Moja kotka już od dosyś dawna charczy jak oddycha . Nie jest to zawsze ale jak czasem ją biorę na ręce to słyszę hrrr hrrr. Nie wiem co zrobić. Może to za mało informacji, ale powiedzcie czy to może być coś poważnego? Co to jest koci katar i jak się objawia?
skoro cię niepokoi - natychmiast wet. ja uwierzyłam intuicji choc kini niby nic nie bylo i wszyscy pukali w glowę, że przesadzam. okazalo sie, że niestey nie., ale dzieki temu kinia juz prawie zdrowa, bio szybka interwencja była. Jak najszybciej idz do weta.....
Objawy, jak u Klakiera.
Ja poleciałam do weta z histerią :KOT CHORY!!! RATUNKU!!!
PO zbadaniu okazało się, że jest okazem zdrowia i ma po prostu zrosty po nie leczonym przziębieniu
Jest to infekcja układu oddechowego z przyległościami. U kociaków zaczyna się od ropiena ślepków, które nie leczone "przechodzi" po kilku/kilkunastu dniach na nosek.
Bez leczenia choroba jest u młodziaków w większości przypadków śmiertelna. Przy wczesnym rozpoczęciu leczenia udaje się zazwyczaj wyleczyć, a dokładniej zaleczyć, bo nosicielstwo pozostaje. W takich razacj największe szkody kk potrafi poczynić w ślepkach - jeśli doszło już do sklejenia ropą powiek i stan też utrzymywał się dłużej - aż do zniszczenia gałek ocznych włącznie.