Szynszyla z jednym oczkiem do adopcji !

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Wto lis 16, 2010 2:34 Szynszyla z jednym oczkiem do adopcji !

Do zaprzyjaźnionej lecznicy przynieśli ją jej opiekunowie, do uśpienia. Bo leczenie za drogie dla nich, o zabiegu nie wspomnę.
Weci oczywiscie szylki nie uśpili, opiekunów pogonili w diabły, zabieg zrobili na koszt firmy a teraz szyleczka mieszka w gigantycznej klatce ( pies by się spokojnie zmieścił!) w lecznicowym hoteliku.
Obiecałam, ze pomogę im w wyadoptowaniu zwierzątka.

Gdyby ktoś chciał, słyszał, ze ktoś szuka ... moja komórka 601 28 11 56.
Proszę dzwonić bez krępacji :wink:
www.fundacjafelis.org
na FB: Foondacja Felis
KRS 0000228933 - podaruj nam 1%

Kasia D.

Od: Sob maja 18, 2002 13:40

Post » Wto lis 16, 2010 14:26 Re: Szynszyla z jednym oczkiem do adopcji !

szynszyle to fajne zwierzatka ;)
napewno trzeba by ogłosic ale do tego potrzebne fotki -moze na forum szynszylowe
ObrazekObrazekObrazek

MarKotek

Od: Pon lut 23, 2009 0:36

Post » Wto lis 16, 2010 14:46 Re: Szynszyla z jednym oczkiem do adopcji !

zgłoś szczyla na forum szynszylowe,koszatniczkowe,szczurowe i ogólnogryzoniowe.
możliwości na szczęście do ogłaszania jest sporo:)
w ogłoszeniu napisz że jest na silnych antybiotykach/sterydach co by się żaden durny terrarysta nie przypatoczył.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Śro lis 17, 2010 13:15 Re: Szynszyla z jednym oczkiem do adopcji !

Koszmaria pisze:zgłoś szczyla na forum szynszylowe,koszatniczkowe,szczurowe i ogólnogryzoniowe.
możliwości na szczęście do ogłaszania jest sporo:)
w ogłoszeniu napisz że jest na silnych antybiotykach/sterydach co by się żaden durny terrarysta nie przypatoczył.

To oni karmią swoje gady i pająki też szynszylami? Myślałam, że tylko małe szczurowate i myszowate są zagrożone :(
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Pt lis 19, 2010 11:23 Re: Szynszyla z jednym oczkiem do adopcji !

Czyms karmic musza, rozumiem, ze Wasze koty jedza trawe? Weze oprocz gryzoni karmi sie takze krolikami, ptakami, czasem ktos poda np. prosie. Niektore jedza ryby a nawet bezkregowce. Tak naprawde i dla kotow najkorzystniejszym pokarmem bylyby male gryzonie i ptaki...
recznie malowana ceramika na zamowienie:
http://www.facebook.com/album.php?aid=1357&id=1718874443&l=aa2b2f153d
ZAMÓW SOBIE KOTECKA... CZY CÓŚ

magyrato

Od: Nie sie 22, 2010 10:00

Post » Sob lis 20, 2010 21:04 Re: Szynszyla z jednym oczkiem do adopcji !

magyrato pisze:Czyms karmic musza, rozumiem, ze Wasze koty jedza trawe? Weze oprocz gryzoni karmi sie takze krolikami, ptakami, czasem ktos poda np. prosie. Niektore jedza ryby a nawet bezkregowce. Tak naprawde i dla kotow najkorzystniejszym pokarmem bylyby male gryzonie i ptaki...

Masz rację, różnica jest tylko taka, że nie słyszałam o kociarzu, który bierze np.chomika przeznaczonego do oddania w dobre ręce, a potem karmi nim swojego kota. A o przypadki karmienia węży kociętami się zdarzają. Poza tym nie ma nic złego w tym, że dziewczyny chcą, by szynszylek trafił do kochajacych opiekunów, a nie do wężowego brzucha.
Obrazek Obrazek

Patsi

Od: Pon wrz 04, 2006 23:52

Post » Nie lis 21, 2010 1:26 Re: Szynszyla z jednym oczkiem do adopcji !

Nie ma sensu pisac "durny" terrarysta, po prostu, jak ktos sie decyduje na takie a nie inne zwierze to z takim a nie innym zywieniem. Oczywiscie, ze trafiaja sie idioci, to taki sam typ czlowieka co rzuca kotem z 10 pietra zeby zobaczyc co bedzie - ale wierz mi, jakby ktos pokazal np. karmienie weza psem czy kotem to spotkalby sie z poteznym potepieniem. Wiekszosc gadow dostaje pokarm "kompletny" ale martwy. Ja np. nie pojmuje jak mozna byc wegetarianinem i miec psa czy kota... w moim odczuciu cos tu nie gra, ale nie mowie ze ci ludzie sa "durni".

nie słyszałam o kociarzu, który bierze np.chomika przeznaczonego do oddania w dobre ręce, a potem karmi nim swojego kota

Mysle, ze gdyby norma bylo podawanie kotom calych gryzoni, zywych czy nie, to dochodziloby do takich rzeczy i "chomikarze" narzekaliby na "debilnych kociarzy" :twisted:

magyrato

Post » Nie lis 21, 2010 15:08 Re: Szynszyla z jednym oczkiem do adopcji !

