do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pt lip 09, 2010 18:19 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Daga pisze:Alternatywą do stosowania zasad zdrowego rozsądku jest zastosowanie narzędzi, które mamy dostępne na forum, moglibyśmy na przykład zamykać podnoszone natrętnie wątki. Pytanie tylko, kto na tym najwięcej ucierpi. Moim zdaniem koty.

A co z kotami ze strony np. 3, 5, 10? Czy też rozpocznie się wojna na podbijanie? :wink:
Czasem potrzebne są ostre cięcia, w perspektywie wychodzą tylko na dobre.

kitkowa

Od: Śro lut 07, 2007 20:52

Post » Pt lip 09, 2010 20:53 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

A ja mam wrażenie, że Radomsko to taki "chłopiec do bicia". Nie jestem z Radomska, wiec nie bronię swojego podwórka, ale zastanawia mnie ten ogrom niechęci, czy te koty są gorsze niż inne? Czy ludzie z małej miejscowości, mający niewielkie szanse na pomoc zwierzakom na swoim terenie, musza byc ciagle pietnowani, gdy probują sprawic, by ktoś zauważyl rowniez ich koty. A swoja drogą, watki na pierwszej stronie sie zmieniaja, Radomsko nie jest tam od rana do wieczora, jakoś nie widzę, żeby atakowano innych autorów.

marivel

Od: Sob mar 21, 2009 12:48

Post » Pt lip 09, 2010 21:01 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

marivel pisze:A ja mam wrażenie, że Radomsko to taki "chłopiec do bicia". Nie jestem z Radomska, wiec nie bronię swojego podwórka, ale zastanawia mnie ten ogrom niechęci, czy te koty są gorsze niż inne? Czy ludzie z małej miejscowości, mający niewielkie szanse na pomoc zwierzakom na swoim terenie, musza byc ciagle pietnowani, gdy probują sprawic, by ktoś zauważyl rowniez ich koty. A swoja drogą, watki na pierwszej stronie sie zmieniaja, Radomsko nie jest tam od rana do wieczora, jakoś nie widzę, żeby atakowano innych autorów.

Mam dokładnie takie same odczucia.
Jestem na forum od zaledwie miesiąca, nie znam jego użytkowników, nie jestem z Radomska.
To moje spojrzenie "nowej".
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Pt lip 09, 2010 22:26 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Ja też nie jestem z Radomska . Mam kociaka z Radomska. Mam go właśnie dzięki temu ,że był na jednej z pierwszej stron. Maciuś jest przekochany. I dlatego chciałam pomóc Radomsku w adopcji kociaków. A w jaki sposób? Przez podnoszenie wątków. Bo wiem ,że to pomaga. JA JESTEM ŻYWYM PRZYKŁADEM NA TO. Nie wiem jak jeszcze mam to udowodnić pewnym osobom. Ale dzięki nim zniechęciłam się do forum. Nie mam zamiaru kłócić się i dochodzić po czyjej stronie racja.Te osoby nie dają spokoju tym ,którzy chcą pomóc tak jak tylko potrafią. Ja wchodzę już coraz rzadziej ,tak mnie zniechęciło podejście pewnych osób a nawet niektórych moderatorów. Podziwiam Hanulkę ,że nie zniechęca się . JA PO PROSTU MAM DOŚĆ. Niech będą dumne z siebie osoby walczące z Radomskiem. Potrafią zniechęcić . MNIE SIĘ WYDAWAŁO ŻE MIAU MA SŁUŻYĆ KOTOM ..........i każdy sposób jest dobry oby tylko prowadził do adopcji kociaków. Może jednak się mylę................Ja każdemu kociakowi życzę dobrego domku . Czy jest z Radomska czy z Łodzi czy też z Warszawy. I podnoszenie wątków nie przeszkadza mi . Maciuś z RADOMSKA pozdrawia wszystkie kociaki na forum miau i życzy im dobrych domków.

szirra

Od: Pt sie 17, 2007 22:15

Post » Pt lip 09, 2010 23:05 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Tu nikt nie walczy z Radomskiem. Sprzeciwiamy sie nieuczciwej konkurencji - rozpychanie sie lokciami i przekrzykiwanie innych jest po prostu nieetyczne.
Cwaniacka metoda "wszystkie chwyty dozwolone" nie byla nigdy promowana na tym forum. Miau ma sluzyc kotom. Wszystkim. Rowniez tym z innych malych miejscowosci, tym, ktore sa pod opieka osob nie grzeszacych az takim tupetem.

