SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt gru 17, 2010 14:40 Re: SPIS KARM dla Kota

Moje po zmianie zastrajkowały więc nie dostały nic na noc tylko w miskach stała sucha Acana.Myślałam,że rano będą wrzeszczeć jak opętane z głodu.Zeszłam do nich a tu spokój tylko miski puste :ok: Teraz suche [Acana,TOWT,Applaws] stoi cały dzień a oprócz tego dostają rano troszeczkę mokrego a wieczorem surowe-różnego rodzaju na zmianę.Nic złego nie dzieje się,zadowolone,rozbawione,nie ma już takich smrodków z kuwety jak wcześniej ,no i mniej urobku w kuwetach,nie ma wymiotów.SAME PLUSY :ok: :ok: Jak nie chcą to nie ustępować dla świętego spokoju.Zwierzę nie dureń nie umrze z glodu przy pełnych miskach.Przełamią się a ty będziesz wiedziała,że jedzą to co powinny.

J.D.

Od: Nie maja 23, 2010 13:24

Post » Pt gru 17, 2010 14:55 Re: SPIS KARM dla Kota

Ok,więc samo "przetrzymanie" kota jakoś ja sama chyba przetrzymam :? Choć nie powiem,że jak zobaczę,że nie zjadła to sumienie mi żyć nie da ,że głodna.
No,ale pomińmy ten fakt.
Chodzi mi o to jaką karmę polecacie,bo nie mam możliwości kupienia powiedzmy 10 firm w paczuszkach po 300-400 gram.Większość zoologicznych ogranicza się i promuje RC,widziałam też Joserę,Iams,czasem Acana której Zuzka przez kilka dni nie ruszała.
A tak po za tym z suchego nic więcej.
Musiałabym zamówić,to nie problem,ale bez sensu chyba zamówić 10 różnych opakowań po 400g?
Może macie przykład dla wybrednego kota po sterylizacji?
A co myślicie o Bosch Sanabelle?Cena bardzo przyzwoita,opinie bardzo dobre.
No i przy dwóch kotach cenowo konkurencyjnie by mi wyszło,bo jeszcze mam świnkę i psa chorowitego (musi dostawać Cardiac,ale mieszam z Light,bo nie dałabym rady finansowo).

Wkleję skład karmy Light,bo jest obiecujący,bardziej niż RC.

sproszkowane mięso drobiowe, kukurydza, jęczmień, ryż, suszona wątróbka, sproszkowane ryby, hydrolizat mięsa, włókna celulozowe, sproszkowane mięso, jajko w proszku, tłuszcz zwierzęcy, siemię lniane, pulpa buraczana, drożdże (suszone), olej rybny, chlorek potasu, chlorek sodu, borówka (suszona), jagody czarne (suszone), sproszkowane małże, sproszkowana cykoria, kwiaty nagietka lekarskiego (suszone), ekstrakt z jukki.
Zawartość mięsa albo innego źródła zwierzęcego białka: ponad 40 % (na sucho). Udział białka pochodzenia zwierzęcego w białku w karmie: ponad:81 %.

Dodatki:
witamina A (17.500 j.m./kg), witamina D3 (1500 j.m./kg), witamina E (150 mg/kg), witamina B1 (20 mg/kg), witamina B2 (20 mg/kg), witamina B6 (20 mg/kg), witamina B12 (40 mcg/kg), biotyna (275 mcg/kg), kwas pantotenowy (20 mg/kg), niacyna (80 mg/kg), kwas foliowy (2 mg/kg), witamina K (1 mg/kg), cholina (2450 mg/kg), tauryna (2000 mg/kg).

Technologiczne dodatki:
przeciwutleniacze

niki2117

Od: Sob paź 09, 2010 1:54

Post » Pt gru 17, 2010 15:31 Re: SPIS KARM dla Kota

Hopsniemy może ktoś odpowie na moje pytanie.Szukam przez wyszukiwarkę i widzę sporo pozytywnych opinii na jej temat.Skład ma przyzwoity i porządnie chociaż opisany skład białka zwierzęcego.Tylko czy jest sens ryzykować od razu z op.10 kg :?:

niki2117

Post » Pt gru 17, 2010 15:49 Re: SPIS KARM dla Kota

My staramy się jednak jeść bezzbożówki, natomiast karmiłam koty (Prezesa jeszcze...) i Murziłkę Sanabelle Grande, bo mają tendencję do łykania karmy w całości.

