BANDA KULAWEGO - DO ZAMKNIĘCIA

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sie 22, 2009 21:00

varia pisze:
Femka pisze:
varia pisze:A gdzie linki do pierwszych 18 części? Obrazek
jakby Ci to powiedzieć, varia :smokin:

Marcelibu się opierdala? :twisted:
nie, czekają na Ciebie 8)
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Sob sie 22, 2009 21:02

varia pisze:
Lemoniada pisze:Się przywitam na szybko.
Muszę zaraz się zabrać za robienie jabłecznika, a nawet przepisu jeszcze nie mam :crying:

Szklanka mąki, szklanka bułki tartej, 3/4 szklanki cukru, kilogram kwaśnych jabłek, kostka margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, cynamon.
Jabłka zetrzeć, sypkie (z wyjątkiem cynamonu, coby nie było :roll: ) ze sobą wymieszać, wysmarować blaszkę tłuszczykiem, sypnąć trochę sypkich Obrazek potem połowę jabłuszek, cynamon, potem trochę sypkiego, z 1/3 margaryny w cienkich plasterkach, reszta jabłuszek, cynamon, reszta sypkiego i reszta margaryny.
Najlepsza na ciepło z lodami miętowymi, mniam. Obrazek
Jak to? Wszystko tak na sypko? Nic nie ucieram, nie ugniatam, z margaryną, ze śmietaną? I bułki tartej nie traktuję jako posypkę do formy wysmarowanej tłuszczem tylko jako składnik ciasta??

Lemoniada

Od: Pon maja 29, 2006 18:56

Post » Sob sie 22, 2009 21:06

Lemoniada pisze:Jak to? Wszystko tak na sypko? Nic nie ucieram, nie ugniatam, z margaryną, ze śmietaną? I bułki tartej nie traktuję jako posypkę do formy wysmarowanej tłuszczem tylko jako składnik ciasta??
przecież Ci mówię, że się otrujesz :lol:
Obrazek

Femka

Post » Sob sie 22, 2009 21:09

Lemoniada pisze:
varia pisze:
Lemoniada pisze:Się przywitam na szybko.
Muszę zaraz się zabrać za robienie jabłecznika, a nawet przepisu jeszcze nie mam :crying:

Szklanka mąki, szklanka bułki tartej, 3/4 szklanki cukru, kilogram kwaśnych jabłek, kostka margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, cynamon.
Jabłka zetrzeć, sypkie (z wyjątkiem cynamonu, coby nie było :roll: ) ze sobą wymieszać, wysmarować blaszkę tłuszczykiem, sypnąć trochę sypkich Obrazek potem połowę jabłuszek, cynamon, potem trochę sypkiego, z 1/3 margaryny w cienkich plasterkach, reszta jabłuszek, cynamon, reszta sypkiego i reszta margaryny.
Najlepsza na ciepło z lodami miętowymi, mniam. Obrazek
Jak to? Wszystko tak na sypko? Nic nie ucieram, nie ugniatam, z margaryną, ze śmietaną? I bułki tartej nie traktuję jako posypkę do formy wysmarowanej tłuszczem tylko jako składnik ciasta??

Aha. Nazywa się to szarlotka sypana - nie ufasz mi - poszukaj w necie. ;)
Częściej jest wersja z kaszą manną zamiast bułki tartej - ale zgrzyta w zębach, jak dla mnie. I z bułką jest o wiele lepsza. 8)

varia

Od: Sob sty 31, 2004 22:28

Post » Sob sie 22, 2009 21:14

varia pisze:
Femka pisze:
varia pisze:A gdzie linki do pierwszych 18 części? Obrazek
jakby Ci to powiedzieć, varia :smokin:

Marcelibu się opierdala? :twisted:

Droga Vario, moja sekretarka oznajmiła mi, że nie będę miała jednak czasu spotkać się z Tobą. To moje oficjalne stanowisko.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Sob sie 22, 2009 21:24

Późno jest, a ja spanikowana, ciasto ucierane z przepisu znalezionego w necie wydaje się łatwe. Robię je. Trudno.

Jeśli jutro usłyszycie w radiu o pożarze domu jednorodzinnego w Skierniewicach albo o ofiarach zatrucia jabłecznikiem, pomyślcie o mnie ciepło :roll:

Ciasto varii mnie intryguje, wypróbuję je następnym razem. O ile, oczywiście, następny raz nastąpi 8)

Lemoniada

Post » Sob sie 22, 2009 21:30

Lemoniada, napisz testament :lol:
Obrazek

Femka

Post » Sob sie 22, 2009 21:31

Dziewczyny, ja to znam i robię dośc regularnie, tylko ciut inaczej.
Po szklance krupczatki, grysiku i cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier wanilinowy (ja sobie jeszcze lubie dosypać sporo kardamonu), 2kg jabłek i 2/3margaryny. Jeśli jabłka są bardzo soczyste to warto krupczatki i grysiku dac nieco więcej żeby sok się wchłonął. To jest pyszne ciacho - przepis "sprzedał się " w Brzesku rewelacyjnie, mam zamówienie na jutrzejszą imprezę OMC MamusioTatusiów.
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Sob sie 22, 2009 21:33

"... Koty moje, sztuk trzy, przepisuję w spadku Femce, gdyż całe życie ją lubiałam i poważałam... " 8)

Lemoniada

Post » Sob sie 22, 2009 21:38

Lemoniada pisze:"... Koty moje, sztuk trzy, przepisuję w spadku Femce, gdyż całe życie ją lubiałam i poważałam... " 8)
myślałam raczej o jakichś dobrach materialnych :roll:
Obrazek

Femka

Post » Sob sie 22, 2009 21:38

Lemoniada pisze:"... Koty moje, sztuk trzy, przepisuję w spadku Femce, gdyż całe życie ją lubiałam i poważałam... " 8)

Nikt ich nigdy nie widział. Foty dawaj 8) .

Kliknęłam w jajo.

Dobranoc Obrazek ...
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Post » Sob sie 22, 2009 21:45

Marcelibu, na muchy uważaj 8)
Obrazek

Femka

Post » Sob sie 22, 2009 21:46

Femka pisze:Marcelibu, na muchy uważaj 8)

Spoko 8) , pa, odpadam... To i tak straaasznie późna pora, jak na mnie ostatnio.

Marcelibu

Post » Sob sie 22, 2009 21:48

ja też polecam taką szarlotkę - u mnie wersja jest taka: szklanka cukru, mąki, kaszy mannej plus jabłka i tylko na wierzch margaryna - pychotka i do tego szybka w robieniu tym bardziej że jak mam takie jabłka sezonowe to nawet ich nie obieram tylko trę

ewung

Od: Pon lis 13, 2006 13:04

Post » Sob sie 22, 2009 22:04

też odpadam.
Jeszcze muszę zarazie dać kolację.
Cyckowi tabletki.
Wytarmosić futra.
Urwać ze dwie łapki.
I fogle.
Dobranoc
pchły na noc
karaluchy do poduchy