Pinky, Oliwka, Uszka, Lunitari i Napoleonka

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 12, 2004 0:18

a - niebieski, c - liliowy, a 03 niebieski bikolor, c03 liliowy bikolor - czyli taki jak moja.
Toffie, Bajek, Bździągwa, Julian

kinus

Od: Pon mar 03, 2003 23:22

Post » Czw sie 12, 2004 0:19

Dlaczego bierzesz pod uwagę niebieskie ?
Obrazek

Bonkreta

Od: Wto mar 16, 2004 22:22

Post » Czw sie 12, 2004 0:24

Bonkreta pisze:No to pewna możesz być faktycznie tylko liliowych "solidów", mogą być (ale nie muszą) liliowe bikolorki. I to raczej wszystko ;-)

Mysle, ze moze byc jedna niespodzianka....i raczej obstawiam dziewczynke. Choc szczerze mowiac chcialabym, zeby tej niespodzianki nie bylo.

kinus

Post » Czw sie 12, 2004 0:24

mi tu wychodzi jakby chłopcy mogli być niebiescy (ew. bikolr) no ale ja nie mialam nigdy do czynienia z rodowodem :lol:
Obrazek

Pandorka

Od: Nie kwi 11, 2004 15:11

Post » Czw sie 12, 2004 0:26

Bonkreta pisze:Dlaczego bierzesz pod uwagę niebieskie ?

To objasnienie do skrotow. A pod uwage biore niebieska dziewczyne bikolor. Choc jak ktos mnie zna, to wie, ze srednio przepadam za niebieskim u BRI :) wole ruskie niebieskie.

kinus

Post » Czw sie 12, 2004 0:27

kinus pisze:
Bonkreta pisze:Dlaczego bierzesz pod uwagę niebieskie ?

To objasnienie do skrotow. A pod uwage biore niebieska dziewczyne bikolor. Choc jak ktos mnie zna, to wie, ze srednio przepadam za niebieskim u BRI :) wole ruskie niebieskie.

ojć to chyba rzeczywiście się nie znam :lol:
ale niebieski bikolor też byłby śliczny...
Obrazek

Pandorka

Post » Czw sie 12, 2004 0:29

Niebieskie nie mają jak wyjść (podobnie jak czekoladowe i czarne), bo kolor lila zawiera dwa geny recesywne bb, a do niebieskiego potrzebny byłby przynajmniej jeden gen dominujący B. Do czekolady potrzebny byłby co najmniej jeden gen dominujący D (a masz cztery d), do czarnego co najmniej jedne B i jeden D. Lila to jedyny możliwy kolor podstawowy, mogą dojść białe znaczenia, statystycznie rzecz biorąc u połowy kociąt. Płeć nie ma tu znaczenia.
Obrazek

Bonkreta

Post » Czw sie 12, 2004 0:31

Bonkreta pisze:Niebieskie nie mają jak wyjść (podobnie jak czekoladowe i czarne), bo kolor lila zawiera dwa geny recesywne bb, a do niebieskiego potrzebny byłby przynajmniej jeden gen dominujący B. Do czekolady potrzebny byłby co najmniej jeden gen dominujący D (a masz cztery d), do czarnego co najmniej jedne B i jeden D. Lila to jedyny możliwy kolor podstawowy, mogą dojść białe znaczenia, statystycznie rzecz biorąc u połowy kociąt. Płeć nie ma tu znaczenia.

:o
aha...
:lol:

chyba rozumiem... :)
Obrazek

Pandorka

Post » Czw sie 12, 2004 0:34

Bonkreta pisze:Niebieskie nie mają jak wyjść (podobnie jak czekoladowe i czarne), bo kolor lila zawiera dwa geny recesywne bb, a do niebieskiego potrzebny byłby przynajmniej jeden gen dominujący B. Do czekolady potrzebny byłby co najmniej jeden gen dominujący D (a masz cztery d), do czarnego co najmniej jedne B i jeden D. Lila to jedyny możliwy kolor podstawowy, mogą dojść białe znaczenia, statystycznie rzecz biorąc u połowy kociąt. Płeć nie ma tu znaczenia.

Dlatego mowie o teorii....kolezanka miala to samo. Urodzila sie jedna dziewuszka niebieska bikolor. A ja nie chce :) dobieralam po to, zeby w miare gladkie wyszly lilaki. Zobaczymy czy mi sie uda :!:

kinus

Post » Czw sie 12, 2004 0:38

kinus pisze:

Dlatego mowie o teorii....kolezanka miala to samo. Urodzila sie jedna dziewuszka niebieska bikolor. A ja nie chce :) dobieralam po to, zeby w miare gladkie wyszly lilaki. Zobaczymy czy mi sie uda :!:

Hm... genetyka jest nauką dość ścisłą... albo zadziałały tu siły kosmiczne, albo jakiś inny kocur...
Obrazek

Bonkreta

Post » Czw sie 12, 2004 0:58

a czy mogą być z jakiegoś łączenia genów rude? Czy takie się zdarzają?

dasza

Od: Wto mar 02, 2004 21:47

Post » Czw sie 12, 2004 1:06

Rude mogą być po matce szylkretce lub rudej i dowolnym ojcu (kocurki) oraz po matce szylkretce lub rudej i rudym ojcu - kotki i kocurki. Ewentualnie jeszcze po kremowych..
Obrazek

Bonkreta

Post » Czw sie 12, 2004 7:55

Bonkreta, wiele rzeczy mi się ułożyło, dzięki wykładowi o kryciu w tym połączeniu. Potwierdziły się nawet moje intuicyjne raczej prognozy hi, hi... Sama mam liliową brytyjkę i dlatego składam wielkie podziękowania :ok:

Aga*

Od: Śro kwi 14, 2004 9:50

Post » Czw sie 12, 2004 7:58

Liliowe są przepiękne a podejrzewam że liliowe bikolory jeszcze ładniejsze. Przyjemność przytulania liliowego brytyjczyka wynagradza konieczność rezygnacji z ulubionych (kiedyś :twisted: ) czarnych ubrań :lol: :lol:
pozdrawiamy
Merlin i Dominik

Obrazek

Aguteks

Od: Wto wrz 30, 2003 9:14

Post » Czw sie 12, 2004 8:23

Pokaze Wam kociaczka mojego ulubionego od kolezanki z Czech :) po kotce takiej jak moja (wiecej bieli) i kocurku niebieskim a24.
Kociak niewystawowy - za malo bieli, ale....
sami zobaczcie :)
Casey Jones Silver Rain*CZ
I starszy ciut

kinus

[poprzednia][następna]