Czy istnieje jakaś możliwość zdiagnozowania raka płaskonabłonkowego bez ucinania ucha?
tzn chodzi mi o potwierdzenie diagnozy raka płaskonabłonkowego przed usunięciem ucha
opisałam problemy Inki w wątku Broszki:
Temat: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- po wizycie weta
Broszka pisze:Seniorka Inka ma 13 lat i zawsze miała alergię skórną: rozdrapywała sobie policzki i szyję.
Przyczyny alergii są nadal nieustalone, wydawało się że na ukąszenia pcheł, potem że może być pokarmowa - a stresowe też może być, mam wrażenie że od przybycia Broszki drapanie się nasiliło (i doszło znaczenie oraz bicie pozostałych futer)
I od małego miała problemy z krwawiącymi dziąsłami i nadżerkami.
Zwykle kiedy sytuacja wyglądała już mocno nieciekawie, stosowaliśmy 2-3 tyg kurację sterydem+antybiotyk a z zębów był regularnie usuwany kamień.
Pomagało na chwilę i znów było to samo...
Kilka lat temu na białym uchu zrobiły się brzydkie ranki które nie chciały się goić kilka miesięcy - ale w końcu jakoś się udało wyleczyć, pozostały tylko czarne plamki przypominające strupek.
Wiosną zeszlego roku na tym samym uchu zrobiła się obok nowa ranka której nie udało się dotąd wyleczyć - wręcz wygląda coraz gorzej![]()
Od jakiegoś czasu wet chciałby to ucho obciąć i wysłać na badanie histopatologiczne bo jest podejrzenie raka płaskonabłonkowego lub czerniaka, ale przeszkodą jest niewydolność nerek na którą Inka choruje od roku.
Jest cały czas leczona i w miarę ustabilizowana ale parametry nerkowe wciąż są trochę zbyt wysokie i podawanie narkozy jest ryzykowne...
Latem zeszłego roku usunęliśmy część zębów i wyczyściliśmy z kamienia resztę, pomogło ale na krótko - po półtora miesiąca dziąsła znów zaczęły krwawić.
Ucho wtedy nie wyglądało tak jak dziś więc nie rozważaliśmy nawet jego usuwania, choć już martwiłam się że od kilku misięcy się nie chce zagoić.
a to jest Inka
i ucho dzisiaj - po prawie tygodniowej kuracji silnym sterydem i smarowaniu bactrobanem. na górze przy końcówce widać czarne strupki o których pisałam.
Po 10 dniach kuracji encortonem i bactrobanem ucho się nie zagoiło - rana wygląda tak samo lub nawet trochę gorzej

Wet wczoraj zadecydował o przerwaniu tej kuracji i ucho Inki będziemy jednak musieli usunąć a przy okazji usuniemy wszystkie zęby - jeśli tylko wyniki nerkowe pozwolą na narkozę. Krew pobrana wczoraj do badania, wyniki będą dziś po południu...