Rosyjska niebieska-białaczka?-ma dom u córki EWY!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob wrz 25, 2010 16:21 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

Ja izolowałam jak miałam maluszki na tymczasie.
Obrazek Obrazek

Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych. Stendhal
Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... &start=960

Anna61

Od: Nie lis 25, 2007 20:27

Post » Sob wrz 25, 2010 16:40 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

jasne, z maluchami to sie rozumie samo przez sie. dla malucha to i kk moze byc smiertelna choroba, a duzy spokojnie go zwalczy, jesli jest silny i dobrze odzywiony.
My two American dreams. Disco [*] June 10, 2009, Jazz [*] October 16, 2005
Fiodor [*] 30.01.2011 - na zawsze w moim sercu.
Pysia [*] 18.04.2014 - moja księżniczka.

aga-zgaga

Od: Sob lip 04, 2009 8:28

Post » Sob wrz 25, 2010 18:57 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

Fivem naprawdę trudno się zainfekować.
A kiedyś pisano, że ten wirus przenosi się... poprzez dotyk!!!!!!
Ileż kotów stracilo przez to życie!

Miałam przez dwa lata kotunię Tininę z wrodzoną białaczką. Żadem rezydent się nie zaraził.
Obrazek Amelki już nie ma...

Miuti

Od: Pt lis 30, 2007 12:03

Post » Sob wrz 25, 2010 19:01 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

Chyba jednak chodzi o Felv,a nie o FIV,ale czytając wątek milenap,wiem,że to przy odpowiedniej higienie,wcale nie jest łatwe-masz rację!
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Sob wrz 25, 2010 19:04 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

Pozwoliłam sobie na dygresję.

Błękitka ma FLV o ile ma.
Obrazek Amelki już nie ma...

Miuti

Od: Pt lis 30, 2007 12:03

Post » Sob wrz 25, 2010 19:05 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

w tym przypadku chodzi o bialaczke. ale i fiv sie nie przenosi tak latwo, na szczescie. bo na bialaczke jest szczepionka, a na fiv - nie.
My two American dreams. Disco [*] June 10, 2009, Jazz [*] October 16, 2005
Fiodor [*] 30.01.2011 - na zawsze w moim sercu.
Pysia [*] 18.04.2014 - moja księżniczka.

aga-zgaga

Od: Sob lip 04, 2009 8:28

Post » Sob wrz 25, 2010 19:07 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

Jest szczepionka na białaczkę, ale to nie jest 100% pewność, że się kot nie zarazi.
Obrazek Obrazek

Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)

Anna61

Post » Sob wrz 25, 2010 19:14 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

Jak się czuje koteczka po sterylce Ewo?
Obrazek

Motta brak. Wszystko jest czekaniem...
Wody — uczy pragnienie.
Brzegu — morskie przestrzenie.
Ekstazy — ból tępy jak ćwiek —
Pokoju — o Bitwach pamięć —
Miłości — nagrobny Kamień —
Ptaków — Śnieg.

Emily Dickinson

fiszka13

Od: Czw sty 28, 2010 22:01

Post » Sob wrz 25, 2010 19:16 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

Oczywiście,że ryzyko zawsze istnieje,ale Milena ma obecnie 15 kotów w domu-w tym kilka białaczkowców-Ty Aniu tez masz spore stadkoi dwie kicie białaczkowe,a jednak na razie(i oby na zawsze) udało sie pozostałym kotom nie zarazić.
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz

kropkaXL

Post » Sob wrz 25, 2010 19:21 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

fiszka13 pisze:Jak się czuje koteczka po sterylce Ewo?

Tez podpytuję, bo moja białaczkowa kicia też miało ostatnio sterylkę, ale już na drugi dzień śmigała. :roll:
Obrazek Obrazek

Anna61

Post » Sob wrz 25, 2010 19:29 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

jako opiekun kotów białaczkowych i nie białaczkowych zaznaczam wątek
BOZENAZWISNIEWA

Post » Sob wrz 25, 2010 19:33 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

Nie mogę powiedzieć, że koteczka śmiga, ale wygląda dobrze. Zdjęłam jej wenflon. Ze szwu nic się nie sączy. Zjadła pół puszeczki musu z tuńczyka i chyba machnęłaby całą, ale boję się przesadzić, bo to dla niej nowe jedzenie. Pije mleko dla kota. Odżywkę dla rekonwalescentów muszę jej dawać strzykawką, bo sama się nie garnie. Zjadła tego 40 ml. Ciekawa jestem, czy minie jej biegunka. Może miała ją od krowiego mleka, bo wyraźnie jest do niego przyzwyczajona.
Mój kot będzie zaszczepiony w poniedziałek.
Dziękuję wszystkim za kibicowanie koteczce!