Hanulka skutecznie zniecheca wiele osob swoja postawa. Natreci i krzykacze na dluzsza mete jedynie traca. Szkoda, ze koty z Radomska traca przez taka osobe. :-(

Jaka szkoda, ze prosby o zachowanie zwyklej przyzwoitosci sa ignorowane. Czyzby to bylo zbyt staromodne pojecie?
Obrazek

Agneska

Od: Wto paź 26, 2004 12:28

Post » Sob lip 10, 2010 0:32 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Nie odnoszę wrażenia, że ktoś walczy z Radomskiem. Wydaje mi się jednak, że Radomsko ma jako przykład "wychowawczy" zostać ukarane za coś, co robi wiele osób/grup. A nadaje się do tego, bo jest małe i bez przebicia. Czy rzeczywiście nikt z tutaj protestujących sam nie up-ował albo do up-owania nie zachęcał innych? (Pewnie padnie argument, że owszem, ale to była wyższa konieczność :mrgreen: )
"Walczymy z nieuczciwą konkurencją" Proporcje Warszawa (Kraków, Ponań itp.) : |Radomsko też wydają mi się nieszczególnie uczciwe.
Rozumiem przy tym, że duże ilości Radomska 3 x dziennie mogą część forumowiczów denerwować, ale - jak widać nie denerwują wszystkich. Tak jakby nawet większość na tym wątku je akceptuje :mrgreen: Podejrzewam, że gdyby zakazać Hanulce prowadzenia wątków te osoby by je przęjęły. I co, zakazać wątków z nazwą Radomsko w środku? Po ostatnim ataku w stosunku do wątku koteczki, której tego właśnie dnia kończył się szpital, sama jestem gotowa coś popodbijać :mrgreen:
Różnych ludzi różne aspekty życia forum wkurzają i po części musimy się z ich istnieniem pogodzić, bo inaczej, jakbyśmy już doprowadzili je do stanu absolutnej niedenerwującej doskonałości, forum okazałoby się kompletnie puste. Wszyscy by sie nawzajem powykluczali.

I, gwoli wyjaśnienia. Jak już pisalam, wcześniej nie byłam nijak związana z Radomskiem, zaczęłam - widząc upartą, moze nie zawsze walkę kilku osób z przeciwnościami.
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Sob lip 10, 2010 6:16 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Taizu, czy Ty udajesz, ze nie widzisz roznicy miedzy 3 a 30 watkami? Czy udajesz, ze nie widzisz duzych liter niezgodnych z netetykieta?

Radomsko jak male by nie bylo (a sa na forum ludzie duzo bardziej osamotnieni w swojej okolicy, z prawdziwych wiosek "na koncu swiata"), nie moze przeslonic innych nieszczesc z calej Polski.

Ale zaraz i tak tu wyskoczy jakis "obronca" biednego Radomska. Oby ten obronca nie musial kiedys sam patrzec jak jego watek z prosba o pomoc zginal wsrod dziesiatek watkow jednego krzykliwego tupeciarza.
Obrazek

Agneska

Post » Sob lip 10, 2010 7:22 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Agneska pisze:Tu nikt nie walczy z Radomskiem. Sprzeciwiamy sie nieuczciwej konkurencji - rozpychanie sie lokciami i przekrzykiwanie innych jest po prostu nieetyczne.

(...)

Ale zaraz i tak tu wyskoczy jakis "obronca" biednego Radomska. Oby ten obronca nie musial kiedys sam patrzec jak jego watek z prosba o pomoc zginal wsrod dziesiatek watkow jednego krzykliwego tupeciarza.

Nieuczciwa konkurencja kojarzy mi się z działalnością zarobkową.

Nie widzę nic nieuczciwego w tym, że mając na karku eksmisję wraz z kotami robią, co mogą uchronić koty przed pójściem na ulicę.

Napisać post wielkimi literami, podbić go, by ktoś miał szansę go zauważyć ( na pierwszej stronie jest zaledwie przez godzinę, później i tak spada ) - tyle mogą.