O, naturalista/tka się nam trafił/a w osobie magyarato :twisted:
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Pon lis 22, 2010 0:59 Re: Szynszyla z jednym oczkiem do adopcji !

magyrato pisze:(...). Ja np. nie pojmuje jak mozna byc wegetarianinem i miec psa czy kota... w moim odczuciu cos tu nie gra, ale nie mowie ze ci ludzie sa "durni".

A ja pojmuję, bo jestem wegetarianką mam psa i koty. Różnica między mną, a zwierzakami jest taka, że one w razie potrzeby zakatrupią bez namysłu ptaka czy mysz, bo są drapieżnikami. Ja nie potrafiłam uciąć głowy martwemu pstrągowi, więc stwierdziłam, że skoro nie umiałabym zabić, to nie powinnam tego jeść. Koty mają cud ząbki, do rozszarpywania, a nie do żucia. Nie odczuwam potrzeby jedzenia mięsa, a zwierzakom o cud ząbkach mięso daję. Taka ich natura, że potrafią zabijać bez dylematów :wink:

Dodam tylko, że rozumiem karmienie gadów żywym pokarmem. Byle był to zwierzak z hodowli karmowej, a nie z adopcji.
Obrazek Obrazek

Patsi

Od: Pon wrz 04, 2006 23:52

Post » Pon lis 22, 2010 11:11 Re: Szynszyla z jednym oczkiem do adopcji !

Wiele psow czy to z racji budowy czy selekcji (usuwanie sekwencji zabijania z lancucha zachowan) mialoby problem z samodzielnym zdobyciem pokarmu. Jak dla mnie podejscie "nie jem miesa, bo zal mi zwierzat ale koty karmic czyms musze" trąci obłudą ;) ale nie w tym rzecz.
Zywymi gryzoniami sie naprawde rzadko karmi, za duze ryzyko dla gadów. (drastyczne)http://www.snakes.pl/pictures/bitten_regius.jpg
wyludzic zwierzaki z adopcji czasem probuje jakas niedorobiona mlodziez :wink:

magyrato

Post » Nie lis 28, 2010 21:46 Re: Szynszyla z jednym oczkiem do adopcji !

magyrato pisze:Nie ma sensu pisac "durny" terrarysta, po prostu, jak ktos sie decyduje na takie a nie inne zwierze to z takim a nie innym zywieniem. Oczywiscie, ze trafiaja sie idioci, to taki sam typ czlowieka co rzuca kotem z 10 pietra zeby zobaczyc co bedzie - ale wierz mi, jakby ktos pokazal np. karmienie weza psem czy kotem to spotkalby sie z poteznym potepieniem. Wiekszosc gadow dostaje pokarm "kompletny" ale martwy. Ja np. nie pojmuje jak mozna byc wegetarianinem i miec psa czy kota... w moim odczuciu cos tu nie gra, ale nie mowie ze ci ludzie sa "durni".

nie słyszałam o kociarzu, który bierze np.chomika przeznaczonego do oddania w dobre ręce, a potem karmi nim swojego kota

Mysle, ze gdyby norma bylo podawanie kotom calych gryzoni, zywych czy nie, to dochodziloby do takich rzeczy i "chomikarze" narzekaliby na "debilnych kociarzy" :twisted:

sama miałam pająki i sama je karmiłam świerszczami.
tylko ja mam takie durne przekonanie,że terraryści mogliby przed skarmieniem zabić humanitarnie zwierzątko.niestety,dla większości jest to jedynie fanaberia.bo przecież szczury i myszy nie czują,nie cierpią,a stres jest im obcy. :roll:
a przypadki wyłudzeń gryzoni do adopcji przez terrarystów nie są takie rzadkie,jedyne co ich zraża to właśnie informacje w ogłoszeniu że gryzoń do adopcji jest na kuracji antybiotykowiej lub sterydowej :evil:
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Pon lis 29, 2010 10:56 Re: Szynszyla z jednym oczkiem do adopcji !

Większosc odpowiedzialnych terrarystow ubija gryzonie, poszukaj zdjec pogryzionych wezy i zrozumiesz dlaczego.

magyrato

Post » Śro gru 01, 2010 1:24 Re: Szynszyla z jednym oczkiem do adopcji !

ale ja nie mówię o odpowiedzialnych terrarystach którzy dobrze traktując zwierzęta karmowe podają swoim pupilom pełnowartościowy posiłek,tylko o gnojkach którzy nie myślą o dobru swoich zwierząt i cieszą się z cierpienia zwierzęcia karmowego.a jak już wycyganią zwierzę do skarmienia od ludzi którzy wcześniej to zwierzę wyratowali,leczyli i oswajali to są najszczęśliwsi.przed takimi ludźmi przestrzegałam autorkę wątku.

Jak dla mnie podejscie "nie jem miesa, bo zal mi zwierzat ale koty karmic czyms musze" trąci obłudą ;)

a wegetarianką jestem dlatego,żeby sobie niepotrzebnie kałduna nie napychać np.hormonem wzrostu który się beztrosko leje w każde zwierzę przeznaczone na ubój.
nie zjem mięsa póki nie będę miała warunków by samej hodować swoje 'mięso' i mieć potem kontrolę nad zabijaniem go.więc akurat ten twój komentarz jest trochę nie na miejscu.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria