SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 03, 2011 20:24 Re: SPIS KARM dla Kota

Sis pisze:Animonde exotic? co to jest? carny jest super, najwydajniejsza z mokrych które dawałam.

Animonda Carny Exotic to saszetki z Animondy z mięsem z kangura, z bawołu i ze strusia :)

Np. w WildCat Karoo nie ma lucerny,nie ma ziemniaków i nie ma groszku :)

Jeszcze spotkałam teraz ostatnio Nature's Harvest :D

Składniki: Świeży kurczak 90%, Olej ze szkockiego łososia, żurawina, Tauryna, Minerały i witaminy.

Fajnie, że ma dodatek tauryny, co się rzadko zdarza no i olej z łososia i żurawina :)

tamiska

Od: Nie lis 01, 2009 12:30

Post » Pt lut 04, 2011 3:01 Re: SPIS KARM dla Kota

Skąd ten cały zachwyt nad animondą carny?
Może ja miałam złą polską etykietę, ale według niej główny składnik to "mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego". No i jak dla mnie zawartość tych puszek to zmielone nieapetyczne coś o dziwnej konsystencji niezbyt przypominające mięso, zresztą moje koty zdaję się podzielać tą opinię :? No ale tu też mogę się mylić, bo jestem wegetarianką odkąd pamiętam... No i ta cena - karmy zawierające prawdziwe kawałki mięsa są o wiele droższe.
Więc skąd ta pewność, że carny to nie w większości bezwartościowe odpady?

MissTake2

Od: Pt lis 19, 2010 13:50

Post » Pt lut 04, 2011 12:04 Re: SPIS KARM dla Kota

Postarałam się aby na rynek dystrybutor wprowadził WildCat Etosha i udało się, więc chciałam się pochwalić :)

Karma ma 80% mięsa w suchej masie, 3 pierwsze miejsca to mięso z kurczaka i indyka, nie ma zbóż, nie ma ziemniaków, nie ma lucerny i innych wypychaczy, ma za to zioła.

Jak wyjeżdżamy, a zdarza się to często i nie mam jak robić mieszanek to mam w domu na takie ewentualności właśnie od jakiegoś czasu WildCat i ja i kot jesteśmy zadowoleni :) Ja przynajmniej nie mam wyrzutów sumienia, że podczas wyjazdów kot nie dostaje mięsa i go truję, a kot jest zadowolony bo karma ma taką trochę klejącą i wilgotną konsystencję chrupek i mu bardzo smakuje, więc wszyscy szczęśliwi.

tamiska

Post » Pon lut 07, 2011 10:21 Re: SPIS KARM dla Kota

Sis pisze:ziemniaki to skrobia
lucerna i groszek to strączkowe - czyli więcej bialka
Z kolei czym różnią się lucerna i groszek od soi? Koty je trawią? no bo soi nie trawią.
Tak sobie dywaguję...

Przypomniało mi się jak dystrybutor pewnej karmy psioczył na orijena, i tlumaczył, jak to w orijenie wcale nie ma tyle mięsa co podają, i dlaczego jego karma lepsza. Nie zacytuję, pan marketingowo był nie do przegadania :ryk:

Animonde exotic? co to jest? carny jest super, najwydajniejsza z mokrych które dawałam.

Ja też sie własnie zastanawiam na tym bo przecież to że lucerna i groszek sa źródłem białka nie jest wcale dobre i znaczyło by że w karmach które je zawierają duża część białka pochodzi właśnie z nich a nie z mięsa.
Obrazek

Największe zło to tolerować krzywdę.
— Platon

Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. - Emile Zola

lawinka

Od: Nie mar 16, 2008 15:42

Post » Pon lut 14, 2011 12:27 Re: SPIS KARM dla Kota

I ja dodam Nutra Gold. Chociaż sama nie mam kota, ale moi dziadkowie tak a ja często u nich bywam i wiem, że produktów tych powiedzmy "wiodących" firm nie stosują. A czasami jeśli chce się oszczędzić ;) można poczęstować kota czymś co ugotowało się na obiad, ale zdarza się to bardzo rzadko. Już lepiej, jeśli rzeczywiście chce się zaoszczędzić i na przykład mieć więcej karmy - kupić ja w internecie http://www.e-karma.pl/product-pol-456-NUTRA-GOLD-HOLISTIC-Senior-Cat.html Pewnie już większość osób robi w ten sposób.

kotka_2

Od: Pon lut 14, 2011 12:19

Post » Pon lut 14, 2011 13:19 Re: SPIS KARM dla Kota

Hm, pani weterynarz nie słyszała o karmie TOTW 8O
I pytała mnie, co to za karma :evil:

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Pon lut 14, 2011 13:20 Re: SPIS KARM dla Kota

Moja też nie.
Moja w ogóle nie słyszała o bezzbożówkach.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Pon lut 14, 2011 13:26 Re: SPIS KARM dla Kota

wistra pisze:Moja też nie.
Moja w ogóle nie słyszała o bezzbożówkach.

