Legnica ...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro kwi 07, 2010 12:59 Re: Legnica-potrzebuję pomocy KOT NERKOWY!

Legnica, nie obliczałabym dawek samodzielnie, zwłaszcza jeśli chodzi o fosfor, wapń i inne minerały
problem w tym, że źle dobrana dawka w obie strony (zbyt duża i zbyt mała) będzie szkodzić, również uszkadzając nerki

karma nerkowa wielu kotom nie smakuje
ja mojego kota z początkiem PNN od paru lat, po ustabilizowaniu lekami, prowadzę na intestinalu
no tylko to niestety jest możliwe do pewnego momentu, nie wiem, jak bardzo problem u Bezy jest zaawansowany.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Śro kwi 07, 2010 13:00 Re: Legnica-potrzebuję pomocy KOT NERKOWY!

dagnes pisze:
Fredziolina pisze:słuchajcie mam b. chorego działkowego kota, nagła niewydolnośc nerek ,
podajcie jakiś szybki przepis choćby na 10 dkg żarcie coby nerek nie obciążać, będę ogromnie wdzięczna
:(

Podaję Ci taki "uniwersalny" z suplementami naturalnymi, bo pewnie nie masz easy BARFa...

0,5 kg gulaszu wołowego
0,5 kg mięsa z indyka ze skórą
60 g wątroby
2 żółtka
20 g łososia
2 g mączki z alg morskich
1 tabletka witaminy B-complex
2 tabletki kwasu foliowego (2x400µg)
21 g Fortain
100 IU witaminy E (np. 1 kapsułka Tokovit 100)
10 g mielonych skorupek
3 g soli morskiej
2 g tauryny
50 g tłuszczu (np. smalcu lub masła)
3 łyżeczki oleju z łososia
250 ml wody
50 g warzyw

Taka mieszanka zawiera tylko 66% ilości fosforu, jaka jest zalecana dla zdrowego kota.
Z suplementów daj co masz (tak na szybko, na jeden dzień), ale najważniejsze abyś do mięsa dodała skorupki i te trochę soli. Docelowo musi być wszystko.

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Śro kwi 07, 2010 13:04 Re: Legnica-potrzebuję pomocy KOT NERKOWY!

...
Ostatnio edytowano Wto lut 07, 2012 18:15 przez Legnica, łącznie edytowano 1 raz
Legnica

Post » Śro kwi 07, 2010 13:11 Re: Legnica-potrzebuję pomocy KOT NERKOWY!

...
Ostatnio edytowano Wto lut 07, 2012 18:16 przez Legnica, łącznie edytowano 1 raz
Legnica

Post » Śro kwi 07, 2010 13:12 Re: Legnica-potrzebuję pomocy KOT NERKOWY!

to zacznij ją normalnie karmić! Dlaczego - skoro wyniki ok i zachowuje się ok - musi jeść tę karmę? Nie rozumiem, ale może czegos nie doczytałam.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Śro kwi 07, 2010 13:12 Re: Legnica-potrzebuję pomocy KOT NERKOWY!

...
Ostatnio edytowano Wto lut 07, 2012 18:16 przez Legnica, łącznie edytowano 1 raz
Legnica

Post » Śro kwi 07, 2010 13:14 Re: Legnica-potrzebuję pomocy KOT NERKOWY!

...
Ostatnio edytowano Wto lut 07, 2012 18:17 przez Legnica, łącznie edytowano 1 raz
Legnica

Post » Śro kwi 07, 2010 13:17 Re: Legnica-potrzebuję pomocy KOT NERKOWY!

Legnica pisze:
Marzenia11 pisze:to zacznij ją normalnie karmić! Dlaczego - skoro wyniki ok i zachowuje się ok - musi jeść tę karmę? Nie rozumiem, ale może czegos nie doczytałam.

Wet stwierdził wielotorbielowatosć na podstawie obrazu USG.
No wiesz Marzenia11,na USG poszłam bo obawiałam się że ona jednak jest kotna.To wyobraź sobie jakie ona te nery miała,skoro wydawało mi się ze kota w ciaży?

