DT dla kocich niemowlat-zajete. do zamkniecia

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim

Post » Nie gru 27, 2009 21:44 Re: DT dla kocich niemowlat

Piszesz, ze nie zapewniasz opieki lekarskiej - a co jak taki maluch zlapie boiegunke? Co jak zlapie panleuko? Wtedy bedziesz bazarki zakladac?
Wtedy licza sie godziny

nazira

Od: Śro gru 21, 2005 9:22

Post » Nie gru 27, 2009 21:57 Re: DT dla kocich niemowlat

NinKa777 pisze:Moze inaczej napisze :)
Jedyne czego nie zapewniam, to koszty leczenia, i szczepien.

Kazdy kociak po przyjezdzie ma zapewniona bezplatna wizyte wet-dla wlasnego i mojego bezpieczenstwa. Jesli zauwaze jakies niepokojace objawy-rowniez kierunek klinika; jak sie pomyle, to oczywiscie sama place. W razie choroby, patrz wyzej.

Podklady, butelki, smoczki, kuwety, zwirek, jedzonko - zapewniam ja.

A jeszcze jedzonko-dla malych kociat kupuje kocie mleko w proszku. Pozniej wprowadzamy nowosci, w proporcjach zaleznych od gustu: kurczak gotowany, sucha karma, mokra - Royal, Eukanuba, Bosch - zalezy od promocji ;), ale jakosc na stalym poziomie!

wszystko zapewniasz sama ?? to za co te 15 zł. za dobe??
ObrazekObrazekObrazek

MarKotek

Od: Pon lut 23, 2009 0:36

Post » Nie gru 27, 2009 22:11 Re: DT dla kocich niemowlat

Marki mleka nie pamietam :( Kupuje u mojego weta, duze opakowanie, no i rozrabiam z przegotowana woda. O karmach juz dodalam wyzej.

Odrobaczenie-tak zapewniam, tak jak pierwsza wizyte, dla bezpieczenstwa wlasnego i podopiecznych. Jak pisalam-wet wedlug karty, oplata na podstawie faktury.

Odnosnie chorob juz pisalam, jade od razu do weta, potem oplaty na podst. faktur.

NinKa777

Od: Śro cze 18, 2008 22:21

Post » Nie gru 27, 2009 22:13 Re: DT dla kocich niemowlat

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Nie gru 27, 2009 22:16 Re: DT dla kocich niemowlat

Nina czy mozesz napisac jasno za co tzeba zapłacic 15 zł./dobe
skoro wszytko ty pokrywasz jak piszesz...za miejsce w domu...niewiem juz sama
ObrazekObrazekObrazek

MarKotek

Od: Pon lut 23, 2009 0:36

Post » Nie gru 27, 2009 22:45 Re: DT dla kocich niemowlat

Dziekuje za informacje.

Powiem tak
najpierw musze sie bardzo mocno zastanowic, zanim pozwole Ci na sobie zarabiac.
Prawde mowiac, chyba poszukam jednak kogos, z kim bede sie mogla rozliczyc bez udzialu osob trzecich, ktore zapewnia pelna opieke weterynaryjna wraz z leczeniem, jesli takowe bedzie konieczne.

Albo bierzesz sie za tymczasowanie za zwrot kosztow (na tym polega platny dom tymczasowy - ponosisz koszt, bierzesz fakture, dostajesz zwrot na podstawie faktury) pelny lub niepelny, do wyboru, wlasnie z powodow finansowych

albo prowadzisz hotelik dla kocich niemowlakow i chcesz na tym zarobic. Wtedy okresl dokladnie, w punktach, jakie uslugi i na jakim poziomie zapewniasz w ramach tej oplaty wraz z wypunktowaniem jakosci (marki) "materialow" uzytych do zapewnienia tej uslugi.
Zeby nie trzeba bylo ciagnac za jezyk.

I drobna uwaga - w ramach tych 15 zlotych za dobe nie zapewniasz nawet podstawowej opieki weterynaryjnej. Bo odrobaczenie i wstepne ogledziny to troche malo.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Nie gru 27, 2009 23:03 Re: DT dla kocich niemowlat

Myszka.xww pisze:albo prowadzisz hotelik dla kocich niemowlakow i chcesz na tym zarobic.

