Wątek dla nerkowców - III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro kwi 14, 2010 19:07 Re: Wątek dla nerkowców - III

Ok , po kolei, wyniki mocznika i kreatynina w normie.
Ja jej w tym sęk moczu nie zakwaszam. Miała 6.5 miesiąc temu ,a teraz samo spadło do 5./mam jeszcze 3 koty nerkowe. tamtym zakwaszałam bo było ph 8.5.>./.Wpadłam w panikę gdyż wet w sumie nie podejmuje konkretnego leczenia...dlatego prosiłam o wskazówki.Nikt nie jest wróżka ...a szkoda... :wink:
Obrazek

cypisek

Od: Czw lut 26, 2009 18:44

Post » Śro kwi 14, 2010 19:40 Re: Wątek dla nerkowców - III

cypisek pisze:Ok , po kolei, wyniki mocznika i kreatynina w normie.
Ja jej w tym sęk moczu nie zakwaszam. Miała 6.5 miesiąc temu ,a teraz samo spadło do 5./mam jeszcze 3 koty nerkowe. tamtym zakwaszałam bo było ph 8.5.>./.Wpadłam w panikę gdyż wet w sumie nie podejmuje konkretnego leczenia...dlatego prosiłam o wskazówki.Nikt nie jest wróżka ...a szkoda... :wink:

Cypisku, skoro mocznik i kreatynina są w normie, to w ogóle nie rozumiem takiej diagnozy.
Czy w badaniu moczu oznaczyli też białko i kreatynine, ich wzajemny stosunek? Bo w takim badaniu można pnn wykryć wcześniej niż badając krew.
Sądząc po wynikach, które pokazujesz skupiłabym się raczej na wątrobie, układzie trawiennym, no nie wiem.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Śro kwi 14, 2010 19:59 Re: Wątek dla nerkowców - III

nie nie oznaczyli, zrobie jej to.
Obrazek

cypisek

Post » Śro kwi 14, 2010 21:16 Re: Wątek dla nerkowców - III

A tamte trzy jaki mają poziom mocznika i kreatyniny?
Czy Ty może karmisz je jakąś karmą leczniczą typu urinary?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Śro kwi 14, 2010 21:34 Re: Wątek dla nerkowców - III

Mam karmę urinary i renal. Nie przepadają za nią .Maszka właśnie jej nie je.zn. nie lubi.Tamtym pcham .Poszukam ich wyników.

W sumie to nie wiem dlaczego spadło jej tak to Ph.
Obrazek

cypisek

Post » Śro kwi 14, 2010 22:12 Re: Wątek dla nerkowców - III

Zakocona pisze:Jeżeli oph moczu jest 5 to nie ma absolutnie potrzeby zakwaszania. Dalszy spadek ph może doprowadzic do powstania szczawianów, trudnych do zlikwidowania.

Juz jest za niski. Nie powinien spasc ponizej 6.
A poza tym, PH moze skakac w zaleznosci do tego co , ile i kiedy kot jadl. Pod duzym posilku PH moze moze byc powyzej 8. I to jets jak najbardziej normalne.
Jezeli nie ma zadnych innych symptomow choroby to samo PH, szczegolnie jezeli sprawdzane jednorazowo, nic nie oznacza.
A juz nie powinno byc powodem "leczenia" kota na jaks chorobe.

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Śro kwi 14, 2010 22:16 Re: Wątek dla nerkowców - III

6.6 to najlepszy PH moczu dla kota. Powinnie byc pomiedzy 6 i 6.5. Jezeli kot wczesniej duzo zjadl to PH chwilowo moze dojsc do 8.5.
A ile razy tym "nerkowym" kotom PH bylo sprawdzane i jakich odstepach czasu?

I co ma zakwaszanie do choroby nerek?? Jak ci to wet wytlumaczyl?

AlkaM

Post » Śro kwi 14, 2010 22:24 Re: Wątek dla nerkowców - III

cypisek pisze:nie nie oznaczyli, zrobie jej to.

Jedynym spodobem zdiagnozowania choroby nerek jest okreslenie poziomu mocznika i kreatyniny. Nie istnieje zaden inny sposob, no chyba, ze USG nerek , ktore wykaze zminay.

Wyglada na to, ze wet chce na Tobie zarobic i wymysla choroby.
Z tego co piszesz Twoje koty sa zdrowe, ale zeby sie upewnic powinny miec zrobione dokladne badania. Boisz sie o nerki to sprawdz kreatynine i mocznik.
Podawanie kotu srodka wiazacego fosfor (Ipakitine) bez sprawdzenia poziomu forsforu we krwi to zwyczajny skandal. Tak samo obnizanie kotom ze zdrowymi nerkami bialka w karmie (karmy nerkowe) prowadzi do powaznych zdrowotnych konsekwencji.
Zabieraj koty i uciekaj od tego weta. Tu nie ma nawet o czym z nim rozmawiac, czegos sprawdzac.
Pczytaj ten watek, doucz sie i nie pozwol wiecej, zeby jakis wet Ci znowu kiedys kit wciskal.

AlkaM

Post » Śro kwi 14, 2010 22:31 Re: Wątek dla nerkowców - III

AlkaM pisze:

Jedynym spodobem zdiagnozowania choroby nerek jest okreslenie poziomu mocznika i kreatyniny. Nie istnieje zaden inny sposob, no chyba, ze USG nerek , ktore wykaze zminay.