Sanabelle była karmą najbardziej tłustą i taką "pełną", jaką do tej pory miałam.
Jestem z tych, co próbują, co koty jedzą :P

RC na przykład jeśli chodzi o konsystencję granulek wypadał słabo.
A Animonda Grandis już w ogóle fatalnie a i tak ją łykały :/
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Pt gru 17, 2010 16:00 Re: SPIS KARM dla Kota

Czyli jest sens zmiany RC sterilised na Sanabell Light ?
Bo nie chciałabym jej zmienić karmy na gorszą jakościowo,a sam RC też już taki dobry nie jest.

Zuzka coś się zaokrągliła ostatnio no i po sterylce musimy o wagę dbać.

Ale znalazłam jeszcze jakąś nową karmę z Nutra Nuggets.

Nuggets Platinum Edition for Cats Expert. Świeże, selekcjonowane, zdrowe składniki:

Kurczak, indyk, kaczka, pełny niełuskany ryż brązowy i biały, tłuszcz z kurczaka (konserwowany witaminą E), owies, słodkie ziemniaki (bez części zielonych), jęczmień, proso, łosoś, siemię lniane, jaja proszkowane bez skorupki, proszkowana celuloza, naturalny smak i zapach z kurczaka, marchewka, jabłko (bez gniazd nasiennych), fasolka, odtłuszczone mleko w proszku, algi, żurawina, cykoria (frukto-oligosacharydy), pietruszka, tauryna oraz wszystkie minerały i witaminy zalecane przez AAFCO w żywieniu kotów.

Gwarantowana analiza:
białko - 32%, tłuszcz - 9%, włókno - 8%, wilgotność - 10% max., tauryna - 0,1%, popiół - 6,3% max., magnez - 0,1% max., Omega 6 - 1,7%, Omega 3 - 0,3%.

Wygląda tak nawet sobie,choć posiada zboże.
Cena trochę niska,aż rzuca to cień podejrzenia,bo 1,5 kg kosztuje 24,90zł.

P.s.Wistra ja też z tych próbujących :lol:

niki2117

Post » Pt gru 17, 2010 17:54 Re: SPIS KARM dla Kota

Moja kotka znudziła się już Orijenem. Na święta dostanie ukochanego RC Eigent, ale chciałabym by jadła jednak karmę bezzbożową.Ten kot jest taki uparty ,że kiedyś jakieś jedzenie mu się znudzi , to potrafi 2, 3 dni nie jeść :evil: .Ostatnio miała w różnych smakach Animondę Carny. Żeby jej urozmaicić zamówiłam też pudełko Bozity. Kotka tak ją pokochała ,że teraz obraziła się na Animondę. Je tylko szynkę konserwową , chrupki i bardzo chętnie przysmaki Gimpet i Whiskasa.

Domowego jedzenia-typu twarożek , surowe mięso , ryby , indyk-nie lubi od małego . Ewentualnie gdy dostanie kurczaka to zje po 2 dniach wpatrywania się mięso na talerzyku. Za to bardzo chętnie jadłaby naleśniki i żółty ser :!: Żółty ser czasem jej daje , ale naleśniki tylko , gdy ukradnie

I jak zdrowo żywić takiego kota?
Ostatnio edytowano Nie gru 19, 2010 0:49 przez Dominka1, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Dominka1

Od: Czw paź 07, 2010 0:50

Post » Sob gru 18, 2010 20:44 Re: SPIS KARM dla Kota

Ja bym spróbowała karmę Applaws :) Jest aromatyczna i mój kot je ją chętnie :) i nie zawiera zbóż.

Do tego spróbowałabym puszek Blue Buffalo Wilderness. Jest to karma mało znana, a moim zdaniem szkoda, bo też nie zawiera zbóż.

Fajne są też saszetki Natures Menu i Animonda Carny Exotic.

Mój Lucek dałby się pokroić za te mokre karmy :D

tamiska

Od: Nie lis 01, 2009 12:30

Post » Pt gru 24, 2010 0:55 Re: SPIS KARM dla Kota

te karmy które nie mają zbóż mają kupke ziemniaków w tym miejscu - co jest lepsze?
koty? to przyjemność ...