Ale jeżeli badania ok, mocznik i kreatynina w normie, to znaczy, że nerki są wydolne, pracują jak trzeba. Nie wiem więc dlaczego wet zalecił dietę nerkową :roll:

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Śro kwi 07, 2010 13:18 Re: Legnica-potrzebuję pomocy KOT NERKOWY!

...
Ostatnio edytowano Wto lut 07, 2012 18:17 przez Legnica, łącznie edytowano 1 raz
Legnica

Post » Śro kwi 07, 2010 13:19 Re: Legnica-potrzebuję pomocy KOT NERKOWY!

Legnica, nie ma co ukrywać karmy przemysłowe, jakie by nie były, nie są w pełni zbilansowane i nie zapewniają wszystkich wartości odżywczych naszym pupilom. Długotrwale niedobory wartości odżywczych prowadzą do wielu poważnych schorzeń.
O wartościowej diecie dla kotów możesz przeczytać tutaj http://chatul.pl/viewforum.php?f=52

Fredziolina

Post » Śro kwi 07, 2010 13:21 Re: Legnica-potrzebuję pomocy KOT NERKOWY!

Faktycznie, czytałam przeciez nawet pisałysmy pw o tej wielotorbielowatości. Ale tak jak napisała Jana - skoro badania sa ok to nie widzę potrzeby diety nerkowej. One pracują więc zastanawiam się na ile stosowanie diety nerkowej (która jest przecież dietą leczniczą) na dobrze funkcjonujące nerki nie jest szkodliwe!
Może być zmiana diety, sposobu żywienia, ale nie wiem czy zasadne jest stosowanie lekarstwa na coś co dobrze pracuje.
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Śro kwi 07, 2010 13:21 Re: Legnica-potrzebuję pomocy KOT NERKOWY!

...
Ostatnio edytowano Wto lut 07, 2012 18:18 przez Legnica, łącznie edytowano 1 raz
Legnica

Post » Śro kwi 07, 2010 13:24 Re: Legnica-potrzebuję pomocy KOT NERKOWY!

Legnica pisze:Przed dietą kota zachowywała się normalnie,na diecie słabnie.Ale fakt że nie widzę teraz tych wielkich gulek,czyli nerki zmniejszyły swają wielkosć,a były ogromne,przynajmniej jedna.

a wet powiedział Ci, że możliwe jest w takim krotkim czasie zmniejszenie wielkości nerki w efekcie stosowania tylko i wyłącznie diety? Co w ogóle mówi wet na informację, ze kota nie je i słabnie na diecie?

Marzenia11

Post » Śro kwi 07, 2010 13:32 Re: Legnica-potrzebuję pomocy KOT NERKOWY!

...
Ostatnio edytowano Wto lut 07, 2012 18:18 przez Legnica, łącznie edytowano 1 raz
Legnica

Post » Śro kwi 07, 2010 13:33 Re: Legnica-potrzebuję pomocy KOT NERKOWY!

Legnica pisze:
Gdzie kupię:
mączkę z alg morskich?

Algi kupisz w dobrych sklepach zoologicznych i netowych np. tutaj : http://www.krakvet.pl/beaphar-algolith-500g-p-1543.htm
Na pewno są dostępne w sklepie ZOOCENTRUM, w lubińskiej Galerii CUPRUM.

Fortain kupisz tutaj http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... ota/134800
Zamiennie można użyć żelaza, za chwile znajdę przelicznik.

Taurynę kupisz tutaj : http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... ota/151645
i tutaj http://www.kulturystyka.wer.pl/foods-ta ... -1497.html

50g warzyw - kupujesz w aptece Colon C, i dodajesz 1 łyżeczkę na 1 kg miecha :)

Jak przygotować BARF? tutaj jest krok po kroku http://chatul.pl/viewtopic.php?t=477

Fredziolina

[poprzednia][następna]