Plazmocytarne zapalenie jamy ustnej a inne choroby dziąseł

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lut 23, 2009 12:08

A co sądzicie o naparze z szałwi?
Myślicie, że można by np. umoczonym w tym patyczkiem higienicznym albo po prostu palcem smarować kocie dziąsełka? Czy ona nie jest szkodliwa dla kotków? Bo jeśli nie, to poza tą oczywistością, że to środek naturalny a nie chemiczny, zalet ma całkiem sporo (nie wszystkie na kocie dolegliwości ;) ):
"(...)Poprawia pracę układu trawiennego, obniża poziom cukru we krwi, a napary z szałwii łagodzą zapalenia gardła i skóry. Ponadto działa kojąco na depresję, zmęczenie, wyczerpania. Napar z szałwii stosuje się przy nadmiernym poceniu nocnym, zwłaszcza u gruźlików i neurotyków. Dzięki bakteriobójczym właściwościom stosuje się szałwię także zewnętrznie do płukania jamy ustnej, gardła, przy ropnym zapaleniu dziąseł, pleśniawce i przy anginie. Napar szałwii stosuje się także do okładów na trudno gojące się rany, owrzodzenia żylakowate nóg a także jako dolewkę do kąpieli w chorobach reumatycznych, wysypkach i innych schorzeniach skórnych. Herbatka z liści łagodzi i przeciwdziała biegunce. Dalej jest także (słabym) środkiem przeciwgrzybiczym, oraz przeciwkaszlowym, łagodzącym dolegliwości występujące w okresie menopauzy, skutecznym w ślinotoku.(...)"
"(...)Napar przeciwko zapaleniu gardła, jamy ustnej i dziąseł: mieszamy po 50 g szałwii, rumianku, liści brusznicy, mięty pieprzowej. 2 łyżki stołowe mieszanki zalewamy 500 ml wody i zagotowujemy. Płuczemy naparem chore miejsca kilka razy w ciągu dnia.(...)"

TMEJ

Od: Pt kwi 27, 2007 11:51

Post » Pon lut 23, 2009 13:00

Sądzę, że może być.
Ja jeszcze myślałam o Dentospecie A, który jest, jak dotąd, środkiem najskuteczniej mi pomagającym w walce z aftami.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pon lut 23, 2009 13:16

Jakiś czas temu próbowałam smarować kiciusiowi dziąsełka właśnie Dentoseptem, ale zrezygnowałam, bo to była istna histeria 8O ... może to przez wchodzący w skład preparatu etanol (alkohol etylowy = piekący smak), a może dlatego, że nie rozcieńczałam... :?

TMEJ

Post » Pon lut 23, 2009 13:34

Ale to był Dentosept czy Dentospet A? Bo one maja chyba trochę inny skład. Dentospet A jest z propolisem.

Erin

Post » Pon lut 23, 2009 13:53

Ja stosowałam Dentosept A (sprawdziłam w domu :wink: ), ale ze składu wynika, że oba preparaty (zarówno Dentosept jak i Dentosept A) zawierają etanol, choć w znacząco różnych dawkach (Dentosept A zawiera go znacznie mniej :) ). Dla porównania:

DENTOSEPT A płyn 25g
Wskazaniami do stosowania preparatu Dentosept A są stany zapalne jamy ustnej, afty, odleżyny w jamie ustnej (po protezach zębowych), pomocniczo w paradontozie.
Skład:
25 ml preparatu zawiera wyciągi z kwiatu rumianku 1,67 g, kory dębu 1,67 g, liścia szałwii 1,67 g, ziela arniki 0,83 g, kłącza tataraku 0,83 g, ziela mięty 0,83 g, ziela tymianku 0,83 g, anestezynę 0,51 g i boraks 1,02 g. Zawiera etanol 32-37 %.
Działanie:
Preparat pochodzenia naturalnego do stosowania miejscowego. Działa przeciwzapalnie, ściągająco, bakteriobójczo i miejscowo przeciwbólowo.
Wskazania:
Stany zapalne jamy ustnej, afty, odleżyny w jamie ustnej (po protezach zębowych), pomocniczo w paradontozie.

DENTOSEPT płyn 100ml
Wskazany jest w surowiczym i ropnym zapaleniu dziąseł i jamy ustnej, powierzchniowym zapaleniu przyzębia, nieżytowym zapalenie języka, odzwierzęcym zapaleniu jamy ustnej na tle toksycznym. Skłonność do krwawienia z dziąseł.
Skład:
100 ml preparatu zawiera wyciągi z kwiatu rumianku 11,83 g, kory dębu 11,83 g, liścia szałwii 11,83 g, ziela arniki 5,91 g, kłącza perzu 5,91 g, ziela mięty pieprzowej 5,91 g, ziela tymianku 5,91 g. Preparat zawiera etanol 60-70%.
Działanie:
Preparat wykazuje działanie ściągające i łagodnie przeciwzapalne na błony śluzowe jamy ustnej, związane z działaniem wyciągów z kory dębu, liścia szałwi i rumianku. Garbniki oraz olejki eteryczne działają antyseptycznie.
Wskazania:
Surowicze i ropne zapalenie dziąseł i jamy ustnej, powierzchniowe zapalenie przyzębia, nieżytowe zapalenie języka, odzwierzęce zapalenie jamy ustnej na tle toksycznym. Skłonność do krwawienia z dziąseł. Grzybicze zapaleniu błony śluzowej jamy ustnej (drożdżaki). Wspomagająco w paradontozie.