AlkoM to ja zasugerowałam cypisek sprawdzenie tych parametrów w kontekście takiej diagnozy. Dodatkowym badaniem, a ponoć nawet takim, dzięki któremu można najwcześniej wykryć nieprawidłowości w pracy nerek jest badanie moczu. Ciężar właściwy oraz stosunek białka do kreatyniny. Ciężar właściwy jest ok. Drugi parametr zbadany nie został.
USG we wczesnej fazie pnn może nie pokazać nic.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Czw kwi 15, 2010 3:05 Re: Wątek dla nerkowców - III

casica pisze:
AlkaM pisze:

AlkoM to ja zasugerowałam cypisek sprawdzenie tych parametrów w kontekście takiej diagnozy. Dodatkowym badaniem, a ponoć nawet takim, dzięki któremu można najwcześniej wykryć nieprawidłowości w pracy nerek jest badanie moczu. Ciężar właściwy oraz stosunek białka do kreatyniny. Ciężar właściwy jest ok. Drugi parametr zbadany nie został.
USG we wczesnej fazie pnn może nie pokazać nic.

Tak widzialm, ze zasugerowalas jedyna rzecz jaka nalezy zrobic, zeby sprawdzic czy cos dzieje sie z nerkami: podstawowe badania. Ja nie moge uwierzyc, ze wet nie sprawdzil kreatyniny i mocznika i zdiagnozowal PNN u kota? Przeciez to niemozliwe, zeby wet nie wiedzial jakie badania sie robi, zeby sprawdzic stan nerek. To jakis horror. Ja nie moge zrozumiec jak wet doszedl do decyzji , ze wszystkie koty Cypiska maja PNN. No bo chyba nie po jednorazowym zbadniu PH moczu??

Przy zbyt wysokim stosunku bialka do kreatyniny w moczu nie mozna mowic z pewnoscia o chorobie nerek bez oznaczenia kreatyniny we krwi. Taki wysoki stosunek bialka do kreatyniny w moczu moze byc rowniez przy cukrzycy.

AlkaM

Post » Czw kwi 15, 2010 21:47 Re: Wątek dla nerkowców - III

Tak widzialm, ze zasugerowalas jedyna rzecz jaka nalezy zrobic, zeby sprawdzic czy cos dzieje sie z nerkami: podstawowe badania. Ja nie moge uwierzyc, ze wet nie sprawdzil kreatyniny i mocznika i zdiagnozowal PNN u kota? Przeciez to niemozliwe, zeby wet nie wiedzial jakie badania sie robi, zeby sprawdzic stan nerek. To jakis horror. Ja nie moge zrozumiec jak wet doszedl do decyzji , ze wszystkie koty Cypiska maja PNN. No bo chyba nie po jednorazowym zbadniu PH moczu??

Przy zbyt wysokim stosunku bialka do kreatyniny w moczu nie mozna mowic z pewnoscia o chorobie nerek bez oznaczenia kreatyniny we krwi. Taki wysoki stosunek bialka do kreatyniny w moczu moze byc rowniez przy cukrzycy.[/quote]

Dobrze piszesz! Ten wet to jakiś konował! Też kompletnie nie rozumiem na jakiej pdstawie stwierdził ppn u tych koteczków. Cypisek i pamiętaj, że podając zdrowym kotom karmę dla nerkowców bardziej im szkodzisz niż pmagasz! Zrób badania poziomu mocznika i kreatyniny, wtedy zobaczymy jak się sprawy mają. W każdy razie trzymam kciuki, żeby było dobrze!
Obrazek

keira11

Od: Wto gru 22, 2009 14:44

Post » Czw kwi 15, 2010 21:49 Re: Wątek dla nerkowców - III

O kurcze, coś mi ten cytat nie wyszedł! W każdym razie dodałam tylko to:

Dobrze piszesz! Ten wet to jakiś konował! Też kompletnie nie rozumiem na jakiej pdstawie stwierdził ppn u tych koteczków. Cypisek i pamiętaj, że podając zdrowym kotom karmę dla nerkowców bardziej im szkodzisz niż pmagasz! Zrób badania poziomu mocznika i kreatyniny, wtedy zobaczymy jak się sprawy mają. W każdy razie trzymam kciuki, żeby było dobrze!
Obrazek

keira11

Od: Wto gru 22, 2009 14:44

Post » Pt kwi 16, 2010 23:00 Re: Wątek dla nerkowców - III

Jestem jestem...robie badania.. :kotek:
Obrazek

cypisek

Post » Sob kwi 17, 2010 17:13 Re: Wątek dla nerkowców - III

A my dzisiaj byliśmy z Wilczką i wyniki jej się polepszyły z czego jestem niezmiernie zadowolona :P

Mocznik był 52 mg/dL jest 42 mg/dL (norma 16-36)
Kreatynina było 4,1 mg/dL jest 3,8 mg/dL (norma 0,8 - 2.4
HCT było 21,8 % jest 23,7% (norma 24 - 45)

Poprzednie wyniki są z 1 marca. (wpisałam wyniki które nie były w normie reszta jest ok )
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Sob kwi 17, 2010 17:55 Re: Wątek dla nerkowców - III

i my z sierściem juz po badaniach. kreatynina spadła z 4,7 na 4,2 a mocznik ze 105 na 91 więc pomalutku do przodu. niestety wciąż spadają parametry czerwonokrwinkowe. Anemii jeszcze nie ma ale juz stoi za rogiem. na chwilę obecną:
RBC 6,68 (norma 6,5-10)
HGB 9,2 (norma 8-15)
HCT 27,4 (norma 24-45)

ponadto niskie leukocyty 5,58 :/

co do jonogramu to fosfor na ślicznym poziomie 3,8 ale potas spadł na 14,3 przy normie 16-22. będę sie musiała spytać wetki w sprawie ewentualnej suplementacji. Któraś z Was stosowała syrop Kalium Gluconicum?
moje nerkowe kochanie [*] 09.09.2010

Alida80

Od: Śro paź 22, 2008 12:57

[poprzednia][następna]