Dla mnie ich działania są wyrazem desperacji a nie nieuczciwej konkurencji.

Jeśli sama napiszę prośbę o pomoc, to będę dbała, by nie spadła ( zresztą Radomsko też błyskawicznie spada ).
Obrazek

Mulesia

Post » Sob lip 10, 2010 7:40 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Agneska pisze:Taizu, czy Ty udajesz, ze nie widzisz roznicy miedzy 3 a 30 watkami? Czy udajesz, ze nie widzisz duzych liter niezgodnych z netetykieta?

Nie, nie udaję, widzę różnice, tak samo jak widzę różnice między 3 a 30 kotami szukającymi domu. A co do netykiety... Przed pisaniem tego tekstu policzyłam: na pierwszej stronie postów zaznaczonych jako "moje" 12 wątków pisanych dużą literą, z czego radomskie -2. Niektóre już nie alarmują (sprawa pod kontrolą), niektóre w ogóle nie alarmowały.
I powtarzam, netykieta (bo tak brzmi poprawna nazwa) czepiająca się kroju liter jest tworem jednak sztucznym i o ile warto ją propagować, nie ma sensu dla niej zabijać. Ważniejsza jest etykieta, nakazująca uprzejmość

Agneska pisze: Ale zaraz i tak tu wyskoczy jakis "obronca" biednego Radomska. Oby ten obronca nie musial kiedys sam patrzec jak jego watek z prosba o pomoc zginal wsrod dziesiatek watkow jednego krzykliwego tupeciarza.
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Sob lip 10, 2010 8:47 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

taizu pisze:Przed pisaniem tego tekstu policzyłam: na pierwszej stronie postów zaznaczonych jako "moje" 12 wątków pisanych dużą literą, z czego radomskie -2.

No cóż, może Ty wybierasz jakieś specyficzne wątki, bo statystyki wszystkich wątków na podforach wskazują zupełnie inne proporcje. Hanulka prowadzi bezapelacyjnie w tej konkurencji.

Moderatorka prosiła o nie licytowanie skalą nieszczęścia, które jest tematem dyskusji. A Ty koniecznie podkreślasz jak to Hanulka jest wyjątkowa. Jest tu wielu forumowiczów, którzy szukają pomocy dla kilkudziesięciu kotów. I dla tych kilkudziesięciu kotów zakładają zbiorcze wątki - czy to koty zagrożone eutanazją w schronisku czy eksmisją z domu czy też cierpiące u kolekcjonerów. I okazuje się, że tymi zbiorczymi, merytorycznymi wątkami potrafią zdobyć serca i pomoc ludzi. Nie trzeba iść do celu "po trupach". Wystarczy być przyzwoitym. :)

Radomsko to niewielkie miasto, ale Hanulka pisze z Łodzi. O ile mi wiadomo, to Łódź jest jednym z większych miast w tym kraju. Argument o osamotnieniu w Radomsku upada.

taizu pisze:I powtarzam, netykieta (bo tak brzmi poprawna nazwa) czepiająca się kroju liter jest tworem jednak sztucznym i o ile warto ją propagować, nie ma sensu dla niej zabijać. Ważniejsza jest etykieta, nakazująca uprzejmość
Tak, masz rację, prawidłowe określenie to netykieta. Moja pomyłka. Skoro jesteś taką purystką językową, to zacznij od siebie, nim zaczniesz robić uwagi innym:
taizu pisze:12 wątków pisanych dużą literą, z czego radomskie -2.
Minus dwa wątki? Pomyliłaś myślnik z łącznikiem. Prawidłowy zapis to "...radomskie - 2".
Pisanych dużą literą? Nie, pisane wielkimi literami.
taizu pisze:...czepiająca się kroju liter...
Mylisz krój czcionki z wielkością liter. Użytkownik forum nie może samodzielnie zmienić w tytule wątku kroju liter, bo to zależy od ustawień forum, może jedynie pisać małymi lub wielkimi literami.
taizu pisze:Ważniejsza jest etykieta, nakazująca uprzejmość
Przecinek pomiędzy podmiotem a przydawką w tym zdaniu jest zbędny.