Loolek

Od: Pt lut 19, 2010 14:00

Post » Pt gru 24, 2010 1:15 Re: SPIS KARM dla Kota

niki2117 pisze:sproszkowane mięso drobiowe, kukurydza, jęczmień, ryż, suszona wątróbka, sproszkowane ryby, hydrolizat mięsa, włókna celulozowe, sproszkowane mięso, jajko w proszku, tłuszcz zwierzęcy, siemię lniane, pulpa buraczana, drożdże (suszone), olej rybny, chlorek potasu, chlorek sodu, borówka (suszona), jagody czarne (suszone), sproszkowane małże, sproszkowana cykoria, kwiaty nagietka lekarskiego (suszone), ekstrakt z jukki.
Zawartość mięsa albo innego źródła zwierzęcego białka: ponad 40 % (na sucho). Udział białka pochodzenia zwierzęcego w białku w karmie: ponad:81 %.

z Sanabelle jest cos nie tak 8O

na stronie niemieckiej jest inny skład :x
koty? to przyjemność ...

Loolek

Od: Pt lut 19, 2010 14:00

Post » Pt gru 24, 2010 1:53 Re: SPIS KARM dla Kota

A mógłbyś go podać,bo nie mogę znaleźć?

niki2117

Post » Pt gru 24, 2010 9:15 Re: SPIS KARM dla Kota

Ziemniaki z dwojga złego są dla kota lepsze, ponieważ poddane wysokiej temperaturze kleikują i zamieniają się w bardziej strawne źródło węglowodanów niż zboża, co nie obciąża tak organizmu kotów i psów, dodatkowo ziemniaki raczej nie powodują alergii i ekscesów żołądkowych.

Oczywiście wszystko z umiarem. Na przykład karmy suchej Blue Buffalo Wilderness ziemniaki są w postaci włókna ziemniaczanego na 4 miejscu w składzie (czyli błonnika tak jak włókno buraczane), pierwsze 3 miejsca to mięso, a całe ziemniaki to dopiero 7 miejsce, czyli jest ich bardzo mało. Dodatkowo są zioła takie jak lucerna, żurawina, algi itd.

Taka karma moim zdaniem jest lepsza od tej, która ma na 1 miejscu owszem mięso, ale zaraz na drugim ryż, czyli bardzo duża część karmy to sam ryż.

Z dwojga złego należy wybierać właśnie karmy o takim składzie jeśli chce się karmić suchą. Niektóre koty karmione Royalem lub nie daj boże czymś gorszym mają problemy z przejściem na inną karmę, ale 99% z tych wybrzydzających da się przekonać przy odrobinie cierpliwości i warto to zrobić dla ich własnego zdrowia. Większość karm bez zbóż z dużą ilością mięsa ma jakby tłuste chrupki, co (jak zauważyłam) zachęca koty do konsumpcji.

Najlepiej jest karmić dietą BARF, jednak jeśli ktoś uważa, że nie ma czasu, nie chce mu się czy ma jakiś inny powód powinien zwrócić się najlepiej w stronę puszek, a na końcu w stronę suchych karm właśnie o takim składzie.

tamiska

Od: Nie lis 01, 2009 12:30

Post » Nie gru 26, 2010 12:51 Re: SPIS KARM dla Kota

Wypatrzylam dwie ciekawe karmy.
Moj kocur je aktualnie Josere (uwielbia, choc sklad słaby) mieszaną z TOTW - niecierpi. A poza tym krokiety sa malutkie a moj kocur to syberyjczyk i pyszczek ma spory. Josere gryzie, TOTW łyka.
Jak mi się jakas karma podoba to jest masakrycznie droga (Mastery)
Zaczełam wiec porównywac składy róznych karm do TOTW i Orijena, jako najlepszych karm.
Wypatrzylam karme OmniPro i Nutra Gold Holistic.

