Zabrała moje serce i poszła sobie. Kasia [']

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 29, 2011 10:44 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

Asiu, dziękuję za grosik... :1luvu:
mamutku, dziękuję za saszetki Hillsa. Miło mi było poznać Cię. :1luvu:

Uzupełniłam w pierwszym poście. :D
Obrazek

hanelka

Od: Nie lut 24, 2008 19:33

Post » Wto mar 29, 2011 11:02 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

hanelka pisze:(...) Ale od dwóch dni (puk! puk!) je sama. :D

:D :ok: :D :ok: :D
I znowu się wtrącę, chociaż niewykluczone, że coś przegapiłam :?
W badaniu wyszedł Kasi wysoki fosfor, w zaleceniu wetki jest podawanie ipakitine.
Ja bym sugerowała zmianę ipakitine na alusal.
Moim (i nie tylko) zdaniem alusal jest zdecydowanie bardziej efektywny natomiast ipakitine zawiera chitosan - to taki polisacharyd, który (ponoć) skutecznie zmniejsza wchłanianie tłuszczu z diety.
A Kasi odchudzać raczej nie trzeba... :wink:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto mar 29, 2011 11:10 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

Ok, przekażę sugestie. 5 kwietnia idziemy na kontrolę.
Wtrącaj się, wtrącaj! Dziękuję! :D
Obrazek

hanelka

Post » Wto mar 29, 2011 11:13 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

dobre rady zawsze mile widziane :wink:
a Kaśka na zdjęciach wygląda świetnie :ok:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Wto mar 29, 2011 11:17 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

Zapytaj też o Rubenal - zamiast ipakitiny. U mojego lepiej zadziałał, właściwie przez kilka lat jechał tylko na fortekorze i rubenalu, przy czym, kiedy wprowadziłam rubenal, wyraźnie poprawiły się wyniki. Moze przypadek, a może faktycznie to rubenal tak dobrze zadziałał.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Wto mar 29, 2011 11:18 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

Oj, nie wygląda świetnie. Jest tak chudzitka, że serce pęka. Jak się zwinie w ten swój kłebuszek, to zaglądam co chwila, czy jeszcze jest... :(
Ale ma się trochę ku lepszemu. Przychodzi posiedzieć czasem na kolanach podłego oprawcy. Tak sama z siebie. Rozluźnia się i mruczy... :1luvu:

Czasem już udaje mi się tak podać jej kroplówkę, że nie przerywa drzemki... :D
Obrazek

hanelka

Post » Wto mar 29, 2011 11:26 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

Avian pisze:Zapytaj też o Rubenal
O Rubenal już pytałam. Jest przewidziany w późniejszym czasie. Może już teraz będzie. Dr Borkowska tłumaczyła mi różnicę w działaniu. Jeśli nic nie pokręciłam, chodzi o to, w skrócie, że Ipakitine działa tu i teraz, a Rubenal ma działanie długofalowe, dające efekt w odleglejszym terminie.
Tak przynajmniej zrozumiałam - jestem medycznym matołkiem... :oops:
Obrazek

hanelka

Post » Wto mar 29, 2011 11:46 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

hanelka pisze:(...)a Rubenal ma działanie długofalowe, dające efekt w odleglejszym terminie.
Tak przynajmniej zrozumiałam - jestem medycznym matołkiem... :oops:

I niejako przy okazji może dodatkowo podnieść poziom fosforu...
Oraz przyczyniać się do powstawania szczawianów w nerkach.
Natomiast jego "długofalowe" działanie nie zostało nijak udowodnione.
Teoretycznie ma zapobiegać zwłóknieniom w nerkach - to "wiedza" oparta na doświadczeniach medycyny chińskiej (która sama w sobie - bywa interesująca). Jednak nikt nie prowadził długofalowych badań nad skutecznością Rubenalu.
Natomiast fortekor (albo tańszy o połowę jego odpowiednik-lotensin), czyli benazepril - owszem, ma udowodnione działanie, między innymi zmniejszające białkomocz u kotów (co ma również udowodniony wpływ na dalsze funkcjonowanie nerek).
Ponadto rozszerzając tętniczki nerkowe i usprawniając przepływ krwi powoduje lepsze "odżywienie" nerek.

Przy okazji badań kontrolnych poproś koniecznie o oznaczenie poziomu wapnia. Grzywka miał hipokalcemię ale często bywa i tak, że koty mają podwyższony poziom wapnia i wtedy stosowanie ipakitine nie jest najlepszym pomysłem.
Zapytaj też wetkę o preparat calcifos - ja dopiero mam zamiar go zastosować, ale z różnych opisów i doświadczeń osób z przewlekłą niewydolnością nerek wynika, że bardzo dobrze reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową.
Ostatnio edytowano Wto mar 29, 2011 11:50 przez pixie65, łącznie edytowano 1 raz
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto mar 29, 2011 11:48 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

hanelka pisze:Ale ma się trochę ku lepszemu. Przychodzi posiedzieć czasem na kolanach podłego oprawcy. Tak sama z siebie. Rozluźnia się i mruczy... :1luvu:

Czasem już udaje mi się tak podać jej kroplówkę, że nie przerywa drzemki... :D

:ok: :ok: :ok: :1luvu:
Trufla, Lili i Imbir
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Beasia

Od: Pt maja 22, 2009 12:05

Post » Wto mar 29, 2011 13:48 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

hanelka ,czy Kasia je saszetki Urinary s/o RC z wołowiną ?
zajrzałam ze na allegro są po 3.20 kupiła bym parę ,odbiór Warszawa.
czekam na szybką odpowiedz. :wink:
Obrazek

dorcia44

Post » Wto mar 29, 2011 14:03 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

dorcia44 pisze:hanelka ,czy Kasia je saszetki Urinary s/o RC z wołowiną ?
zajrzałam ze na allegro są po 3.20 kupiła bym parę ,odbiór Warszawa.
czekam na szybką odpowiedz. :wink:
Urinary nie. Renal mamy zadany. I to je.
Obrazek

hanelka

Post » Wto mar 29, 2011 14:04 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

dzięki już szukam dalej :wink:
Obrazek

dorcia44

Post » Wto mar 29, 2011 14:17 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

Jeśli mogę być bezczelna :oops: - proszę tylko nie mokry Hills. Został oprotestowany bez obydwoje.
Obrazek

hanelka

Post » Śro mar 30, 2011 8:32 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

niestety nie mogę wspomóc finansowo bo sama jestem zadłużona u weta...
ale mam nerkową seniorkę i trochę mokrych karm nerkowych kupionych na próbę ale niestety nie podpasowały - mogę wysłać dla Kasi, również trochę leków których już nie będziemy używać a Kasieńce może się przydadzą :ok:
jeśli jesteś zainteresowana to poproszę adres na pw
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Śro mar 30, 2011 15:24 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

witam ,co słychać :?:
Obrazek

dorcia44

[poprzednia][następna]