Sssanie "matki".

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 02, 2003 7:59 Sssanie "matki".

Jak zwykle mam problem/pytanie.
Jerry zaczął to robić prawie na początku pobytu w naszym domu, Tom - jakieś dwa tygodnie temu - czyli jako podrośnięty kawaler.
Otóż "siorbią" (jak mawia moje dziecko) Pumę za sutki. Za nic nie mogę sobie z tym poradzić. Suka oczywiście mleka nie ma, a ja zdaję sobie sprawę, że to raczej "wina" więzi między zwierzakami. Po każdym jedzeniu, po każdej zabawie - są natychmiast przy niej, wpasowują się jej między łapy i spektakl się zaczyna.
Ludzikowie - co ja mam z tym zrobić? Kićki mają w tej chwili ok. 3 miesięcy i chyba są "za stare" na takie praktyki. A mnie jakoś zupełnie nie podoba się fakt, że takie stare konie szukają wciąż cysia.
Kto rzuci pomysł - jak długo to może trwać?
Monika
Obrazek

Monik@

Od: Śro paź 22, 2003 10:29

Post » Wto gru 02, 2003 8:19

ja tez mialam podobny problem, tzn nie z psem, ale Lesti na poczatku bardzo czesto ssal Lune. no i sie przestraszylam, kiedy na forum dowiedzilam sie, ze to moze prowadzic do zapalenia sutkow. probowalam roznych metod, smarowalam sutki jodyna, caly czas pilnowalam malego i to w sumie chyba najbardziej pomoglo. teraz juz bardzo sporadycznie maly leci do sutkow, prawie w ogole. musisz chyba po prostu konsekwentnie kociaki od Pumy odciagac, mowic ze to nieladnie... mysle, ze z czasem im to przejdzie, tak jak Lestiemu.

Aggatt

Od: Sob sie 09, 2003 13:36

Post » Wto gru 02, 2003 8:31

Zabieram, zabieram - jednego już dwa miesiące. Ale te diabły wykorzystują każdy moment nieuwagi.
W jakim wieku go odpuściło?
Monika
Obrazek

Monik@

Post » Wto gru 02, 2003 8:39

Moniko, w jakim wieku kociaki trafily do Ciebie? Stracily wczesnie matke?
Odruch ssania bardzo czesto pojawia sie u kociakow, ktore, z roznych powodow, byly krotko przy matce. Koty powinny byc z mama do co najmniej 12 tyg. zycia. Jesli ten okres jest krotszy u kotow wystepuja wlasnie takie odruchy - ssania, ugniatania. Zabieraj kociaki od suni, bo rzeczywiscie moze sie to skonczyc zapaleniem sutkow. Odciagaj je delikatnie, ale stanowczo.
Obrazek

Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy by się nie spotkali.

Katy

Od: Pon sie 05, 2002 18:57

Post » Wto gru 02, 2003 8:41

Też myślę, że konsekwentnie odstawiać. Mam podobny problem (w zaniku już prawie, prawie :) ), tylko, że kotka ssie NAS! Ssie dłonie, zgęcia w łokciach, a najgorzej jak ssie kark (to u naszej córki :twisted: ). Kociaków jest trójka rodzeństwa i jak były razem to ssały się na wzajam(prawdopodobnie dlatego, że straciły mamę jak miały miesiąc :( ). Początkowo ssała nas kicia po przybyci do nas kiedy tylko jej się spodobało, ale konsekwentnie nie pozwalaliśmy jej na to i odgwracaliśmy jej uwagę np. zabawą. Potem próbowała ssać już najczęście wieczorem na dobranoc i rano na dzieńdobry jak była głodna. Cięzka to praca, ale konsekwentne odganianie... Teraz nas dorosłych już nawet nie próbuje ssać, problem, i to tylko nad ranem, pojawia się jeszcze z naszą córką, ale już nie tak często (prawdopodobnie dlatego, że dzieci są mało konsekwentne :? ) Powodzenia
Obrazek PumaObrazekOhana
Koty i psy ;) są jak powietrze: wszędzie ich pełno i nie da się bez nich żyć...

Aki

Od: Pon paź 06, 2003 8:50

Post » Wto gru 02, 2003 8:42

U mnie, jak kocia matka nie chce juz karmić maluchów- dzieje się to zwykle między 10 a 16 tygodniem ich życia, a nie wychodzą jeszcze z ode mnie domu, zawsze znajdują matkę zastępczą. Zwykle na szczęście jest tak, że zmieniają ok. 13-16 tygodnia życia miejsce zamieszkania, więc problem sam znika. Jeśli jednak zostają u mnie - tak, jak np. Duffy czy Milva, przestają ssać w wieku 5-6 miesięcy. Problemów żadna z karmiących kotek nie miała, oprócz tego, że... dostawała mleka w ssanym sutku. Zresztą u wielu moich znajomych mających więcej niż jedną kotkę bywało, że ciotka czy babka podkarmiała kocięta, miała pokarm, a jak kocięta przestwały ssać, traciła go.
A.

agal

Od: Pon lut 03, 2003 17:48

Post » Wto gru 02, 2003 8:45

agal pisze: Problemów żadna z karmiących kotek nie miała, oprócz tego, że... dostawała mleka w ssanym sutku.