TMEJ

Post » Wto mar 10, 2009 12:09

Czy ktokolwiek ma i mógłby odsprzedać Equoral kapsułki 25mg, 7-10 szt.? Potrzebujemy sprawdzić, czy to lekarstwo poskutkuje na plazmocytarne zapalenie jamy ustnej mojej Kici, a całe opakowanie ma 50 szt i trochę drogo wychodzi...
I trzymajcie kciuki, bo jak nie zadziała, czeka nas już tylko wyrywanie wszystkich zębów :(

Alienna

Od: Czw sty 12, 2006 18:03

Post » Wto mar 10, 2009 18:13

Niestety, w zakupie leku nie pomogę :( , ale kciuki będę trzymać mocno :ok: .
My 26 marca jesteśmy umówieni na wizytę do dr Jodkowskiej i jeśli nic nam w tym nie przeszkodzi, to będziemy mieli do odstąpienia zarezerwowany termin 1 kwietnia na ul. Powstańców Śląskich 101 w Warszawie u w/w pani dr, więc jeśli są jacyś chętni, to proszę o kontakt :D .

TMEJ

Post » Wto mar 10, 2009 19:37

mam pytanie czy wasze koty z plazmocytarnym zapaleniem jamy ustnej maja podwyższone monocyty(mój ma sporo ponad normę)?.

elwira zięba

Od: Pon maja 26, 2008 20:16

Post » Wto mar 10, 2009 20:11

Nasz kiciuś dopiero będzie miał robioną morfologię i biochemię z profilami nerkowym i wątrobowym i z wynikami pójdziemy na konsultację do dr Jodkowskiej. Badanie krwi miał robione rok temu przy innej okazji, ale żadnych monocytów nie miał tam oznaczonych... :? A czy to jakiś ważny czynnik przy plazmocytarnym zapaleniu dziąseł? Macie może jeszcze jakieś sugestie co należy oznaczyć przy badaniu krwi żeby mieć pełny obraz sytuacji?

TMEJ

Post » Śro mar 11, 2009 14:06

Moja wet mówi, że taka ilość monocytów znaczy iż kot walczy z jakąś infekcją. Ja mam nadzieję, że chodzi właśnie o zapalenie dziąseł, a nie chorobę wirusową(białaczka wykluczona, ale jeszcze FIV musimy zrobić). Daj znać TMEJ jak te monocyty u twego kota. Czy jest w ogóle jakis test który może potwierdzić, ze kota ma właśnie zapalenie dziąseł, bo z tego co czytam to może być objaw dodatkowy innych chorób?

elwira zięba

Post » Śro mar 11, 2009 16:22

elwira zięba pisze:Czy jest w ogóle jakis test który może potwierdzić, ze kota ma właśnie zapalenie dziąseł, bo z tego co czytam to może być objaw dodatkowy innych chorób?

Wiesz, cały czas usiłuję sie tego dowiedzieć... Wiem, że czyjś kiciuś (niestety nie pamiętam czyj) miał robione badanie pobranego wycinka dziąsła, ale na tym niestety moja wiedza się kończy :( . Nasz kiciuś, poza czerwoną kreską na linii dziąseł u styku z ząbkami, nie ma żadnych innych objawów, ale ponieważ nas to niepokoi, to postanowiliśmy sprawdzić czy powinniśmy się tym martwić, co ewentualnie można z tym zrobić, jak zapobiegać postępowi (jeśli to coś poważnego), choć w głębi duszy mamy nadzieję usłyszeć, że taka jego uroda... :wink: . Postaramy się dowiedzieć od pani doktor jak najwięcej i zamieścić tu te informacje, no i wyniki kiciusia również :) .

TMEJ

Post » Śro mar 11, 2009 16:30

Przepraszam ,ze nie czytałam całego watku ale walcze z tą choroba już długo.
Od miesiaca smaruje mu dziąsła zelem, elugel zawiera chlorheksydynę ( wet pozwolił). Ma mietowy smak wiec pierwsze samrowanie nie było łatwe,na tomiast kocurek juz po kilku daje sobie smarowac bez problemu. Zel jest chlodący wiec pewnie czuje ulge. Zaognienie dziąseł powolutku schodzi, nie czuć smrodku... zobaczymy jak dalej.
Ale jak jeden dzien nie posmaruje to bakterie wracaja natychmiast, po zapachu poznaję.

Wyczytałam ,ze ten zel stosuje sie do czyszczenia zebów chorych obłoznie więc moze i kociakom cos pomoże na tą paskudną chorobę.

Medira

Od: Pt lut 25, 2005 19:00

Post » Śro mar 11, 2009 17:18

Kurczę :? Fajnie, że to działa, tylko ja sobie życzę powodzenia przy 6 kotach :roll: :D

Erin

Post » Śro mar 11, 2009 18:10

Ja zaczęłam smarować dziąsełka patyczkiem higienicznym umoczonym w naparze z szałwi i następnego ranka po pierwszym wieczornym smarowaniu czerwony paseczek zupełnie zniknął, myślałam, że eksploduję ze szczęścia... Niestety nie trwało ono długo, bo już po południu czerwony pasek znów się pojawił... Wróciłam więc do sacholu i teraz stosuję go zamiennie ze smarowaniem naparem z szałwi + oczywiście pasta Orozyme.

TMEJ

Post » Czw mar 12, 2009 13:28

u mnie cholera nic nie działa, a raczej wszystko na krótki czas............... :( :( :(a czy ten elugel jest na receptę?

elwira zięba

[poprzednia][następna]