dylemat!!!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lis 18, 2003 0:39 dylemat!!!!!

W zwiazku z moim marnym poszukiwaniami rudych kotkow dopadlam ogloszenie w gazecie w sprawie sprzedarzy..dotyczylo kotow egzotycznych chodowanych w Krakowie:) ceny dosc przystepne z powodu tego, ze maja cos tam nie tak z nosem:) tzn wg mnie wszystko w porzadku ale nie spelniaja jakis tam norm..niewazne bo i tak nie bede wystawiac:) no i sie zakochalam..:) nie wiem jednak czy placenie za kota, kiedy jest tyle innych biednych i bezdomnych nie jest nieporozumieniem?! pojechalam tam w sumie z bardziej z ciekawosci i nie sadzialam, ze te koty sa takie piekne.. kocurek jest niebieskawy, albo raczej granatowy:) siersc gesta jak dywan..wyraz twarzy malego rozkapryszonego dziecka:) cudo.. no i co ja mam zrobic..chyba wezme dwa:) tego no i czekam na rudzielca...:) kot mruczal jak katarynka..i mowil wez mnie:)

Katik

Od: Pon lis 17, 2003 18:16

Post » Wto lis 18, 2003 0:43

Jeśłi kocio tylko ma rodowód - bierz go i niech Wam się żyje dlugo i szczęśliwie. Jeśli nie ma rodowodu - absolutnie go NIE KUPUJ.

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Wto lis 18, 2003 0:57

no ma rodowod..ale jestli by nie mial..to o w czym rzecz? nie wolno placic za kota europejskiego?:)

katik

Katik

Post » Wto lis 18, 2003 1:16

Katik pisze:no ma rodowod..ale jestli by nie mial..to o w czym rzecz? nie wolno placic za kota europejskiego?:)

Bylo o tym ostatnio pare watkow ... kotek europejs- domowy ok, ale jak mialby to byc "perski" bez rodowodu to juz nie fajnie :(

A co do dylematu- jesli zakochalas sie w ytm persiaczku, poczulas to cos jak go zobaczylac to znaczy ze ten kot jest tobie przeznaczony :)

ktosia

Od: Pon gru 02, 2002 18:29

Post » Wto lis 18, 2003 1:18

Witaj Katik :D
W temacie rodowodu: kupujac rasowego kota bez rodowodu, niestety wspiera sie tzw. pseudohodowle, ktore nie spelniaja warunkow wymaganych od hodowli.
sa to czesto kociaki, ktorych matki sa kryte do upadlego, aby rodzic jak najwiecej kociat na sprzedaz, i gdzie kotom nie zapewnia sie nalezytej im opieki zdrowotnej.
Czesto sa to rowniez dziwne "mixy", i nie masz pewnosci, czy kotek zakupiony jako przedstawiciel danej rasy, nie okaze sie zwierzatkiem kochanym, ale nierasowym.
Tu jest link do innego watku, gdzie ten temat byl poruszany :)

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=10118&start=0

A moze, zanim sie zdecydujesz, mialabys ochote odwiedzic schronisko?
Tyle jest tam pieknych kotow, ktore dzien i noc czekaja, zeby je ktos pokochal i dal im dom... :(
Oczywiscie, jesli masz zamilowanie do kotow rasowych, to pelen szacunek do tego, ale wspominalas, ze masz dylemat....

