Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
daggie pisze:Vego, nieprawda - dziecko 3-4 letnie jeszcze nie potrafi się postawić w sytuacji innej osoby.
Przeprowadzane były testy - m. in. stawiano przed dzieckiem 3 różnej wysokości przedmioty i miało ono powiedzieć, co widzi lalka (siedząca naprzeciwko niego - a więc widząca te przedmioty w odwrotnej kolejności). Dziecko nie potrafiło tego zrobić - one nie umieją jeszcze myśleć abstrakcyjnie, przestrzennie, a co dopiero założyć, że zwierzęta i inni ludzie czują ból. Dzieciak jest tu absolutnie niewinny
CatAngel pisze:Dziewczyny i czemu się kłócicie
Carmen201 pisze:Ja nie namawiam do linczu, PRZECIWNIE! Inna rzecz, że jeśli ktoś chce kogoś linczować, niezależnie od powodu, to działając przemocą robi się coś podobnego do tego, co robił sprawca.
mamaGiny pisze:CatAngel pisze:Dziewczyny i czemu się kłócicie
no właśnie - najważniejszy jest tu przecież kociak
vega013 pisze:daggie pisze:vega013 pisze:Owszem, nie potrafią myśleć abstrakcyjnie, brakuje im wyobraźni przestrzennej, ale już półtoraroczne dziecko umie świadomie zadawać ból z wyraźną chęcią zadawania go (np. w piaskownicy bije kolegę łopatką, żeby odebrać wiaderko, szarpie matkę za włosy, bo nie chce wracać do wózka itp.). Trzy- czteroletnie dzieci wiedzą, kiedy krzywdzą inne stworzenia, kiedy sprawiają ból.
Zastanawia mnie, czy w ogóle miałaś kiedykolwiek do czynienia z tak małymi dziećmi...
Bzdury pleciesz.
Owszem miałam i mam - zawodowo od kilkudziesięciu lat + kierunkowe wykształcenie i studia podyplomowe. Nie będę już wypowiadała się na temat możliwości percepcyjnych kilkulatków, bo nie zamierzam wdawać się w przepychanki słowne.
Czy mogę prosić o argument na poziomie, zamiast raczej mało kulturalnego stwierdzenia: "Bzdury pleciesz"
CatAngel pisze:Dziewczyny i czemu się kłócicie
vega013 pisze:Owszem miałam i mam - zawodowo od kilkudziesięciu lat + kierunkowe wykształcenie i studia podyplomowe. Nie będę już wypowiadała się na temat możliwości percepcyjnych kilkulatków, bo nie zamierzam wdawać się w przepychanki słowne.
Czy mogę prosić o argument na poziomie, zamiast raczej mało kulturalnego stwierdzenia: "Bzdury pleciesz" ?
Skąd ja wiedziałam, że on ma 15latZofia&Sasza pisze:CatAngel pisze:Dziewczyny i czemu się kłócicie
Wiem Zosiu dlatego Ja już wczoraj pisałam że to nie jest wina tego małego dziecka bo dziecko robi to co mu każe dorosły![]()
![]()
Bo ja się nigdy nie zgodzę na obarczanie wina trzyletniego dziecka. TO JEST OFIARA. Winien jest ten smarkacz, który to kręcił i rodzice, którzy go wychowali!!!
fiszka13 pisze:daggie pisze:Vego, nieprawda - dziecko 3-4 letnie jeszcze nie potrafi się postawić w sytuacji innej osoby.
Przeprowadzane były testy - m. in. stawiano przed dzieckiem 3 różnej wysokości przedmioty i miało ono powiedzieć, co widzi lalka (siedząca naprzeciwko niego - a więc widząca te przedmioty w odwrotnej kolejności). Dziecko nie potrafiło tego zrobić - one nie umieją jeszcze myśleć abstrakcyjnie, przestrzennie, a co dopiero założyć, że zwierzęta i inni ludzie czują ból. Dzieciak jest tu absolutnie niewinny
Nie o tym dyskusja, ale nie do końca masz tu rację. To co bada wspomniane przez Ciebie zadanie to umiejętność przyjmowania perspektywy wzrokowej. Wyobraźnia przestrzenna i myślenie abstrakcyjne to jeszcze inne procesy i nie o nie tu chodzi. Postawienie się w sytuacji innej osoby, odczuwanych przez nią emocji czy nawet empatia (czyli współodczuwanie emocji) - o co chodzi Dziewczynom - to jeszcze nieco coś innego. Tak się składa, że jestem psychologiem i zajmuje się dziećmi. O tym chłopcu się nie wypowiem, bo co na tym filmie widać.... Zachowanie jest naganne, ale o jego rozwoju co możemy powiedzieć?? Dzieci w wieku około 2 - 3 lat zaczynają mówić o emocjach, 3-4 rok życia to rozwój empatii, przy czym początkowo dzieci są bardziej skłonne do reagowania na zmartwienia innych dzieci, z którymi maja relacje koleżeńskie. Nie można powiedzieć, że jest wszystko albo nic, że dziecko wie i rozumie wszystko albo nic. Dziecko nie jest miniaturą dorosłego, jego procesy psychiczne przebiegają w odmienny sposób niż dorosłych.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 66 gości