DT SMARTI - pierwsza część.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 01, 2011 11:44 Re: DT SMARTI-szukamy transportu Wawa-Katowice-Wawa,lub odwr....

suche :ok: do tego może BARF spróbować ?

Sunshine307

Od: Pon sty 24, 2011 13:44

Post » Wto lut 01, 2011 11:55 Re: DT SMARTI-szukamy transportu Wawa-Katowice-Wawa,lub odwr....

Sunshine307 pisze:suche :ok: do tego może BARF spróbować ?

Suche to jednak skondensowane jest a więc chemia, utwardzacze - nawet w tych "dobrych" a mokra to mokra - oczywiście taka dobra, nie sprasowana.
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Wto lut 01, 2011 12:03 Re: DT SMARTI-szukamy transportu Wawa-Katowice-Wawa,lub odwr....

Ale czy BARF to nie jest samo mięso?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Wto lut 01, 2011 12:03 Re: DT SMARTI-szukamy transportu Wawa-Katowice-Wawa,lub odwr....

Sunshine307 pisze:suche :ok: do tego może BARF spróbować ?

Jesli dasz się wkręcić w BARF, to już nie suche. Tzn mnie sobiście BARF nie przekonuje i skłonna jestem uznać, że to jest swoisty marketing zważywszy ile drogich supelementów musisz do tej diety dokupic :wink: Poza tym, żeby BARFować musisz mieć dużo wolnego czasu i samozaparcia.

Bez względu na to na jaką dietę się zdecydujesz pamietaj, że młody rosnący kot potrzebuje surowego mięsa. Żadna, nawet najlepsza karma mu tego nie zastąpi. Minimum 2 -3 posiłki w tygodniu to powinno być świeże mięso, najlepiej wołowina.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Wto lut 01, 2011 12:07 Re: DT SMARTI-szukamy transportu Wawa-Katowice-Wawa,lub odwr....

Erin pisze:Ale czy BARF to nie jest samo mięso?

BARF to mięso + kości + rozliczne suplementy. Naturalne bądź gotowe. Niektóre trzeba kupić.
Pisałam już, że można stosować coś w rodzaju quasi BARFa czyli mięso z dodatkiem felini complete. Czysta mięsna dieta też nie jest najzdrowsza, dlatego trzeba dać kotu szanse na inne dodatki, które spożywałby, gdyby żywił się samodzielnie, np jedząc myszy.
Kiedyś np kupowałam kotom najlepszej jakości wołowinę, ale już dawno od tego odeszłam - kupuję poprzerastaną, bo własnie zdrowsza jest dla nich.

casica

Post » Wto lut 01, 2011 12:10 Re: DT SMARTI-szukamy transportu Wawa-Katowice-Wawa,lub odwr....

wiadomo że jak się nie spojrzy to jedzonko jest albo niezdrowe, albo zbyt dużo chemii w nim :(
może suche z mokrym na zmianę, do tego witaminy i przysmaki od czasu do czasu, no i również surowe mięsko bądź podroby

Sunshine307

Od: Pon sty 24, 2011 13:44

Post » Wto lut 01, 2011 12:13 Re: DT SMARTI-szukamy transportu Wawa-Katowice-Wawa,lub odwr....

Sunshine307 pisze:wiadomo że jak się nie spojrzy to jedzonko jest albo niezdrowe, albo zbyt dużo chemii w nim :(
może suche z mokrym na zmianę, do tego witaminy i przysmaki od czasu do czasu, no i również surowe mięsko bądź podroby

Ale jeśli suche z mokrym na zmianę, to suche jako dodatek, a mokre jak najczęściej zmieniane, maksymalnie różnorodne, w tym też mięso. Żeby nie przyzwyczaić kota do jakiejś określonej karmy bo później będzie problem.
Z podrobami ostrożnie, a już zwłaszcza z wątrobą - niezbyt często.

edit: mnie dawno temu, gdy w Polsce dopiero zaczęła pojawiać się karma dla zwierząt, bardzo mądry wet na pytanie czy karmić kota puszkami, powiedział - a czy ty chciałabyś przez całe życie jeść konserwy?
Ostatnio edytowano Wto lut 01, 2011 12:15 przez casica, łącznie edytowano 1 raz

casica

Post » Wto lut 01, 2011 12:14 Re: DT SMARTI-szukamy transportu Wawa-Katowice-Wawa,lub odwr....

