To naprawdę dobry pomysł, ostatnio wyadoptowuję właśnie dwupaki.Jeden kot, w dodatku maluch sam w domu, kiedy się zostawia go na wiele godzin to niezbyt dobry pomysł.Na trzy NIGDY nie namawiam, ale dwa zdecydowanie.

TWO ARE BETTER THAN ONE !
DWA SĄ LEPSZE NIŻ JEDEN!

1. Cats need stimulation during the day like humans. Studies in the United States have shown that some animals left alone most of the day in the house have brains that weigh up to 25% less than those that live on the street.

Koty, podobnie jak ludzie w ciągu dnia potrzebują stymulacji. Amerykańskie badania pokazały, że niektóre zwierzęta, pozostawiane same w domu prawie przez cały dzień, mają mózgi o 25% lżejsze od tych, które żyją na ulicy.

2. In Switzerland, an anti-cruelty law was passed that requires people who are buying dogs and cats to get two instead of one since it is the nature of an animal to have company of its own kind.

W Szwajcarii w ustawie o ochronie zwierząt wprowadzono zapis zobowiązujący kupującego psa lub kota do brania dwu zamiast jednego, gdyż w naturze tych zwierząt jest posiadanie towarzystwa swojego gatunku.

3. Cats that have a playmate tend to be more socially well-adjusted and avoid behaviour problems like shyness, biting, hissing, being frightened and hiding in the company of people they don’t know.

Koty mające kompana do zabawy są lepiej społecznie przystosowane i nie sprawiają problemów behawioralnych takich jak wycofanie, gryzienie, syczenie, panika w towarzystwie obcych ludzi.

4. They are much less likely to gain weight due to lack of movement and to suffer related illnesses.

W mniejszym stopniu narażone są na nadwagę z braku ruchu i na choroby z tym związane.

5. They are less likely to ruin furniture out of boredom.

Mniej się nudzą i mniej niszczą meble.

6. If you must work long hours or travel for a couple of days, two or more cats keep each other company and are more tranquil during your absence.

Jeśli spędzasz wiele godzin w pracy lub musisz wyjeżdżać na parę dni, dwa koty (lub więcej) są spokojniejsze podczas twojej nieobecności.

7. By having two or more cats, you are able to enjoy the true social nature of cats and their relationship with each other.
Mając dwa lub więcej kotów masz okazję podziwiać prawdziwą społeczną naturę kotów i ich wzajemne relacje.

8. It’s more likely that people bring back an adopted cat (kitten) due to behaviour problems when only one has been adopted rather than two.

Prawdopodobieństwo zwrotu kota/kociaka z adopcji z powodu złego zachowania jest większe przy pojedynczo wyadoptowanym kocie niż przy dwóch.

9. Your cat will remain more playful and youthful into his/her later years with a companion.

Z towarzyszem twój kot dłużej w starszym wieku zachowa młodość i chęć do zabawy.

10. The workload to care for two cats remains relatively the same.

Obciążenia przy opiece nad dwoma kotami pozostają względnie takie same.

11. You don’t need more space for a second cat.

Drugi kot nie potrzebuje dodatkowej przestrzeni.

12. Because……………….TWO ARE BETTER THAN ONE!
Wreszcie... DWA SĄ LEPSZE NIŻ JEDEN!
Nie wierzyłam, ale się przekonałam,że to prawda.Mam dwie rezydentki i one zawsze będą ze mną.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon maja 16, 2011 12:37 Re: Jaki kotek nadaje się dla mnie?

Z całego serca popieram!! Dwupak adoptowany :ok: :ok: :ok:
Za 1000,00 można uratować kilka kotów!! :wink:
Sprawne Łapy Fizjoterapia Zwierząt http://sprawnelapy.pl/
Fundacja KOT http://fundacjakot.pl/

justyna p

Od: Pon paź 18, 2010 19:45

Post » Pon maja 16, 2011 13:05 Re: Jaki kotek nadaje się dla mnie?

Kupny kot i to za 1000,00 ?. 8O Fuj !.
Obojętnego na niedolę zwierząt i ludzka niedola nie wzruszy

FeminaLaboriosa

Od: Pt lip 23, 2010 13:56

Post » Pon maja 16, 2011 13:48 Re: Jaki kotek nadaje się dla mnie?

za tysiąc nie kupisz kociaka z dobrej,naprawdę dobrej hodowli.
i mówimy tu o hodowlach,a nie o ludziach którzy mają kilka kocic,kryją je co rujkę i oszczędzają na nich ile mogą,żeby sprzedać kociaki bez rodowodu za kilka stów.
takie kociaki są zwykle chore,zarobaczone,nieszczepione,więc po przyjeździe do nowego domu mogą dostać kociego kataru albo nawet panleukopenii.
zobacz na historię małej Bejbi forumowiczki Vailet-Bejbi jest chora.jest dzieckiem po 7letniej kocicy,półperskiej.
kot bez rodowodu to tylko pozorna oszczędność.

za tysiąc kup porządną wyprawkę.
dobrą karmę dla kociaków[albo bezzbożową,one są uniwersalne],jakiś drapak[może być i nawet mata przykręcana do ściany,ale żeby kot oszczędził meble,to coś musi być;)i trochę czasu poświęcić na naukę kota drapania w drapak],porządny żwirek,dobrą kuwetkę,transporter...
plus weterynarz.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17