Długowłosy, rudy Czaruś.Mela, Gucia i Bohun.Czaruś chory..

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 26, 2011 14:14 Re: Długowłosy, rudy chłopczyk o imieniu Czaruś.FeLV+.

A szczepionka na białaczkę? Bardzo jest droga, że ludzie nie szczepią?
Obrazek

Patti:)

Od: Wto lis 17, 2009 17:08

Post » Sob mar 26, 2011 15:15 Re: Długowłosy, rudy chłopczyk o imieniu Czaruś.FeLV+.

Najpierw trzeba się upewnić, że kot jest zdrowy.Ta szczepionka nie jest obojętna dla zdrowia, gwarancji też nie ma.Ludzie często nie leczą kotów, nie sterylizują, znam persa, który od święta dostaje salceson. :cry:
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Sob mar 26, 2011 18:37 Re: Długowłosy, rudy chłopczyk o imieniu Czaruś.FeLV+.

Mam takie stare maty, które daję na balkon.Kotom jest ciepło, ostrzą sobie też o nie pazurki.Jedna taka ( brudna :oops: ) pojechała do Soni, Milamila o nią prosiła.To tak na marginesie.Dziwnie wybrzuszone mi się wydały.No i co się okazało? Czaruś potraktował je jak kołderkę, wyspał się, przeciągnął, a ja zdążyła zrobić te zdjęcia.
Obrazek Obrazek Obrazek

ewar

Post » Sob mar 26, 2011 19:33 Re: Długowłosy, rudy chłopczyk o imieniu Czaruś.FeLV+.

Dobrze, że zdążyłaś, zdjęcia świetne :D
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Sob mar 26, 2011 20:34 Re: Długowłosy, rudy chłopczyk o imieniu Czaruś.FeLV+.

:ryk:
Niezły jest ;)
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Sob mar 26, 2011 21:05 Re: Długowłosy, rudy chłopczyk o imieniu Czaruś.FeLV+.

Słodziak pod tą matą ;)

Patti:) pisze:A szczepionka na białaczkę? Bardzo jest droga, że ludzie nie szczepią?

Tu nie tyle chodzi o cenę, ale o to, że weci mówią, że szczepionka na białaczkę (również na wściekliznę) może spowodować mięsaka poszczepiennego, szybko rosnącego, agresywnego guza. Dlatego szczepi się koty w łapkę, żeby w razie wystąpienia tego powikłania, uratować kotu życie, nawet amputując łapkę w razie konieczności. Jednak, ponoć nowoczesne szczepionki znoszą to ryzyko, ponieważ nie zawierają adjuwantów. Nasza wet mówiła też, że to powikłanie jest bardzo rzadkie.
Obrazek

Motta brak. Wszystko jest czekaniem...
Wody — uczy pragnienie.
Brzegu — morskie przestrzenie.
Ekstazy — ból tępy jak ćwiek —
Pokoju — o Bitwach pamięć —
Miłości — nagrobny Kamień —
Ptaków — Śnieg.

Emily Dickinson

fiszka13

Od: Czw sty 28, 2010 22:01

Post » Nie mar 27, 2011 7:08 Re: Długowłosy, rudy chłopczyk o imieniu Czaruś.FeLV+.

Conchita pisze::ryk:
Niezły jest ;)

O, tak.Wyobrażam sobie Manię i Czarusia razem. :lol: Trzeba byłoby wynająć kogoś do głaskania, miziania, bo to takie koty.Czaruś jest niesamowity, wymyśla takie rzeczy,że kina nie trzeba.On nigdy nie jest zmęczony, zawsze wesoły, zawsze rozmruczany.Po prostu jest szczęśliwy i już.

ewar

Post » Nie mar 27, 2011 7:16 Re: Długowłosy, rudy chłopczyk o imieniu Czaruś.FeLV+.

fiszka13 pisze:Słodziak pod tą matą ;)

Patti:) pisze:A szczepionka na białaczkę? Bardzo jest droga, że ludzie nie szczepią?

Tu nie tyle chodzi o cenę, ale o to, że weci mówią, że szczepionka na białaczkę (również na wściekliznę) może spowodować mięsaka poszczepiennego, szybko rosnącego, agresywnego guza. Dlatego szczepi się koty w łapkę, żeby w razie wystąpienia tego powikłania, uratować kotu życie, nawet amputując łapkę w razie konieczności. Jednak, ponoć nowoczesne szczepionki znoszą to ryzyko, ponieważ nie zawierają adjuwantów. Nasza wet mówiła też, że to powikłanie jest bardzo rzadkie.

Szczepionką bezpieczną , czyli tą bez adjuwantów, jest peruvax, ja rok temu zapłaciłam za nią (ogólna + białaczka) 70 zł. Nie wiem ile kosztują inne, nie pytałam o nie, bo wiedziałam, że tą chcę zaszczepić.
Edit: Purevax RCPCh FeLV Thx za sprostowanie.
Ostatnio edytowano Nie mar 27, 2011 18:35 przez pwpw, łącznie edytowano 1 raz
pwpw

Post » Nie mar 27, 2011 9:08 Re: Długowłosy, rudy chłopczyk o imieniu Czaruś.FeLV+.

