Pięknooka Wiki... Maleńka za metą

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 03, 2011 20:00 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

violavi pisze:
OKI pisze:Ja bym z kolei chętnie się dowiedziała, jak wygląda pobranie próbki do badania ze szpiku :roll:

Ja też.
Może ktoś już to robił u kota i odpowie?
Skąd ten szpik, z którego miejsca?
Znieczulenie to wiadomo, musi być.

I jak znam życie i koty, to zapewne miejscowe nie wystarczy :roll:

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Pon sty 03, 2011 20:04 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

Czyli PCR krwi w przypadku,gdy jednak uznajemy wiarygodność testu elissa i jedynie chcemy stwierdzić, czy kot ma oprócz przeciwciał samego wirusa,a ze szpiku,gdy uznajemy elissę za mało rzetelną i do pewnego stopnia rozpoczyamy badanie "od nowa".

fiszka - zmienić weta ;)

Co do biopsji szpiku - mogę jutro znów zadzwonić do weta, nie ma problemu.Albo zaraz sobie wyguglam...
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Od: Wto maja 19, 2009 13:46

Post » Pon sty 03, 2011 20:10 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

Jeśli bym chciała potwierdzić w tej chwili wynik testu elisa - to zrobiłabym pcr z krwi. Jeśli np. po kuracji - to test ze szpiku, bo kuracja mogła zadziałać tak, że wirusa nie ma, albo tak, że on się tylko "schował" w szpiku :roll: Przynajmniej ja tak to rozumiem.

OKI

Post » Pon sty 03, 2011 20:17 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

Dłuższy tekst napisałam i mi zniknął :cry:
Więc jeszcze raz - co do stresu,Wiki na szczęście z tych bezstresowych. Ja wiem,że każdy organizm stresuje się zmianami,po kotach nie zawsze to widać,itp.,ale na prawdę mam do czego porównywać i zestresowane koty w końcu widziałam.
Ja nie wiem czy Wiki w ogóle zauważyła,że zamieniła podwórko na mieszkanie.Czasem mi się wydaje,że nie. Albo,że pewnie i zauważyła,ale od początku zachowywała się jak u siebie. Minę miała taką,jakby wprowadzanie się do cudzego domu,w dodatku z innym kotem na stanie,było dla niej cotygodniową rutyną :lol: Kto wie,może to nie pierwszy raz?

Pyśkę też zignorowała,choć większość kotów Pysi się po prostu bała. A Pysia to wykorzystywała i z całą perfidią potrafiła je prowokować. Wiki czasem subtelnie prowokowała do gonitwy :roll: aż trudno było na początku uwierzyć (tzn. Pysia prowokowala Wiki,a ta ją goniła...)

A czy obecność w szpiku nie jest zawsze fazą poprzedzającą ewentualne pojawienie się we krwi?Czy to tak sobie może w te i we wte,raz tu raz tam?
Wet przez telefon stwierdził,że ostatnio na konferencji dowiedział się,że być może białaczka kotów w ogóle nie jest wywolywana przez wirusa,a wtedy całe szczepienie byłoby guzik warte. Innymi slowy dał do zrozumienia,że im dłuzej praktykuje,tym mniej wie :?
Przypomniał mi się rak szyjki macicy (u ludzi :wink: ),o którym relatywnie niedawno stwierdzono,że jest wywoływany przez wirusa...
Ostatnio edytowano Pon sty 03, 2011 20:27 przez passa, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Post » Pon sty 03, 2011 20:26 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

passa pisze:Dłuższy tekst napisałam i mi zniknął :cry:
Więc jeszcze raz - co do stresu,Wiki na szczęście z tych bezstresowych. Ja wiem,że każdy organizm stresuje się zmianami,po kotach nie zawsze to widać,itp.,ale na prawdę mam do czego porównywać i zestresowane koty w końcu widziałam.
Ja nie wiem czy Wiki w ogóle zauważyła,że zamieniła podwórko na mieszkanie.Czasem mi się wydaje,że nie. Albo,że pewnie i zauważyła,ale od początku zachowywała się jak u siebie. Minę miała taką,jakby wprowadzanie się do cudzego domu,w dodatku z innym kotem na stanie,było dla niej cotygodniową rutyną :lol: Kto wie,może to nie pierwszy raz?

Pyśkę też zignorowała,choć większość kotów Pysi się po prostu bała. A Pysia to wykorzystywała i z całą perfidią potrafiła je prowokować. Wiki czasem subtelnie prowokowała do gonitwy :roll: aż trudno było na początku uwierzyć.

Znam taką jedną - nawet jeśli się stresuje, to doskonale potrafi to maskować :wink:
I nie jest to Mamysza :lol:

passa pisze:A czy obecność w szpiku nie jest zawsze fazą poprzedzającą ewentualne pojawienie się we krwi?Czy to tak sobie może w te i we wte,raz tu raz tam?

to raczej jest tak, że wirus jest najpierw we krwi, skąd może się przedostać do szpiku (ale nie musi). W szpiku sobie siedzi i nic nie robi, dopóki nie stanie się coś, co go znów pobudzi do działania :roll:

passa pisze:Wet przez telefon stwierdził,że ostatnio na konferencji dowiedział się,że być może białaczka kotów w ogóle nie jest wywolywana przez wirusa,a wtedy całe szczepienie byłoby guzik warte. Innymi slowy dał do zrozumienia,że im dłuzej praktykuje,tym mniej wie :?
Przypomniał mi się rak szyjki macicy (u ludzi :wink: ),o którym relatywnie niedawno stwierdzono,że jest wywoływany przez wirusa...

