sikanie na koldre - pomocy!!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 20, 2003 14:19 sikanie na koldre - pomocy!!!!

widzialam kilka wczesniejszych watkow o siusianiu tam gdzie nie trzeba ale nie do konca wiem jak mam sobie poradzic z moim problemem

Moja grubaska i chuda bardzo ladnie zlatwialy swoje potrzeby do kuwetki od kiedy zamieszkaly z nami. jakis czas temu dwa kociaki tak wariowaly w nocy i lataly nam po glowach ze zamknelam je w ubikacji (1,5m2) spedzily tam pol nocy a jak rano je wypuscilam to gruba przepieknie nalala mi na koldre

no i od tego momentu zaczelo sie czestsze znajdywanie mokrej koldry, wczoraj przy sprzataniu zobaczylam ze sobie tez nalala w kacie
nalala raz na torbe podrozna a dzisiaj mnie tak zapieklila ze szok.
spala sobie w lozku, bardzo wygodnie, rano wyglaskana, wymiziana jak paczek w masle...... chuda wstala przeciagnela sie i pobiegla do kuwetki. gruba za to przeciagnela sie siadla na rogu materaca w nogach i fundnela mi kaluze

rozumiem ze pierwszy raz gruba sie zezlila ze musiala siedziec w lazience
ale nie rozumiem dlaczego dzisiaj sie zlala
podejrzewam lenistwo i bardzo bym was prosila zebyscie albo mnie utwierdzili w przekonaniach albo nie wiem, dali mi jaies rady

w sobote jedziemy do weta na szczepienie takze przy okazji poprosze zeby ja zbadal.... bo moze sie przeziebila na tych plytkach w lazience....

ale biada jej jak nie bedzie chora bo takich zachowan raczej nie toleruje i mala dostanie lanie

sama nie wiem co mam robic
pomozcie

Bisou&Bijou

Bisou&Bijou

Od: Pon paź 20, 2003 13:27

Post » Pon paź 20, 2003 14:26

Zobaczysz po badaniach. Mi Niebieski sie zbuntowal jak zmienilismy z 2 na 1 kuwete. (Nie lubi staruszek dzielic kibelka ze szczylami). Jak jest zdrowa to bedziemy sie wtedy martwic co tu zrobic zeby nie lala do lozka. (Przy okazji dodam ze nie dziala ocet z woda jako odstraszacz). :oops:

ara

Od: Czw sie 14, 2003 14:58

Post » Pon paź 20, 2003 14:37

Lanie na pewno nie.
KOtka ewidentnie zestresowala sie tym ze zamknelas ja w lazience- a teraz najprawdopodobniej czuje zapach swojego moczu w lozku - i poewa dalej. Jest rowniez mozliwe ze kicia jest czyms zestresowana- mojej kotce zdarazaja sie takie numery po bolesnych zabiegach weterynaryjnych, lub czuje sie nie pewna swojego miejsca w domu/hierarchii.

Przede wsz. trzeba max zlikwidowac smrodek - Ty go pewne nei czujesz, ale koci nos jest o niebo wrazliwszy i zwylke pranie mu nie straszne. No i oczywiscie badania.
8 kocich ogonów i spółka (z.b.o.o.)

eve69

Od: Pt sie 23, 2002 15:09

Post » Pon paź 20, 2003 14:37

Jak dostanie lanie, to obawiam sie, ze nie tylko siuski znajdziesz w lozku. Koty czasem tak lubia. I faktycznie zlapalabym siuski i do weta z nia poszla.
Toffie, Bajek, Bździągwa, Julian

kinus

Od: Pon mar 03, 2003 23:22

Post » Pon paź 20, 2003 14:41

Aha. Na te badania to może dobrze by było przy okazji zabrać próbkę sioośków, wśród forumowych kotów bywały takie przypadki, że kryształki się pojawiały... Dobrze by było taką możliwość wyeliminować.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pon paź 20, 2003 14:49

z laniem w pupe to ja zartowalam.....
nie moglabym jej skrzywdzic.......