Przecież wyraźnie chodzi o to drugie. Weźmy dla przykładu miot - 5 kociąt. Miesięcznie należałoby zapłacić Ninie 2250 zł. Z czego na kocięta poszłoby maksymalnie do 800 zł, a reszta byłaby czystym zyskiem. Co do faktur - jeżeli wystawia je znajoma, która prowadzi działalność gospodarczą, to niewątpliwie są to "lewe" faktury, bo jak inaczej owa znajoma rozliczałaby się z fiskusem? Jakoś niepoważnie to wszystko mi wygląda...

Nino, dużo już miotów odchowałaś? Mam wrażenie, że z psami Ci nie wyszło, a potrzebujesz kasy... Jak sądzisz, kto miałby Ci płacić 2250 zł miesięcznie za opiekę nad przykładowym miotem? Rodzaj karmy zależy u Ciebie od aktualnych promocji. Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że częstą zmianą pokarmu możesz załatwić kociakowi układ pokarmowy?

PS. Naprawdę, będąc DT, chciałaś oddać sunie do schroniska? Jakie gwarancje możemy mieć, że powierzone Ci kocięta nie znajdą się w schronisku?

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Nie gru 27, 2009 23:55 Re: DT dla kocich niemowlat

Nino, a co to był za miot, który miał - prawdopodobnie, z opisu sądząc - autosomalną torbielowatość nerek?
Pytam o Twoje posty z wątku bazarkowego z października.
Wcześniej, w ubiegłym roku, pisałaś, że jedna z Twoich kotek się okociła
czy ten miot to znów były kocięta którejś z Twoich kotek?
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Pon gru 28, 2009 0:54 Re: DT dla kocich niemowlat

Moge wziac na DT max 2 kociaki.

Odnosnie zeszlego roku-to byly kocieta, ktore urodzily sie w moim domu rodzinnym, pomagalam mamie je wyadoptowac.

Mam swoje dwie 7letnie kotki obie wysterylizowane.

Kotki, ktore mialy problemy z nerkami zostaly podrzucone do Swarzedzkiego schroniska, spedzily tam 24h, i umierajace trafily do mnie ;(..

Odnosnie sun, byly u mnie na DT, znalazly DS, ale po 2tyg mialam je odebrac-niestety wtedy juz nie moglam ich przyjac. Spedzily tydzien w przytulisku pod Poznaniem, teraz sa w DT i hotelu. Gdybym miala pieniadze na hotelik dla nich, na pewno by tam trafily od razu, lecz nie mialam.

Karma jest jedna dla danego miotu, po prostu aktualnie nie mam zadnej, i bede musiala kupic. Tak samo jak reszte potrzebnych rzeczy, ktore napisalam, ze zapewnie.

Niestety ze wzgledu na w/w mame wychowalam duzo miotow... Cale szczescie, ze znalazly dobre domki!

PS. Faktura, chcialam wyswiadczyc przysluge osobie, ktora jej moze potrzebowac. Nie spodziewalam sie, ze i to obroci sie przeciwko mnie. Jednak na forach wszystko jest mozliwe...

NinKa777

Post » Pon gru 28, 2009 17:43 Re: DT dla kocich niemowlat

NinKa777 pisze:PS. Faktura, chcialam wyswiadczyc przysluge osobie, ktora jej moze potrzebowac. Nie spodziewalam sie, ze i to obroci sie przeciwko mnie. Jednak na forach wszystko jest mozliwe...

Takie dzialanie jest nielegalne i okreslone w paragrafie prawa karnego. W razie problemow nie Ty bedziesz za to odpowiadac, lecz owa "znajoma" oraz osoba, ktora otrzymala fakture.
Rowniez Urzad Skarbowy sciga takie dzialania i naklada spore grzywny.

jako osoba prywatna tez mozesz wystawiac rachunki - pod warunkiem pelnoletnosci. Najpierw sie zorientuj, potem proponuj.

I zdecyduj sie - albo proponujesz dom tymczasowy, albo hotelik. Miedzy nimi jest zasadnicza roznica.