Inka

Od: Pon lut 10, 2003 2:29

Post » Wto lis 18, 2003 7:51

Jak bez rodowodu to wchodzi w gre jedynie adopcja, tak jak kazdego innego mruczusia. Dlaczego to juz nie bede sie powtarzac ;-) Wpisz pseudohodowla w wyszukiwarke watkow. Wlasnie dlatego :-(
Zycze cuudownego kota :-)
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Wto lis 18, 2003 10:39

Kotek jest z rodowodem:) jest z hodowli w Krakowie i to dosc znanej:) z tym, ze poprostu nie jest za 130 tylko za 500 zl z powodu nie ekstremalnego splaszczenia mordki:) jak dla mnie wyglada jak kazdy egzotyk ale Pani powiedziala, ze na wystawe sie nie nadaje - i stad cena..sa jeszcze 3 kotki za 400 (dwie czarne, jedna szylkretka)..jesli ktos marzy o takim kotku to moze sie zainteresuje..czasmi ktos chce np egzotycznego a nie stac go na zaplate ponad 1000 zl..wiec jest to jakies rozwiazanie:)

pozdrawiam
KAtik

Katik

Post » Wto lis 18, 2003 10:51

Jeśli ma rodowód to wszystko jak najbardziej jest ok, ale i tak cena jest strasznie niska 8O A czemu kotek nie ma spłaszczonej mordki? I czy pozostałe kocięta też tak mają? Bo może to jakaś wada genetyczna??? Dowiedz się czemu te kotki wyszły takie niehodowlane - czy to wynik źle dobranych rodziców, czy.... coś tam kantują. Wypytaj dokładnie i na spokojnie. Jeśli na wszystkie pytania odpowiedzą, wytłumaczą, nic nie będą kręcić, to może faktycznie tak jest. Niech Ci pokażą rodowód.

A kociaków bez rodowodu nie kupuj NIGDY (tak na przyszłość 8) ) bo takie "rasowe" bez rodowodu to (w 90%) tylko maszynki do robienia pieniędzy u właścicieli :evil: . Często źle odchowane kociaki, wymęczone matki.

A skoro masz dylemat to może faktycznie weź jakiegoś biedaka?? No chyba, że możesz wziąc dwa 8) To jeśli bardzo się zakochałaś w tym egzotyku to go kup (skoro ma papiery) i weź jakiegoś europejskiego biedaka. I czemu tylko rudego?? Jest tyle innych pięknych.... których nikt nie chce.
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Wto lis 18, 2003 11:02

To nie jest tak, ze nie maja plaskiej:) bo maja..ja nawet nie widze roznicy pomiedzy ich mordkami a mordkami czampionki..:) ale tez sie nie znam:) Pani mi opd razu powiedziala, ze dlatego taka niska cena poniewaz oczy powinny byc na poziomie nosa (oughhhh:) a te kotki maja nosek troszke nizej:) a normy u egzotykow sa bardzo restrykcyjne:) cena jest proporcjonalna do tego, ze nie mogalabym wystawiac kotka:) a i tak jest najpieknieszy;)

Katik

Post » Wto lis 18, 2003 12:55

jesli kotek ma rodowd to bierz 8)
Mam tyle przed sobą
Mój Bóg odnalazł mnie
Lecz nie wiem naprawdę
Kim jest
Jeśli możesz mi pomóc
Nie odmawiaj, nie mów nie
Tak mi Ciebie brak
KOCIARNIA

Emilka

Od: Pt sty 10, 2003 20:42

Post » Wto lis 18, 2003 13:01

Katik, mozesz mi napisac na pw, co to za hodowla?
Obrazek

Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy by się nie spotkali.

Katy

Od: Pon sie 05, 2002 18:57

Post » Wto lis 18, 2003 13:49

Jeśli się w nim zakochałaś, to pewnie, że możesz kupić. Jeśli jest rodowód, ale nie spełnia faktycznie dość wymagających przepisów, nie trzyma standardu, to najwyżej nie będziesz mogła prowadzić hodowli - co się wiąże z kastracją, ale ile Ci przyniesie satysfakcji, to Twoje...
Czego Ci życzę...

elmi

Od: Czw lis 13, 2003 16:59

Post » Wto lis 18, 2003 21:35

Spoko ! koty egzotyczne są śliiiczne ! A jaka to hodowla i cena ? Tak z ciekawości pytam... :roll:

kociolubna

Od: Pt sie 15, 2003 21:07