Ewa z Wawra

Od: Nie lip 04, 2010 21:17

Post » Sob wrz 25, 2010 19:37 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

Ewo-będzie dobrze!
Je,to najważniejsze!
Wielkie kciuki za slicznotkę! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazekObrazek

kropkaXL

Post » Sob wrz 25, 2010 19:48 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

Ewa z Wawra pisze:Nie mogę powiedzieć, że koteczka śmiga, ale wygląda dobrze. Zdjęłam jej wenflon. Ze szwu nic się nie sączy. Zjadła pół puszeczki musu z tuńczyka i chyba machnęłaby całą, ale boję się przesadzić, bo to dla niej nowe jedzenie. Pije mleko dla kota. Odżywkę dla rekonwalescentów muszę jej dawać strzykawką, bo sama się nie garnie. Zjadła tego 40 ml. Ciekawa jestem, czy minie jej biegunka. Może miała ją od krowiego mleka, bo wyraźnie jest do niego przyzwyczajona.
Mój kot będzie zaszczepiony w poniedziałek.
Dziękuję wszystkim za kibicowanie koteczce!

Moja Gagusia miała ciecie boczne autorstwa CoolCaty :1luvu: do tego miała usuwane ząbki.
Mimo, że o 3 łapkach, to śmigała, co mnie samą wprawiało w osłupienie. :roll:

Ewa z Wawra, tylko zanim zaszczepisz swojego kota, to najpierw musisz go przetestować.
Nie ufam testom płytkowym i radzę wysłać do Laboklinu, praktycznie cena ta sama.
Obrazek Obrazek

Anna61

Post » Sob wrz 25, 2010 21:54 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

ewo koty czesto maja po mleku biegunke - ja bym poprostu odstawila mleko , poza tym jesli koteczka je to convalescent tez nie jest nieodzowny - jest wysokokaloryczny wiec wystarczy tego troszeczke szczegolnie jesli je chetnie ine pokarmy
poza tym moj wet mowil ze tylko na drugi dzien po sterylce ostroznie z jedzeniem a jesli kotka sie wyproznia normalnie i nie ma jakichs klopotow z perystaltyka to moze jesć normalnie - nie wiem co na to twoj wet ?
nie ma co moim zdaniem dywagowac czy blekitka ma felv, czy fiv poprostu trzeba to jak najszybciej sprawdzic.
Drugi test nazywa sie IFA i sprawdza sie nim czy wirus jest namnazany w szpiku - test elisa jest czesto falszywie dodatni - i nie wiem czemu wetak w koteri stwierdzila tak powazna chorobe na podstawie testu ktory jest niewiarygodny i zapalenia dziasel - w kazdej ksiazce weterynaryjnen jest opisanych mnostwo objawow ktore ma kot chory na bialaczke a zapalanie dziasel jest tylko jednym z wielu objawow towarzyszacych takze innym chorobom.

Koniecznie zanim zaszczepisz swojego kota musisz sie upewnic ze jest on wolny od bialaczki tylko wtedy mozesz go zaszczepic - poczytaj w interku - wszedzie jest napisane ze zarazenie jest zadkie nawet przez misk ei kuwete a wirus poza organizmem kota przezywa zaledwie kilka minut - musi byc naprawde wysoka wiremia i sporo tego wirusa namnozonego zeby od jednego kota przeszlo n adrugiego
wirus takze nie przenosi sie ani na butach ani w powietrzu wiec jesli izolujesz koty zakazenie jest raczej niemozliwe

http://www.abcd-vets.org/factsheet/pl/p ... _kotow.pdf

http://www.portalweterynaryjny.pl/artyk ... lv-41.html

antoninaśnieżka

Od: Pon sty 04, 2010 22:32

[poprzednia][następna]