no tak, tylko jak ja mam wyprac koldre? takie rzeczy to sie chyba wietrzy a nie pierze (?)

wielkie dzieki za odpiedz na moje kolejne pytanie. Jak wet zbada siuski? teraz wiem ze to ja mam mu je przyniesc.... no wlasnie tylko jak zlapac siuski mojej Bijou........

a lazienka to ja strasznie zestresowala i nigdy wiecej jej tam nie wsadze..... ona zreszta przeslal mi latac po glowie noca

Bisou&Bijou

Post » Pon paź 20, 2003 14:53

pierze pierze, szczoreczka i wszelkimi dostepnymi srodkami, inaczej efekty takie jak poznalas ;p
Siusli chochle pod tylek jak juz zacznie siusiac- i masz :wink:

eve69

Post » Pon paź 20, 2003 15:17

najlepsza bedzie woda z octem? czy moze mydlo?

a Bijou mi nie ucieknie i bedzie niby chciala siusiac mi prawie do rak a propos tego badania?

a czy teoria lenistwa mojego kota jest choc troche prawdopodobna?

Bisou&Bijou

Post » Pon paź 20, 2003 15:27

teoria, szczerze mowiec, nie - :wink:

siusiki zacznij lapac gdy kicia juz sie usadowi i zacznie, wiekszosc kotow nie potrafi przerwac tego wznioslego procesu.

Do czyszczenia- najpierw mydlo, potem plukanie woda z octem, jak wyschnie, mocny, smierdzacy deodorant bazarowy- szybko wywietrzeje dla Ciebie, a kicia bedzie go czula tygodniami ;p

eve69

Post » Pon paź 20, 2003 15:51

Dzieki wielkie
dzisiaj sprubuje zlapac siuski, tak na probe.... taki ludzki spory pojemnik bedzie pasowal dla kotka?

szkoda ze z teorii lenistwa nici....to zawsze takie oczywiste wytlumaczenie

Bisou&Bijou

Post » Pon paź 20, 2003 17:16

Ten ludzki pojemnik z apteki jest super :) podluz chochle jak kicia siusia i juz :) moja wtedy lekko trzesie ogonkiem.
Toffie, Bajek, Bździągwa, Julian

kinus

Od: Pon mar 03, 2003 23:22

Post » Pon paź 20, 2003 21:31

Luna jak byla mlodsza to dzien w dzien lala mi na koldre. codziennie zmienialam posciel oczywiscie, ale to nie pomagalo. w koncu cala koldre (a mam puchowa) wlozylam do pralki i wypralam. wtedy dopiero zapach chyba puscil bo juz ani razu potem na nia nie nasiusiala.

Aggatt

Od: Sob sie 09, 2003 13:36

Post » Pon paź 20, 2003 21:36

Bisou&Bijou pisze:no tak, tylko jak ja mam wyprac koldre? takie rzeczy to sie chyba wietrzy a nie pierze (?)

Niektóre pralnie przyjmują do prania również kołdry.

Hana

Od: Pon lut 04, 2002 15:36

Post » Wto paź 21, 2003 7:07

zaczelam od wyszorowania mydlem i woda, potem woda z octem.... dzisiaj jeszcze psikne dyzodorantem..... chyba troche pomoglo bo wczoraj jak na razie nie odnotowalam kaluzy

pierwszy dzien lapania siuskow nieudany, dzisiaj drugie podejscie

dzieki za wsparcie, czlowiek od razu inaczej sie czuje jak nie jest zostawiony sam z malymi szkrabami i miesieczznym doswiadczeniem

Bisou&Bijou

Post » Wto paź 21, 2003 7:46

Moje maluchy też uznały łóżko za kuwete i z lubością sikały na materac.
Prałam koce i psikałam jakimś deo TZ :lol:
Pomogło odrobaczenie ! Odkąd wybilismy obcych kotki juz nie siuraja na łóżko (odpukać) :lol:

moni_citroni

Od: Czw sty 23, 2003 19:17

[następna]