Trafiłam dziś przypadkiem na wątek koteczki Misi:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=86032
Początek wyglądał tak:
Agnieszka Marczak pisze:Bylam dzisiaj u weta ze swoim tymczasem Jezykiem i wychodzac zobaczylam dziewczynki z kartonikiem.Plakaly...Zapytalam sie co sie stalo.Powiedzialy,ze maja rannego kotka.Zajrzalam.w kartonie siedziala kotka,bialo-szara.Z ucha saczyla sie jaskrawo czerwona krew.
Kot nie mial oka tylko blyszczacy rozowy pusty oczodół.Zmroziło mnie
Dziewczynki akurat mialy Jasełka w szkole i jedna z nich Ola zobaczyła kota na parapecie okna.Siedział i patrzył.Ola jest małą dziewczynką,ale wiedziała,że musi mu pomóc.Uciekła ze szkoły.Złapała kotkę i w kartonie przyniosła do lekarza.Podczas badania kotka zachowywała się jak oswojony domowy kot.Mimo cierpienia dawała sie badać i robić sobie zastrzyki.Okazało się,że oko jest tylko jakby się odwróciło.Ola wykręciła nr tel i błagała swoją ciocię,aby mogła zabrać kotkę do domu.Do słuchawki powiedziała:ciociu błagam ja muszę ratować życie

Płakałam razem z nią... Dla mnie ta mała jest bohaterką.Wieczorem do niej dzwoniłam.Ciocia zgodziła się przetrzymać kotkę do poniedziałku.Potem wyjeżdżają na święta...
A to informacje o oczku:
Oczko od czasu do czasu ropieje.
W związku z tym zastanawialiśmy się nad wycięciem i zaszyciem tego oczka. Dr poleciła innego weta - dr Marcin Pikiel.
Dziś byliśmy na konsultacji.
Samo oczko na skutek urazu/choroby ...-Miśka na nie nie będzie widzieć- oko jako gałka oczna jest ok, tylko wzroku nie ma...
Oczko można przywrócić w "granice " powiek, ale sam zabieg i rekonwalescencja Miśki po operacji, nie jest warta jej bólu, a możliwe że pojawiłyby się i komplikacje.
Wycinania oczka i zaszywania Pan dr też nie poleca, bo oczko ma się "świetnie" , a po operacji z uwagi na głębokość na jakiej się to oczko znajduje są możliwe komplikacje.
Więcej było przeciwwskazań niż wskazań do operacji usuwania oczka więc zostawiamy jak jest .
W przypadku ,kiedy nie będzie innego wyjścia(infekcja itp.) należy je wyciąć.
Tak wygląda koteczka po dłuższym leczeniu:
Jest w tej chwili na DT u Seja, ale
pilnie poszukiwany jest nowy DT lub DS!!!
Ostatnio edytowano Pon maja 25, 2009 10:41 przez
Bazyliszkowa, łącznie edytowano 1 raz