Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
NITKA/KARINKA pisze:To jest aktualny wątek Lesia - Kotka z karłowatością przysadkową
viewtopic.php?f=1&t=100922&start=0
A tu wcześniejsze
viewtopic.php?t=83425&start=0 cz I
viewtopic.php?f=1&t=87171&start=0 czII
vega013 pisze:NITKA/KARINKA pisze:To jest aktualny wątek Lesia - Kotka z karłowatością przysadkową
A tu wcześniejsze
Ja mam kotkę ze zdiagnozowaną karłowatością przysadkową. Waży 1,3 kg, ma ponad 2 lata. USG wykazało, że organy wewnętrzne ma proporcjonalne do wielkości. Jeżeli się zadba o takiego kota, to może żyć i żyć. U Lili problemem było zwiększone zapotrzebowanie organizmu na potas. Dokładne badania krwi wykazały, że wszystko ma w normie. Jej organizm ma jednak zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Od kiedy suplementuję jej potas, skończyły się silne ataki padaczki, okresy apatii. Jest zdrową, wesołą kotunią.
Ile waży Twoja kotka? Ile ma lat?
Przyczyną karłowatości przysadkowej nie jest choroba nerek, tylko niedorozwój przysadki mózgowej.
najszczesliwsza pisze:Kto nie ma lat, ma miesiące, ma 4 miesiące i nie rośnie.
Z badań miał tylko oględziny przez weterynarza i to on mówił o karłowatości.
A ja szukam innej przyczyny skojarzyłam dziecko koleżanki, że ma chore nerki i jest malutkie...
najszczesliwsza pisze:vega013 pisze:NITKA/KARINKA pisze:To jest aktualny wątek Lesia - Kotka z karłowatością przysadkową
A tu wcześniejsze
Ja mam kotkę ze zdiagnozowaną karłowatością przysadkową. Waży 1,3 kg, ma ponad 2 lata. USG wykazało, że organy wewnętrzne ma proporcjonalne do wielkości. Jeżeli się zadba o takiego kota, to może żyć i żyć. U Lili problemem było zwiększone zapotrzebowanie organizmu na potas. Dokładne badania krwi wykazały, że wszystko ma w normie. Jej organizm ma jednak zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Od kiedy suplementuję jej potas, skończyły się silne ataki padaczki, okresy apatii. Jest zdrową, wesołą kotunią.
Ile waży Twoja kotka? Ile ma lat?
Przyczyną karłowatości przysadkowej nie jest choroba nerek, tylko niedorozwój przysadki mózgowej.
Moja kotka nie ma lat, ma miesiące. 4 prawie.
Ale nie rośnie.
Jest szczupła.
Proporcje zachowane.
Waży 1,7 kg
To jest ok?
Jak ją wzięliśmy 4 czerwca ważyła 1,5 kg
Tak ma być?
najszczesliwsza pisze:Kiedy zrobić to badanie by było miarodajne? Mam na myśli krew. Stówka mi styknie?
Dziś była odrobaczana 1 dawka po raz drugi w swoim życiu, pierwsze odrobaczenie jak przybyła do nas do domu. Te tabletki na C. Drugi odrobaczenie dziś jakąś pastą czy czymś takim do pyszczka. No i 2 dawka tej pasty za 10 dni, a za tydzień jedziemy z kociakami do weta zważyć i mam podać lek tak, aby 2 dawka była te 10 dni od dziś. Za tydzień jedziemy, bo poniedziałki TŻ ma wolne.
Agulas74 pisze:Objawy mogą niepokoić, może jest jakaś choroba, ale kotka jest całkiem duża! Jeśli w wieku 2,5 miesiąca ważyła 1,5 kg, to qrczę - moje koty w tym wieku ważyły znacznie mniej...
najszczesliwsza pisze:Agulas74 pisze:Objawy mogą niepokoić, może jest jakaś choroba, ale kotka jest całkiem duża! Jeśli w wieku 2,5 miesiąca ważyła 1,5 kg, to qrczę - moje koty w tym wieku ważyły znacznie mniej...
Tylko ona była jak to mówicie zatkana, robale miała. Wychudła po odrobaczeniu, a co dziwne jak na moją wiedzę nie miała wielkiego brzucha. No nic zobaczymy.. Ile się czeka na wynik badania?
Dziś mruczała jak ją głaskałam przez sen, pierwszy raz...
Abo czuje konkurencję ze strony Fugi, albo ja nie wiem...
Użytkownicy przeglądający ten dział: ametyst55, ewar, Google [Bot], puszatek i 48 gości