Casico, ja przepraszam, może to naiwnie trochę zabrzmi, ale jaka to jest wołowina poprzerastana? Z chrząstkami?

Erin

Post » Wto lut 01, 2011 12:16 Re: DT SMARTI-szukamy transportu Wawa-Katowice-Wawa,lub odwr....

Erin pisze:Casico, ja przepraszam, może to naiwnie trochę zabrzmi, ale jaka to jest wołowina poprzerastana? Z chrząstkami?

Z żyłkami, chrząstkami, może mieć troszkę tłuszczu. W każdym razie nie polędwica, ligawa czy zrazówka.

casica

Post » Wto lut 01, 2011 12:20 Re: DT SMARTI-szukamy transportu Wawa-Katowice-Wawa,lub odwr....

casica pisze:Z żyłkami, chrząstkami, może mieć troszkę tłuszczu. W każdym razie nie polędwica, ligawa czy zrazówka.

Polędwica, ligawa? Takiej gromadzie? 8O
Bój się Boga, wypłaty by nie starczyło :strach: :wink:

Erin

Post » Wto lut 01, 2011 12:23 Re: DT SMARTI-szukamy transportu Wawa-Katowice-Wawa,lub odwr....

Erin pisze:
casica pisze:Z żyłkami, chrząstkami, może mieć troszkę tłuszczu. W każdym razie nie polędwica, ligawa czy zrazówka.

Polędwica, ligawa? Takiej gromadzie? 8O
Bój się Boga, wypłaty by nie starczyło :strach: :wink:

Nie, w swym szaleństwie dawałam takie mięsa przy dwóch kotach, teraz już nie ma mowy :twisted:

Mięsa zresztą też staram się dawać różne - wołowina, drób, jagnięcina (z tą gorzej, o ile nie dostanę polskiej w jakiejś normalnej cenie), ale podstawą jest u mnie wołowina.

casica

Post » Wto lut 01, 2011 12:33 Re: DT SMARTI-szukamy transportu Wawa-Katowice-Wawa,lub odwr....

Erin pisze:Casico, ja przepraszam, może to naiwnie trochę zabrzmi, ale jaka to jest wołowina poprzerastana? Z chrząstkami?

gulasz wołowy, pręga wołowa, wołowina przednia - tak to się w Stolycy nazywa :mrgreen:

edit: i jeszcze łata wołowa - ma więcej tłuszczu.
Ostatnio edytowano Wto lut 01, 2011 12:36 przez Marzenia11, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Wto lut 01, 2011 12:33 Re: DT SMARTI-szukamy transportu Wawa-Katowice-Wawa,lub odwr....

no patrzcie a moje nie tkną wołowiny :(
ewentualnie tylko pierś z kurczaka lub indyka sparzoną...
a tak to suche i puchy :(
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Wto lut 01, 2011 12:34 Re: DT SMARTI-szukamy transportu Wawa-Katowice-Wawa,lub odwr....

Marzenia11 pisze:

gulasz wołowy, pręga wołowa, wołowina przednia - tak to się w Stolycy nazywa :mrgreen:

Na prowincji nazywa się podobnie :roll:

casica

Post » Wto lut 01, 2011 12:35 Re: DT SMARTI-szukamy transportu Wawa-Katowice-Wawa,lub odwr....

magdaradek pisze:no patrzcie a moje nie tkną wołowiny :(
ewentualnie tylko pierś z kurczaka lub indyka sparzoną...
a tak to suche i puchy :(

moje nie tkną piersi z kurczaka ani z indyka... :? jeszcze wątróbka drobiowa i ryba tilapia (jedyna słuszna).. na jagnięcinę mnie nie stać, po prostu. nSerca drobiowe omijają szerokim łukiem. Co jeszcze można dawać?
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

[poprzednia][następna]