Zestaw słodko/kwaśny: Cukierek, Buka, Torina i Czarna Mamba

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon cze 14, 2010 20:19 Re: Cukierek i Buka - słodycz z nutką chili.

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek Obrazek Obrazek

PinkBull

Od: Śro wrz 16, 2009 14:51

Post » Pon cze 14, 2010 21:52 Re: Cukierek i Buka - słodycz z nutką chili.

przepraszam za OT, ale pilna sprawa:
viewtopic.php?f=1&t=112671&start=0
H E L P :!: :!: :!: :!: :!:

Kociara82

Od: Czw paź 09, 2008 22:20

Post » Wto cze 15, 2010 13:18 Re: Cukierek i Buka - słodycz z nutką chili.

Obrazek
:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

Post » Śro cze 16, 2010 6:47 Re: Cukierek i Buka - słodycz z nutką... list s.64 i film s.68

milenap pisze:Kamila, jeśli wysyłasz krew do laboratorium, nie ma znaczenia jakiego, to oni też tam robią testy typu elisa, takie jak u każdego weta można zrobić. W laboratoriach testy nie są robione z pełnej krwi, co powoduje, ze nie ma ryzyka fałszywych podbarwień. Ale o to samo można poprosic weta (zresztą większość wetów, z którymi sie zetknęłam już tak dawno robi). Innym wyjściem jest test PCR ze szpiku, to już droga sprawa, dość poważny zabieg pobrania próbki, ale wykrywa nawet "nieaktywnego" w danym momencie wirusa, który w elisie by nie wyszedł.
FeLV nie ma możliwości u Ciebie "fruwać", wirus jest bardzo nietrwały, szybko wysycha, a to go dezaktywuje, ginie właściwie po kilku minutach poza organizmem kota (płynami ustrojowymi). Jest wrażliwy na popularne środki myjące, nie trzeba żadnych specjalnych.
Koty do zarażenia potrzebuja długotrwałego kontaktu z płynami ustrojowymi zarażonego kota (pogryzienia, lizanie intensywne, kotka-kocięta, kontakty seksualne).
Test elisa może wyjść oczywiście fałszywy, zarówno dodatnio, jak i ujemnie. Dlatego testy należy powtarzać. Moze byc też tak, ze wychodzi ujemny, bo wirus jest po prostu "uśpiony" w danym momencie, kot jest tylko jego nosicielem, ale nie ma zadnych objawów chorobowych. I niestety może być tak, ze w pewnym moemcnie może sie po prostu "obudzić", bardzo waznym czynnikiem jest stres, jak w przypadku chyba wszystkich chorób.
Koty, które nie miały kontaktu z Niki na pewno nie mogą być, ani źródłem zakażenia, ani też nie mogły zarazic się od niej. To nie jest pp, źródłem zakażenia nie może być miejsce, tzn. np. pomieszczenie, czy dom, gdzie był chory kot. Tylko intensywne kontakty chorego kota z nieszczepionym kotem mogą skutkować zarazeniem FeLV.

milenap, dzieki za wyjasnienia, dobrze jest wiedziec takie rzeczy na wszelki wypadek :oops:

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Śro cze 16, 2010 7:02 Re: Cukierek i Buka - słodycz z nutką... film "Only You" s.73

Cameo pisze:No więc... biały Kay:

:arrow: FeLV -
:arrow: FIV -

:dance: :dance: :dance:

Ale Kay'owa krew pojedzie do Niemiec - celem zrobienia dokładnych testów, a tak dla pewności...

strasznie sie ciesze :D :D :D

:ok:

:dance:

PS. jak to sie zalatwia, zeby testy zostaly zrobione w niemieckim labie? to jest pewnie drozsze niz zrobienie testow w Polsce? te niemieckie testy sa bardziej wiarygodne?

tillibulek

Post » Śro cze 16, 2010 7:59 Re: Cukierek i Buka - słodycz z nutką... film "Only You" s.73

tillibulek pisze:PS. jak to sie zalatwia, zeby testy zostaly zrobione w niemieckim labie? to jest pewnie drozsze niz zrobienie testow w Polsce? te niemieckie testy sa bardziej wiarygodne?