Tiaaa, i pewnie oba stwierdzenia są prawdziwe, tyle że nie zawsze :wink:
A najbardziej prawdziwe będzie to o praktyce :mrgreen:
Przy najbliższej okazji, czyli jak złapię Mamysz, przeegzaminuję w tym temacie swojego weta :mrgreen:

OKI

Post » Pon sty 03, 2011 20:32 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

No,w medycynie to ja mizerne wyczucie mam...chyba nie czuję bluesa...może faktycznie kolejność jest dokładnie odwrotna.

Szkoda,że nie ma weterynarzy specjalizujących się w temacie białaczki,może zresztą są,ale nic mi o nich nie wiadomo.
Zresztą,jak mi ktoś zaproponuje chemię dla kotki,to i tak jej nie dostanie,więc znów bez znaczenia...
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Post » Pon sty 03, 2011 20:38 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

Wygooglałam tę biopsję szpiku... auć :?
Nie wiem, czy to dobry pomysł u kota z podejrzeniem FELV+ :? Chyba raczej do potwierdzenia wyniku ujemnego :|

OKI

Post » Pon sty 03, 2011 20:58 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

passa pisze:Szkoda,że nie ma weterynarzy specjalizujących się w temacie białaczki,może zresztą są,ale nic mi o nich nie wiadomo.

W Warszawie w lecznicy na Białobrzeskiej ponoć są nieźli w "te klocki".

Właśnie sama się zmieniła - wyjechała :placz:
Obrazek

Motta brak. Wszystko jest czekaniem...
Wody — uczy pragnienie.
Brzegu — morskie przestrzenie.
Ekstazy — ból tępy jak ćwiek —
Pokoju — o Bitwach pamięć —
Miłości — nagrobny Kamień —
Ptaków — Śnieg.

Emily Dickinson

fiszka13

Od: Czw sty 28, 2010 22:01

Post » Pon sty 03, 2011 21:05 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

fiszka13 pisze:
passa pisze:Szkoda,że nie ma weterynarzy specjalizujących się w temacie białaczki,może zresztą są,ale nic mi o nich nie wiadomo.

W Warszawie w lecznicy na Białobrzeskiej ponoć są nieźli w "te klocki".

Właśnie sama się zmieniła - wyjechała :placz:

fiszka75, a jest na forum ktoś, kto robił testy ze szpiku? Bo jak sobie poczytałam, jak to wygląda, to mi trochę mina zrzedła :? I czy robił te testy u kota "potencjalnie" zarażonego?

OKI

Post » Pon sty 03, 2011 22:03 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

Raczej chyba nie u "potencjalnie". Bardziej logiczne jest zrobić go tak jak pisałaś wcześniej - dla potwierdzenia po leczeniu.
Obrazek

Motta brak. Wszystko jest czekaniem...
Wody — uczy pragnienie.
Brzegu — morskie przestrzenie.
Ekstazy — ból tępy jak ćwiek —
Pokoju — o Bitwach pamięć —
Miłości — nagrobny Kamień —
Ptaków — Śnieg.

Emily Dickinson

fiszka13

Od: Czw sty 28, 2010 22:01

Post » Pon sty 03, 2011 22:06 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

Właśnie mam wrażenie, że to jest na tyle inwazyjny zabieg, że u kota z "jakimkolwiek" FelV+ może bardzo zaszkodzić :(
Ale wetowi to łatwo powiedzieć, że można sobie tyle testów robić, na ile się ma ochotę :evil:

OKI

Post » Pon sty 03, 2011 22:56 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

Obrazek

Wikunia na kolanach jakoś zawsze głupawą minkę ma :mrgreen:
W sumie nie jest to największy pieszczoch,jakiego widziałam,ale bardzo uprzejmie toleruje głaski,a nierzadko ma ochotę poleżeć na kolankach i dać sobie pomasować brzuszek ;) U nas zrobila się niesłychanie zabawowa,dla tych zabawek sprzedałaby wszystko...I za Pyśką często tak patrzyła,jakby się co najmniej zakochała :ryk: Pyśka ma tym samym pierwszą fankę :ryk:
Poza tym kicia jest kotkiem gruchającym - takim gruchaniem rano się wita,a w ciągu dnia używa tego jako czegoś w rodzaju żółwika :lol:
Ostatnio edytowano Pon sty 03, 2011 23:04 przez passa, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Post » Pon sty 03, 2011 22:59 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

Ależ fajne kocisko :lol:

OKI

Post » Wto sty 04, 2011 10:15 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

Fajna ta Wiki i musi mieć fajny dom!
Musi i już!
Tylko jak go znaleźć?

violavi

Od: Pt kwi 07, 2006 15:34

Post » Wto sty 04, 2011 11:24 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

No właśnie :roll:

Kombinuję jak koń pod górę, rozsyłam wici i robię w myślach drobiazgowy przegląd niezakoconych znajomych :roll:

OKI

[poprzednia][następna]