Myszka.xww

Post » Pon gru 28, 2009 17:51 Re: DT dla kocich niemowlat

vega36 pisze:
Myszka.xww pisze:albo prowadzisz hotelik dla kocich niemowlakow i chcesz na tym zarobic.

Weźmy dla przykładu miot - 5 kociąt. Miesięcznie należałoby zapłacić Ninie 2250 zł. Z czego na kocięta poszłoby maksymalnie do 800 zł, a reszta byłaby czystym zyskiem.

Ta logika mnie powalila. Moge wziac na DT 2kociaki, za 450zl miesiecznie.

Skoro utrzymanie 5kotkow kosztuje 800zl, to utrzymanie 2-3kotkow kosztuje 400zl. Czyli tzw. czystego zysku wedle powyzszych rachunkow moge miec najwyzej 50zl...

Prosze mnie wyprowadzic z bledu, jesli sie myle. Chetnie bym zarobila te 2250zl!!!

NinKa777

Post » Pon gru 28, 2009 17:56 Re: DT dla kocich niemowlat

NinKa777 pisze:
vega36 pisze:

Weźmy dla przykładu miot - 5 kociąt. Miesięcznie należałoby zapłacić Ninie 2250 zł. Z czego na kocięta poszłoby maksymalnie do 800 zł, a reszta byłaby czystym zyskiem.

Ta logika mnie powalila. Moge wziac na DT 2kociaki, za 450zl miesiecznie.

Skoro utrzymanie 5kotkow kosztuje 800zl, to utrzymanie 2-3kotkow kosztuje 400zl. Czyli tzw. czystego zysku wedle powyzszych rachunkow moge miec najwyzej 50zl...

Prosze mnie wyprowadzic z bledu, jesli sie myle. Chetnie bym zarobila te 2250zl!!!

utrzymanie jednego kociego niemowlaczka, nie liczac opieki wet wyszlo jakies 100 zl za miesiac. Z wizyta wstepna (podanie lekow,leki do domu, kroplowka itp) oraz pozniejsze odrobaczenie i prad oraz woda zuzyte na malucha, to jakies 150.

Prosze o wyszczegolnienie, skad wyliczasz 15 zlotych miesiecznie?

Myszka.xww

Post » Pon gru 28, 2009 21:37 Re: DT dla kocich niemowlat

NinKa777 pisze:Skoro utrzymanie 5kotkow kosztuje 800zl, to utrzymanie 2-3kotkow kosztuje 400zl. Czyli tzw. czystego zysku wedle powyzszych rachunkow moge miec najwyzej 50zl...

Wyszło mi miesięcznie 160 zł na kociątko. W tej kwocie mieści się leczenie biegunki i stała pomoc weterynaryjna w pierwszym miesiącu. Potem na koszty utrzymania wpływa przestawianie na normalną karmę, czyli gerberki mięsne.

Mój zdroworozsądkowy TŻ wyszedł z założenia, że jeżeli się płaci, to również i wymaga. Powierzając Ci miot i płacąc za odchowanie, miałabym prawo wymagać, żebyś wywiązała się z umowy, a więc - żeby wszystkie kocięta przeżyły. Jakie konsekwencje przewidujesz, jeżeli kocię nie przeżyje? W tym wypadku powinnaś zwrócić pieniądze płacone na to kocię oraz wypłacić odszkodowanie za niewywiązanie się z umowy. Odchować miot bez mającej laktację kotki, która w dodatku zaakceptowałaby obce kocięta, jest niesamowicie trudno. Być może nie zdajesz sobie z tego sprawy...

A w ogóle - jaką formę umowy przewidujesz?

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Czw sty 07, 2010 16:47 Re: DT dla kocich niemowlat-zajete. do zamkniecia

Serdecznie dziekuje osobie, ktora postanowila pozostac anonimowa za spotkanie.

Dziekuje rowniez za wspaniale maluchy :kotek:

W zwiazku z powyzszym prosze o zamkniecie tematu. Nawiazalysmy dlugoterminowa wspolprace.

NinKa777

Post » Czw sty 07, 2010 17:03 Re: DT dla kocich niemowlat-zajete. do zamkniecia

taaaa :roll:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

[poprzednia][następna]