Apelując o uprzejmość, nie zapominaj jej uprzednio stosować. :)
Obrazek

Agneska

Post » Sob lip 10, 2010 9:04 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Mulesia pisze:Nieuczciwa konkurencja kojarzy mi się z działalnością zarobkową.
Nie rozumiem czemy tylko z działalnością zarobkową. Występuje w sporcie, w relacjach międzyludzkich, w wielu aspektach życia. Może być określona jako "fair play" lub działanie "nie fair" (taki popularny w Polsce od lat zwrot, choć nie mający wiele wspólnego z czystością języka).

Mulesia pisze:Nie widzę nic nieuczciwego w tym, że mając na karku eksmisję wraz z kotami robią, co mogą uchronić koty przed pójściem na ulicę.
Czy to upoważnia do działania "nie fair" wobec innych? Czy uważasz, że inne organizacje czy schroniska, gdzie wielu kotom grozi śmierć, bezdomność, nie zakładają setek wątków każdemu kotu z osobna tylko dlatego, że nie zależy im na każdym zwierzęciu?
Piszesz "robią, co mogą". A czy to znaczy, że wszystko jest dozwolone, że reguły "fair play" przestają obowiązywać?

Mulesia pisze:Napisać post wielkimi literami, podbić go, by ktoś miał szansę go zauważyć...
No właśnie: post a nie 30 postów. Dbać o jeden wątek a nie zajmować całą pierwszą stronę. O tym mówimy.
Obrazek

Agneska

Post » Sob lip 10, 2010 12:06 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Reguły fair play ( czy jak wyżej napisałaś "staromodnej przyzwoitości" ) nakazują, by nie kopać leżącego.
Obrazek

Mulesia

Post » Sob lip 10, 2010 12:38 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

No i tu jest ta trudność, bo teraz Radomsko faktycznie jest w podbramkowej sytuacji i łapanie się wszelkich sposobów na wybrnięcie z niej jest jakoś usprawiedliwione.
Tyle tylko, że pretensje o liczne wątki radomszczańskich kotów z tytułami pisanymi Caps Lockiem oraz upowanie pojawiły się kilka miesięcy temu, kiedy sytuacja Radomska nie była aż tak dramatyczna. Niestety, wszelkie uwagi były olewane, a wręcz padały w tamtych wątkach stwierdzenia w tonie "róbmy swoje i nie przejmujmy się". A każdy, kto ośmielił się jakieś uwagi zgłosić obwoływany był wrogiem. Nawet w tym wątku jest echo takiego podejścia - ktoś tu pisał o walce z Radomskiem i o nie dawaniu spokoju tym, co chcą tam pomagać. No ludzie...
Ja naprawdę nie rozumiem dlaczego nie można radomszczańskim kotom założyć jednego wspólnego wątku, przedstawić w nim wszystkie futra do adopcji, opisać sytaucję - i tam na bieżąco uzupełniać informacje. Mieć 1 wątek o konkretnej treści zamiast 30 pełnych kolorowych ikonek i hopów, o krzyczących tytułach.
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Nie lip 11, 2010 10:30 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Mnie by do głowy nie przyszło liczenie kto i ile razy i z jakiego miasta podrzucił swój wątek . Nie ma we mnie zazdrości i nienawiści. Niech wszyscy podrzucają ile chcą. Jak ktoś ma czas i chęci to niech podrzuca. Ja się skupiam na tym co mnie interesuje. Ale niektórzy jednak poświęcają swój cenny czas na śledzenie i liczenie kto ,ile ,skąd ,po co itd. Mówienie o konkurencji na forum miau to już jest nieetyczne. Tu się ma pomagać kotom a nie konkurować. I powinno być obojętne skąd kociak jest. Dzisiaj podrzucam kociaki z Radomska a jutro może z Opola czy innego miasta. Jak można mówić o jakiejkolwiek konkurencji na takim forum jakim jest MIAU.

szirra

Od: Pt sie 17, 2007 22:15

Post » Nie lip 11, 2010 14:19 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Szirra, to Ty umiesz napisać post składający się z tylu zdań? :roll:
Coś więcej niż "hop po domek" tylko w tym jednym wątku Ci się zdarza. :?
Co akurat nie czyni Twojej wypowiedzi neutralną w omawianej kwestii. :mrgreen:
Ostatnio edytowano Nie lip 11, 2010 14:37 przez Agneska, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Agneska

[poprzednia][następna]