Birfanka pisze:Jek pisze:Dzięki za rady, spróbuję. Obejrzałam fotki w wątku Bubor - Mura miała podobnie tylko mniejsze i zmiana diety na hipoalergiczną pomogła. W tej karmie z Animalii jest kurczak - czyli odpada. Zresztą i tak ją wycofali. Orijena mogę kupić i Acanę na wagę. Co prawda na drugim końcu miasta - ale jak kupowałam to nie jadły. Teraz testuję różne odmiany Bozity. Muszę się nauczyć odczytywania składu, bo tak troche to dla mnie czarna magia. I napiszę do Formicy. Oj, przyda się ten tydzień urlopu.
Znalazlam na stronach francuskiego Zooplusa te Hill's z/d i i/d, to karmy weterynaryjne, zboz chyba nie zawieraja, no nie napisane, z czego to robia... bialka maja duzo, to dobrze, poziom weglowodanow mi sie tylko jakby wysoki wydal, ok. 32% w jednej i az 38% w drugiej... ja sie tak nie znam, ale moze spytaj o rade w kwestii ich skladu Dagnes? Ona na tych skladnikach odzywczych i ich proporcjach najlepiej sie chyba zna...
W kazdym razie, jesli Mura ma takie problemy, i trawienne, i skorne, to moze nie zmieniaj jej karmy na wlasna reke, bez konsultacji z wetka... i mysle, ze ten pomysl o spytanie o rade wetki doswiadczonej juz z tego typu przypadkami (tej od Fredzi) to b. dobry pomysl. Jesli Mura ma uczulenie na kurczaka, to miesny Orijen i Acana Prairie odpadaja, bo maja kurczaki w skladzie

Ewentualnie zostalyby rybny Orijen i Acana Grosslands (ma kaczke, ale kurczaka nie). W opisie do swoich karm antyalergicznych Hill's twierdzi, ze najczesciej koty uczula wolowina, ryby i produkty mleczne, dlatego mysle, ze przed probami lepiej sie poradzic weta. Sklady Orijena, Acany i Applaws sa dosc dokladnie wymienione na stronach Zooplusa, moze sobie spisz lub wydrukuj i pokaz wetce?
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... rma/133129 [/quote]
Hills zd ma zboża i co ciekawe też jest oparty na kurczaku

Hills id tez ma zboża i ma koszmarnie ubogi skład
Teraz nie mam czasu się wglębiać, ale jutro postaram się opisać konkretniej

Trzymamy

za Kłaczka