Myślałam, że tak tylko na prowincji nie słyszeli ale mimo wszystko - od tego jest chociażby internet, żeby się dowiedzieć

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Śro lut 16, 2011 21:31 Re: SPIS KARM dla Kota

A ja kupiłam moim na spróbę Applawsa kurczak+łosoś. Zobaczymy - sama kurczakowa była ok dla moich dziewczyn, 2 młodociane tymczasy dostały lekkiej laksy.

Ten wildcat wygląda fajnie, ale cena to killer :roll:

auć. Własnie mój dzikikot To-to wgryzł mi się w rękaw :ryk:
Obrazek

slapcio

Od: Śro paź 31, 2007 12:51

Post » Pt lut 18, 2011 0:09 Re: SPIS KARM dla Kota

Zachęcona pozytywnymi wpisami na forum nt. Acany Pacifiki zamówiłam małe opakowanie, ale Molly pogardziła Acaną i nadal wsuwa Purinę Pro Plan :evil: Teraz jestem na etapie poszukiwania idealnej karmy suchej, co Księżniczce zasmakuje.. Popełniłam błąd, mogłam jej od razu dawać bezzbożowe :(
Kasia i Molly :)
Obrazek Obrazek

Szukam pilnie pracy w Poznaniu! :)

kasia90

Od: Nie gru 05, 2010 22:51

Post » Pt lut 18, 2011 9:33 Re: SPIS KARM dla Kota

Moim zdaniem skoczyłaś od razu na głęboką wodę, bo lepiej zacząć od smaków bardziej neutralnych z kurczakiem, indykiem ewentualnie z dziczyzną. Z tego co słyszałam, czytałam i z tego co kiedyś obserwowałam po Lucku to koty karmy suche z rybami tak jedzą bo jedzą. Oczywiście są wyjątki :)

Nie poddawaj się, bo jest jeszcze duże pole do popisu w tej kwestii bo trochę tych karm się namnożyło.

tamiska

Post » Pt lut 18, 2011 14:29 Re: SPIS KARM dla Kota

tamiska pisze:Moim zdaniem skoczyłaś od razu na głęboką wodę, bo lepiej zacząć od smaków bardziej neutralnych z kurczakiem, indykiem ewentualnie z dziczyzną. Z tego co słyszałam, czytałam i z tego co kiedyś obserwowałam po Lucku to koty karmy suche z rybami tak jedzą bo jedzą. Oczywiście są wyjątki :)

Nie poddawaj się, bo jest jeszcze duże pole do popisu w tej kwestii bo trochę tych karm się namnożyło.

Jeśli chodzi o ACANA to mój kocur bardzo ładnie je tę z jagnięciną i tę drobiową, natomiast na rybną kręcił nosem.
Nie wiem za to dlaczego ORIJEN, mimo że produkuje to ten sam koncern i ma teoretycznie jeszcze lepszy skład, kocur absolutnie odmawiał jedzenia. Ot, za kotem nie dojdziesz :)
mam przy okazji pytanie, które juz umieściłam w osobnym wątku: czy ktoś z was zaobserwował że po jakiejś konkretniej karmie kot dostał łupieżu? Mój ma ten problem, a jadał Royala (indoor, exigent i jedno opakowanie medycznego young male) a teraz od jakichś 2 tygodni tylko Acane. dodam że żywię tylko suchą karmą.

mama-san

Od: Pt lis 19, 2010 16:00

Post » Pt lut 18, 2011 14:39 Re: SPIS KARM dla Kota

mama-san pisze:Nie wiem za to dlaczego ORIJEN, mimo że produkuje to ten sam koncern i ma teoretycznie jeszcze lepszy skład, kocur absolutnie odmawiał jedzenia.

Bo jak świat światem najfajniej smakują rzeczy niezdrowe :ok:

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Pt lut 18, 2011 15:52 Re: SPIS KARM dla Kota

magaaaa pisze:
mama-san pisze:Nie wiem za to dlaczego ORIJEN, mimo że produkuje to ten sam koncern i ma teoretycznie jeszcze lepszy skład, kocur absolutnie odmawiał jedzenia.

Bo jak świat światem najfajniej smakują rzeczy niezdrowe :ok:

Święta prawda :D Jak i ludziom tak i zwierzętom. Dodatkowo może być minimalna różnica w składzie i już kot nie będzie chciał jeść.

Mój z rybą Acany nigdy nie lubił i koleżanki też, więc na początek aby kota nie zrazić i ułatwić mu przejście lepiej kupić kurczaka lub jagnięcinę i powoli zastępować starą karmę nową.

tamiska

Post » Pt lut 18, 2011 15:55 Re: SPIS KARM dla Kota

U nas Acana grassland i kurczakowa była fuuu, rybna jest pycha :1luvu:
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

[poprzednia][następna]