Skład 1: Nutra Gold Białko 32% Tłuszcz 14%
Kurczak, mączka z kurczaka, jęczmień, produkty pochodne jaj, mielony ryż, celuloza w proszku, tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszaniną tokoferoli), łosoś, ziemniaki, proso, naturalny dodatek smakowo-zapachowy z kurczaka, siemię lniane, wodorosiarczan sodu, mączka z ryb morskich, chlorek potasu, metionina, chlorek choliny, suszony korzeń cykorii, tauryna, kelp, marchew, zielony groszek, jabłka, pomidory, borówka amerykańska, szpinak, sproszkowana żurawina, ekstrakt z rozmarynu, nać pietruszki, wyciąg z juki Schidigera, suszone produkty fermentacji Enterococcus faecium, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei i Lactobacillus plantarum, suszony ekstrakt z fermentacji Trichoderma longibrachiatum, witaminy i minerały.

Skład 2: Omni Pro Białko 33%, Tłuszcz 20%

Mączka z kurczaka (34%), mączka z łososia (18%), jęczmień, ryż brązowy, tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszaniną tokoferoli I wyciągu z rozmatynu), pulpa buraczana, siemię lniane, suszone jaja, drożdże browarniane, witamina A, witamina D3, witamina E, witamina B1, witamina B2, witamina B12, niacyna, pantotenian, kwas foliowy, biotyna, chlorek choliny, żelazo, miedź, mangan, kobalt, cynk, jod, selen, wyciąg z cykorii, mannooligosacharydy, sól, chlorek potasu, juka, żurawina, lyzyna, L-karnityna I lecytyna.

Co myślicie?

ennante

Od: Pt sie 08, 2008 12:59

Post » Nie gru 26, 2010 14:22 Re: SPIS KARM dla Kota

ennante, nutra gold ma na trzecim miejscu w składzie jęczmień, czyli jest karmą "wysokozbożową" :wink: a takiej nie polecamy. Takoż i druga karma.

Spróbuj Acany. U mnie rybna Acana sprawdza się bardzo dobrze :D - smakowała 5 moim kotom* (czyli wszystkim, z tym, że jeden kot w międzyczasie znalazł w końcu nowy dobry dom), a zmienialiśmy z Sanabelle Kitten na właśnie Acanę - koty chętnie ją jedzą, a karmy zużywa się mniej (rzadziej dosypuję do misek niż do tej pory) i futrzaste są najedzone.

Nie przerażaj się tak ceną lepszych karm, bo w końcowym efekcie i tak nie wydajesz dużo więcej pieniędzy - koty "dobrej" zjadają mniej niż tej tańszej zbożówki, a są zdrowsze i najedzone.

* a 2 moje koty są dość wybredne i nie każdą karmę tkną - tą jedzą chętnie :)

Aha, i może mi się wydaje, a może nie - ale mam wrażenie że moje koty, gdy zmieniłam podstawowe ich jedzenie na Acanę, mają jeszcze ładniejszą sierść 8O
(nie narzekałam na wygląd sierści jak były na Sanabelle, ale teraz: jedna kotka ma bardziej gładką, milutką sierść, a drugiej się jeszcze bardziej błyszczy :D )
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Nie gru 26, 2010 19:52 Re: SPIS KARM dla Kota

Jak moje footra przestawiłam na bezzbożowe to jedzą o 50% mniej i są najedzone :ok:

J.D.

Od: Nie maja 23, 2010 13:24

Post » Nie gru 26, 2010 19:57 Re: SPIS KARM dla Kota

Anika - karm bezzbozowych jest na polskim rynku piec: totw, acana, orijen, apllaws i porta.
Moj kot probowal 3 z nich - totw,acana i apllaws.
Wszystkie 3 maja definitywnie za male krokiety, poza tym kotu nie bardzo smakują, mialam tez problemu kuwetkowe,

O składach czytam sporo, jestem w stanie odroznic dobra karme od przecietnej czy slabej.
W powyzszych dwóch karmach zbóz jest neiwiele - ok, jeczmien jest na trzecim miejscu, ale karmy nie maja ani glutenku, ani kukurydzy, owsa, bialego ryzu.
Za to ma dużo innych skladników raczej w karmie pozytecznych.
Mają tez sporo białka.
Dlatego pytam. Nie szukam karmy bezzbozowej, kot generalnie wcina duzo miesnych saszetek i puszek dobrych firm, a chrupki to uzupelnienie .

ennante

Od: Pt sie 08, 2008 12:59

[poprzednia][następna]