Moderator: Estraven
Białaczka kotów [...] Przed szczepieniem konieczne jest zrobienie zwierzęciu testu ELISA, który pozwala wykryć wirusa w krwi i uzyskanie wyniku negatywnego.
FIP (zakaźne zapalenie otrzewnej) Szczepienie na tę chorobę podaje się stosunkowo rzadko. Podaje się ją donosowo u kotów powyżej 16 tygodnia życia i powtarza po około miesiącu. Niektóre badania dowodzą jednak, że szczepienie na FIP wcale nie zapobiega zachorowaniom, a wręcz uwrażliwia bardziej część kotów na tego wirusa.
sunshine pisze:I tu kilka danych o szczepieniach
http://www.petgarden.pl/szczepienia-kotow/
Mam wrazenie, ze niepotrzebnie posiałam panikę... Ale ja nie decydowałam sie na szczepienie przeciw białaczce. Nasza pani dr tylko zapytała czy nasze koty są wychodzące i nie było dalszej rozmowy o tym szczepieniu. Na moje oko ze szczepieniem przeciw białaczce to jak z FIPem
sunshine pisze:To masz trudną decyzję. U nas, ze względu na powtarzające się infekcje, Ania zaleca testy. Przy naszym czworokocie to niemały wydatek... Ale skoro planowaliśmy wszystkie koty potraktować zylexisem to pewnie z czasem zrobimy te testy.
A ty nie myślałaś o serii zylexisu? Chociaż to podobno dla chorujących kotów a nie zdrowych nie-wiadomo-skąd.
Elzie witaminka dodatkowo pomoze zakwasić mocz. Bylebyśmy tylko nie przedobrzyli w drugą stronę bo kamienie szczawianowe gorsze 

Użytkownicy przeglądający ten dział: Paula05, Sylwia_mewka i 10 gości