okna i balkony ?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 24, 2003 8:44

To i ja sie zapytam, bo juz mysle jakis czas i nic :( Jak zabezpieczyc balkon, ktory konczy sie w polowie okna tzn. okno i drzwi balkonowe zajmuja cala szerokosc sciany, a balkon tylko polowe i konczy sie na oknie i nie ma tam do czego umocowac siatki, bo jest szyba okienna a nie sciana :(
Obrazek

M.

Od: Wto lut 05, 2002 11:17

Post » Pt paź 24, 2003 9:00

Na ogół taki "połówkowy" balkon daje się zabezpieczyć bezproblemowo - jeśli siatka rozpinana jest na ramach to przy odpowiednim wykonaniu ramy jej bok niemal przylega do okna, jest umocowany na górze i na dole, a część przylegająca do ramy okiennej jest tak sztywna, że nie wymaga dodatkowego wzmacniania.

Qrczę, jak czytam co piszę, to nie jest to zbyt klarowne - ostatnio robiłem zabezpieczenie balkonu o takiej właśnie konstrukcji i wyszło ładnie - nie pamiętam czy zrobiłem zdjęcia, ale jeśli tak, to postaram się w miarę szybko skończyć film i wrzucić zdjęcia przykładowych zabezpieczeń.

Tak w ogóle, to chyba postaram się nawiązać kontakt z tym panem od siatek rybackich, bo jak na razie robię siatkowania siatką stalową ocynkowaną i jeśli rybacka kosztuje tyle ile było napisane stronę wcześniej, to najtańsza stalowa jest dwa razy droższa, a przy niej dochodzi jeszcze koszt całej konstukcji, czyli listew, farby, całego żelastwa...

Ciekawi mnie tylko jak taka rybacka przetrzyma zimę na powietrzu, przecież nie będzie mogła dobrze wyschnąć :roll:
A gdy wieczorem pójdziesz do łóżka, przyjdzie z wizytą Wróżka Zębuszka...
Na razie zjadła mi zdjęcie.

Damork

Od: Wto lut 05, 2002 9:51

Post » Pt paź 24, 2003 9:11

Kretko, właśnie dziś jadę do Kórnika po siatkę do Pana Rozmiarka :D
Zrobi mi ją na poczekaniu. Skorzystam z okazji, że to dokładnie taki wątek jaki sama chciałam założyć i rozpiszę się :wink:
Mój balkon też zabezpieczony jest siatką przeciw ptakom, taką jak ma Kinuś, identyczną jak sądzę po obejrzeniu zdjęcia.
Minęły już trzy lata od założenia.....
I teraz to co chciałam powiedzieć dużym drukiem: SIATKA DRZE SIĘ :!:
Wczoraj omal nie umarłam na zawał, bo zobaczyłam Drakulę wiszącego na siatce (to normalne akurat całkiem), a przed nim dziurę szeroką na jakieś 40 cm :!: :!: :!: Kocur usiłował wejść na balustradę, głowę miał już po drugiej stronie siatki. Nie muszę mówić jak wpadłam na balkon...
Bałam się, że w ostatniej chwili wyrwie mi się z rąk i wyleci (ósme piętro).
Ostrzegam wszystkich, którym kiedyś polecałam taką siatkę :!: :!: :!: :!
Po trzech latach już nie wytrzymuje ciązaru kota.
Noc miałam z głowy, bo kocur awanturował się, że chce wyjść, ranek też walczył. On zimą kocha być na balkonie, więc lecę po sieć rybacką, najgrubszą z możliwych i jutro wymiana. Ella i Drakula, który odsypia nocne ekscesy :D
Obrazek

Ella

Od: Czw mar 07, 2002 13:22

Post » Pt paź 24, 2003 9:16

Ta siatka drze sie nie po 3 latach, a od razu. Dlatego mam podwojna :) i dlatego zawieszona tak luzno i "glupio" bo baldachim do wewnatrz, ze Olka nie przepada za wspinaniem sie. Raz probowala, wiecej tego nie robi :)
Toffie, Bajek, Bździągwa, Julian

kinus

Od: Pon mar 03, 2003 23:22

Post » Pt paź 24, 2003 9:40

Ella, proszę jak wrócisz to napisz mi ile cię ta siatka kosztowała. Muszę pomalutku robić kosztorys, żebym na wiosnę nie poszła z torbami. :lol:

Kretka

Od: Śro paź 15, 2003 14:48

Post » Pt paź 24, 2003 9:51

Damork pisze:Ciekawi mnie tylko jak taka rybacka przetrzyma zimę na powietrzu, przecież nie będzie mogła dobrze wyschnąć :roll:

Zapytam Lidkę, w końcu ona ma taką sieć już od kilku lat na balkonie i chyba jej nie wymieniała. Wygląda przyzwoicie. My dopiero na wiosnę bedziemy mogli powiedzieć, jak to jest. A tania jest faktycznie, ja jestem bardzo zadowolona, nie mówiąc już o kotach (Hacker właśnie siedzi na balkonie).

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Pt paź 24, 2003 15:40

czy ktos ewntualnie da mi rade, do czego zawiesic siatke jak sie nie ma sasiada nad soba tylko gole niebo?

Bisou&Bijou

Od: Pon paź 20, 2003 13:27

Post » Pt paź 24, 2003 16:01

Dorobić stylowy mini-daszek. Jak najbardziej poważnie. Dodatkowe zalety: mniej ptasich "niespodzianek" na podłodze balkonu :) dodatkowy cień w upalne dni, punkt obserwacyjny dla Ogonów nawet w deszczowe dni...
Dużo plusów. Minusy: wykonanie, koszty materiałów i montażu. Ale warto.

El + Ogony

PS. Oszklony balkon - to jest luksus... :)
..:: M r u c z ę -więc- J e s t e m ::..

El

Od: Śro paź 22, 2003 7:39

Post » Pt paź 24, 2003 17:00

No to wróciłam :D
Jutro będziemy zawieszać nową siatkę, tzn. moi Panowie będą 8)
Kretko, kosztowała 60zł (4,5x1,7m).
Na dodatek poznałam przemiłego człowieka, jego dwie sunie i......
....Kotka Kacperka :D
Dziś jeszcze jedna noc walki z wampirem :twisted:
A od jutra spokój, kot zacznie znów porastać w futro 8) i polować na ptaszki :D
Obrazek

Ella

Post » Pt paź 24, 2003 18:51

Dzięki Ella, życzę szybkiego powrotu kota (precz z wampirami :wink: )

Kretka

Od: Śro paź 15, 2003 14:48

Post » Pt paź 24, 2003 18:55

Dziękuję Kretko :D
Obrazek

Ella

[poprzednia]