Niemniej ja spotkalam sie z opiniami wetow, ze to nie jest zdrowe dla ssanego osobnika :roll:
Obrazek

Katy

Post » Wto gru 02, 2003 9:20

Lesti ssal Lune jeszcze przez jakis miesiac lub troszku wiecej, po tym jak z nami zamieszkal. przestal w wieku ok 3mcy, teraz ma 4mce i juz ssie tylko sporadycznie.

i moj wet tez powiedzial, ze to niezbyt zdrowe dla kotki (zwlaszcza kastrowanej). ale na szczescie problem sam sie rozwiazal, bo juz nie wiedzielismy co robic. niktorzy doradzali mi kaftanik dla Luny, ale tego nie sprobowalam, bo nie chcialam zeby sie Lunisko meczylo... a zreszta zdawalam sobie sprawe, co to znaczy ubrac Lune w kaftanik 8) :lol:

Aggatt

Od: Sob sie 09, 2003 13:36

Post » Wto gru 02, 2003 9:56

Katy pisze:Moniko, w jakim wieku kociaki trafily do Ciebie? Stracily wczesnie matke?

Czy ja wiem? Miały ok. 3 tygodni. Jesli chodzi o zabieranie - słowo, że ja nic innego w domu teraz nie robię. Czyste wariactwo, chyba im powyjmuję bateryjki.
agal pisze:U mnie, jak kocia matka nie chce juz karmić maluchów

Koło się zamyka bo Puma na to, jak na lato. Mało, że ich nie odgania to wręcz sprawia jej to przyjemność. Kiedy się w nią wtulą, ta dodatkowo przykrywa je dyńką, żeby broń Boże ich nie zabierać. Myślę, że gdyby warknęła, odepchnęła, czy w jakikolwiek sposób je odganiała - byłoby łatwiej je oduczyć. Najgorzej jest w nocy, bo diabełki wykorzystują każdą szpereczkę w kocu, że się wkręcić do "matki". A ja nie mam nad tym kontroli. A i tak sypiam teraz jak zając pod miedzą.
..............
A w ogóle dzięki, że coś piszecie i pomagacie.
Monika
Obrazek

Monik@

Post » Wto gru 02, 2003 9:58

3 tygodnie to straaasznie malo :( Nie dziwne, ze szukaja mamy. Postepuj dalej tak jak postepujesz, odciagaj je. Na pewno z wiekiem tez im to przejdzie.
Obrazek

Katy

Post » Wto gru 02, 2003 10:43

Katy pisze:3 tygodnie to straaasznie malo

No cóż...........niektórzy mają sposoby na pozbywanie się niechcianego przychówku. :evil:
Monika
Obrazek

Monik@

Post » Wto gru 02, 2003 13:08

Jak długo? wiecznie ;) Synek przyssał się do Samuela jak tylko do nas przyszedł, miał ok 5 tygodni. SSie go do teraz, chociaż już rzadko.

Ofelia

Od: Wto lut 05, 2002 17:16

Post » Wto gru 02, 2003 18:35

Lejus ssie pozostale futrzaki odkad do nas przyszedl, czyli juz z 4 miesiace. Dojrzaly 4 kilowy chlop a taki dzieciuch :lol:
Na szczescie nie dobiera sie do sutkow tylko wsysa siersc swoich ofiar ;)

moni_citroni

Od: Czw sty 23, 2003 19:17

Post » Śro gru 03, 2003 11:52

Mam podobny problem. Puchi adoptował sobie jako mamę Saphirę, dopada jej cycuszków, ssie, mlaska, mruczy przy tym i j ą udeptuje, a ona go wylizuje jak prawdziwa mama. co go oderwę to za chwilę powtórka z rozrywki. czym to szkodzi kotce> Stan zapalny? A czy moze byc przyczyną ciąży urojonej? I czy może wytworzyć sie pokarm. Nie wiem czy kotka miała sterylkę, ma około roku.
"NiechodziOToByCzłowiekMiałKota,TylkoByKotMiałCzłowieka"
Obrazek

RyuChanek i Betix

Od: Śro lis 05, 2003 11:48