Dama, łachudra, słodziak, ognista i...kot biurowy. cz. 6

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Pon kwi 27, 2009 21:58

bazylica pisze:uuuu
ja nic nie wiem o swoich korzeniach :( :(

A szukałaś? W Polsce były dziwne czasy, za szlachectwo się karało. Dziadek nadanie zakopał gdzieś w sadzie. Jak popił to opowiadał. Może po prostu nei wiesz?

Tyzma

Od: Sob wrz 20, 2008 21:44

Post » Pon kwi 27, 2009 21:58

Ja też niespecjalnie.. :roll:
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Pon kwi 27, 2009 22:01

kinga w. pisze:nieźle! Ja herbu nie dojdę - nie wiem nawet jak. Nazwisko znam, rodowód na kilka pokoleń pamiętam... Dokumenty... Mało co zostało. NIe odtworzę historii, zwłaszcza że to poza granicami Polski.

Ciężka sprawa. Są co prawda instytucje co się tym zajmują ale to trochę kasy kosztuje

Tyzma

Post » Pon kwi 27, 2009 22:03

Tyzma pisze:

A szukałaś? W Polsce były dziwne czasy, za szlachectwo się karało. Dziadek nadanie zakopał gdzieś w sadzie. Jak popił to opowiadał. Może po prostu nei wiesz?

wiesz ja nawet nie bardzo miałam kogo pytać, moja babcia nie bardzo lubi rozmawiać o przeszłości, bo jako dziecko 12 letnie w zakładach jakiś zbrojeniowych pracowała
a ja nie chcę jej pytać żeby nie przywoływać koszmarów

bazylica

Od: Wto mar 03, 2009 0:36

Post » Pon kwi 27, 2009 22:06

No raczej nie mam na takie kaprysy... Zerknęłam na google i... znalazłam gościa b. podobnego do mojego ojca. Nazwisko sie zgadza i... W rodzinie była tradycja, u nas do dziś zachowana, ze po linii pierworodnych synów przewijały sie dwa imiona - Adam i Jan. Tzn. że najstarszy syn Adama otrzymywał imie Jan, jego z kolei pierworodny zostawał Adamem. I ten gość ma na imię Jan. Fotka jest, ale to wszystko - stronka po ang.
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Pon kwi 27, 2009 22:07

Ja niedawno całkiem znalazłam strone rodu, ktorego moglabym byc czlonkiem. Niestety okazalo sie, ze to nie moja galaz i dalej nie bardzo mam czas dzialac. Musialabym troche pojezdzic po Polsce, ale jakos mi sie nie sklada...

maciejowa

Od: Pt lut 27, 2009 22:29

Post » Pon kwi 27, 2009 22:09

maciejowa pisze:Ja niedawno całkiem znalazłam strone rodu, ktorego moglabym byc czlonkiem. Niestety okazalo sie, ze to nie moja galaz i dalej nie bardzo mam czas dzialac. Musialabym troche pojezdzic po Polsce, ale jakos mi sie nie sklada...

na emeryturze zrobimy sobie objazd po Polsce :P :P

bazylica

Post » Pon kwi 27, 2009 22:10

bazylica pisze:
maciejowa pisze:Ja niedawno całkiem znalazłam strone rodu, ktorego moglabym byc czlonkiem. Niestety okazalo sie, ze to nie moja galaz i dalej nie bardzo mam czas dzialac. Musialabym troche pojezdzic po Polsce, ale jakos mi sie nie sklada...

To jeszcze troszkę potrwa! :lol: :lol:

Kinga,już nie oglądasz?
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Pon kwi 27, 2009 22:11

Ale sie temat skręcił... Oglądać chciałam, a tu właśnie "l'chaim" śpiewają, jeden z moich ulubionych fragmentów... Idę normalnie bo całego "Skrzypka" przegadam. Dobrej nocy, dziewczyny! Do jutra!
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Pon kwi 27, 2009 22:13

kalair pisze:
bazylica pisze:

To jeszcze troszkę potrwa! :lol: :lol:

Kinga,już nie oglądasz?

Jak tak dalej beda w Polsce rzadzic, to ja wogole nie pojde na emeryture... :lol: Albo jej po prostu nie dozyje.

maciejowa

Post » Pon kwi 27, 2009 22:17

kinga w. pisze:No raczej nie mam na takie kaprysy... Zerknęłam na google i... znalazłam gościa b. podobnego do mojego ojca. Nazwisko sie zgadza i... W rodzinie była tradycja, u nas do dziś zachowana, ze po linii pierworodnych synów przewijały sie dwa imiona - Adam i Jan. Tzn. że najstarszy syn Adama otrzymywał imie Jan, jego z kolei pierworodny zostawał Adamem. I ten gość ma na imię Jan. Fotka jest, ale to wszystko - stronka po ang.

To chyba stała tradycja 8O Bo u nas tak się dzieje z imieniem Piotr

Tyzma

Post » Pon kwi 27, 2009 22:17

kinga w. pisze:Ale sie temat skręcił... Oglądać chciałam, a tu właśnie "l'chaim" śpiewają, jeden z moich ulubionych fragmentów... Idę normalnie bo całego "Skrzypka" przegadam. Dobrej nocy, dziewczyny! Do jutra!

dobrej, dobrej
noooo Jasiek ucieszony bo fotel się zwolnił i jest co podrapać i w ogóle, poskakać na nim

bazylica

Post » Pon kwi 27, 2009 22:23

Dobrej! Ja tez ide. Do jutra.

maciejowa

Post » Pon kwi 27, 2009 22:23

Tyzma pisze:
kinga w. pisze:No raczej nie mam na takie kaprysy... Zerknęłam na google i... znalazłam gościa b. podobnego do mojego ojca. Nazwisko sie zgadza i... W rodzinie była tradycja, u nas do dziś zachowana, ze po linii pierworodnych synów przewijały sie dwa imiona - Adam i Jan. Tzn. że najstarszy syn Adama otrzymywał imie Jan, jego z kolei pierworodny zostawał Adamem. I ten gość ma na imię Jan. Fotka jest, ale to wszystko - stronka po ang.

To chyba stała tradycja 8O Bo u nas tak się dzieje z imieniem Piotr

fajne są takie różne tradycje rodzinne

bazylica

Post » Pon kwi 27, 2009 22:26

maciejowa pisze:Dobrej! Ja tez ide. Do jutra.

do jutra :) :)

bazylica

[poprzednia][następna]