Testy wykonywane na miejscu w polskich przychodniach, to testy płytkowe ELISA. Natomiast testy wykonywane w Niemczech, to testy PCR (krew do tego testu przyjmuje polski oddział Laboklinu, można też chyba wysłać bezpośrednio). Są bardziej dokładne/wiarygodne niż płytkowe.

PS. Dowiedziałem się, że Buka też ma ujemne wyniki testów :piwa: :piwa: :piwa:
Obrazek
Obrazek

Tajemniczy Wujek Z.

Od: Sob mar 28, 2009 14:14

Post » Śro cze 16, 2010 8:32 Re: Cukierek i Buka - słodycz z nutką chili.

Buka rownież "ujemna" - hurrrra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obrazek Obrazek Obrazek
Anielko ['], Jerzyku ['], Malwinko ['], Kellusiu ['], Tymonku ['], Lolusiu['], Klaczku ['], Jaśminku ['], PiPi [']

jerzykowka

Od: Śro kwi 30, 2008 10:53

Post » Śro cze 16, 2010 11:51 Re: Cukierek i Buka - słodycz z nutką chili.

Obrazek
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

Post » Śro cze 16, 2010 20:00 Re: Cukierek i Buka - słodycz z nutką chili.

Co za ulga!!!!! :1luvu:
Obrazek

cypisek

Od: Czw lut 26, 2009 18:44

Post » Czw cze 17, 2010 9:46 Re: Cukierek i Buka - słodycz z nutką... film "Only You" s.73

Tajemniczy Wujek Z. pisze:
tillibulek pisze:PS. jak to sie zalatwia, zeby testy zostaly zrobione w niemieckim labie? to jest pewnie drozsze niz zrobienie testow w Polsce? te niemieckie testy sa bardziej wiarygodne?

Testy wykonywane na miejscu w polskich przychodniach, to testy płytkowe ELISA. Natomiast testy wykonywane w Niemczech, to testy PCR (krew do tego testu przyjmuje polski oddział Laboklinu, można też chyba wysłać bezpośrednio). Są bardziej dokładne/wiarygodne niż płytkowe.

PS. Dowiedziałem się, że Buka też ma ujemne wyniki testów :piwa: :piwa: :piwa:

super, Busiu :D :D :D :dance:

Tajemniczy, dzieki za odpowiedz :1luvu:

tillibulek

Post » Pt cze 18, 2010 11:58 Re: Cukierek i Buka - słodycz z nutką chili.

Czy ktoś ma jakieś wieści????????????
Obrazek
Moje kocie serduszko :) :) :) :) :) :)

Ira.

Od: Śro sie 05, 2009 9:34

Post » Pon cze 21, 2010 10:08 Re: Cukierek i Buka - słodycz z nutką chili.

Cześć :wink:
Obrazek

Mruczka78

Od: Nie sie 17, 2008 19:58

Post » Wto cze 22, 2010 13:12 Re: Cukierek i Buka - słodycz z nutką chili.

:?:
Obrazek

Ira.

Post » Czw cze 24, 2010 20:12 Re: Cukierek i Buka - słodycz z nutką chili.

Puściłam smska ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) bo cicho jak......................................
Obrazek

Ira.

Post » Czw cze 24, 2010 22:06 Re: Cukierek i Buka - słodycz z nutką chili.

Ira. pisze:Puściłam smska ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) bo cicho jak......................................

..............jakaś odpowiedź :?:
Tu jesteśmy http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=152188
Człowiek szczęśliwy to nie ten, który wszystko ma, ale ten, który cieszy się wszystkim, co ma.
Gabi 14.07.2016 (*), Duffy 06.04.2009 - 02.11.2020 (*)

bozena640

Od: Nie sty 11, 2009 17:23

[poprzednia][następna]