Dobrze wiedzieć!
Czaruś ma tyle energii,że aż mnie to zdumiewa."Wykańcza" pozostałe koty, nawet Melcia ma obowiązkowe przebieżki.To nie kot, to reaktor atomowy.

ewar

Post » Nie mar 27, 2011 17:01 Re: Długowłosy, rudy chłopczyk o imieniu Czaruś.FeLV+.

pwpw pisze:Szczepionką bezpieczną , czyli tą bez adjuwantów, jest peruvax, ja rok temu zapłaciłam za nią (ogólna + białaczka) 70 zł. Nie wiem ile kosztują inne, nie pytałam o nie, bo wiedziałam, że tą chcę zaszczepić.

Purevax ;) Tak, też tym szczepiłam... Ponoć do tego stopnia bezpieczną, że można nią szczepić bez testowania (co my zrobiliśmy), tzn. nic nie zmienia w przebiegu choroby, jeśli szczepiony kot jest nosicielem. Tu jednak się jednoznacznie nie wypowiem czy to na pewno dobrze zrobiliśmy. Na zdrowy rozum - niekoniecznie, ale wet twierdził z cała pewnością, że tak jest z ta szczepionką.
Obrazek

Motta brak. Wszystko jest czekaniem...
Wody — uczy pragnienie.
Brzegu — morskie przestrzenie.
Ekstazy — ból tępy jak ćwiek —
Pokoju — o Bitwach pamięć —
Miłości — nagrobny Kamień —
Ptaków — Śnieg.

Emily Dickinson

fiszka13

Od: Czw sty 28, 2010 22:01

Post » Nie mar 27, 2011 17:08 Re: Długowłosy, rudy chłopczyk o imieniu Czaruś.FeLV+.

fiszka13 pisze:
pwpw pisze:Szczepionką bezpieczną , czyli tą bez adjuwantów, jest peruvax, ja rok temu zapłaciłam za nią (ogólna + białaczka) 70 zł. Nie wiem ile kosztują inne, nie pytałam o nie, bo wiedziałam, że tą chcę zaszczepić.

Purevax ;) Tak, też tym szczepiłam... Ponoć do tego stopnia bezpieczną, że można nią szczepić bez testowania (co my zrobiliśmy), tzn. nic nie zmienia w przebiegu choroby, jeśli szczepiony kot jest nosicielem. Tu jednak się jednoznacznie nie wypowiem czy to na pewno dobrze zrobiliśmy. Na zdrowy rozum - niekoniecznie, ale wet twierdził z cała pewnością, że tak jest z ta szczepionką.

Według mnie Purovax FeLV jest najlepsza z możliwych szczepionek.Ja szczepie moje "stare"koty, które miały kontakt z kotami białaczkowymi.Inne koty były szczepione Leukocell2(ale tu trzeba mieć pewność,że kot nie jest nosicielem).Purovax-75zł,Leucocell2-45zł,tyle płace teraz za doszczepianie
Trzymaj się Czarusiu :ok:
BOZENAZWISNIEWA

Post » Pon mar 28, 2011 0:21 Re: Długowłosy, rudy chłopczyk o imieniu Czaruś.FeLV+.

fiszka13 pisze:

Też tak słyszałam od 2 niezależnych wetów - jednego kota mamy przetestowanego, drugiego nie - jednak weci polecali zaszczepić Purevaxem mimo wszystko - nie zaszkodzi, a może zabezpieczyć jeśli przyjmuje się tymczaski... a wiadomo, nie wszystkie i nie od razu się testuje.
Obrazek
"Nawet najmarniejszy kot jest arcydziełem stworzenia" L. Da Vinci

Jaś&Małgosia

Od: Czw lis 19, 2009 23:30

Post » Pon mar 28, 2011 13:20 Re: Długowłosy, rudy chłopczyk o imieniu Czaruś.FeLV+.

kociak jest nadal do adopcji? zapisuję piękność :1luvu:

Rumi.

Od: Sob lut 05, 2011 22:29

Post » Pon mar 28, 2011 13:22 Re: Długowłosy, rudy chłopczyk o imieniu Czaruś.FeLV+.

Tak,jest do adopcji, nie jest jednak ogłaszany, w maju dopiero powtórny test.

ewar

Post » Pon mar 28, 2011 17:12 Re: Długowłosy, rudy chłopczyk o imieniu Czaruś.FeLV+.

Czaruś i Boluś często obok siebie,ale to inicjatywa Czarusia.Ten kot będzie niedługo łysy, nie jestem w stanie czesać innych kotów,żeby nie podstawiał grzbietu, brzuszka.Uzależnił się, czy co?
Obrazek

ewar

[poprzednia][następna]