Help! - oswajanie w trakcie leczenia

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto paź 14, 2003 9:31 Help! - oswajanie w trakcie leczenia

Cześć. Jestem tutaj nowy i prosiłbym o poradę.
Mam dwie młode, trzymiesięczne kotki. Są bardzo płochliwe, chwają się głęboko pod szafą jak słyszą, że się ruszam :? . Muszę im jeszcze podawać lekarstwo i smarować oczki ale jak próbuję je złapać to prawie widzę przerażenie w ich oczkach. czy mam to robić na siłę ? Nie chciałbym ich zrazić do siebie. Mieliście podobne problemy ? Jak je rozwiązać ?

Incom

Od: Pon paź 13, 2003 9:19

Post » Wto paź 14, 2003 9:42

Łapać na siłe. Niestety. Ich zdrowie jest ważniejsze. Ale jak posmarujesz, to nie puszczaj od razu, tylko jeszcze połóż na kolanach i głaszcz, głaszcz, głaszcz. I łap je też nie tylko na podawania lekarstwa, ale też tylko po to by je pogłaskać. Żebyś nie kojarzyła się tylko z lekarstwami. Na siłe, przytrzymuj i głaszcz. Muszą załapać, że krzywdy im nie robisz i że to jest przyjemne.
Trzy miesiące to taki wiek, że jeszcze je oswoisz, choć będzie trudno. Ja swoje dzikuski wyciągałam spod wanny w rękawicach bo drapałay i gryzły, ale na rękach się uspokajały.
I staraj się je wyciągnąc spod szafy zabawką. Myszką na sznurku, piórkami na patyku.
Za dwa tygodnie będzie dobrze, a za miesiąc rewelacyjnie.
Ja pierwszego dzikuska (a był super dziki) oddałam do nowego domu po tygodniu oswajania. Miał 2,5 m-ca. Nie był jeszcze przytulakiem, ale dał sobie radę w nowym domu, dogadał z dzieckiem i teraz jest przytulanką :)
Dasz sobie radę :D
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Wto paź 14, 2003 10:14

Dzięki :) . Mam nadzieję, że koty mnie jeszcze polubią.

Incom

Od: Pon paź 13, 2003 9:19

Post » Wto paź 14, 2003 11:43

Polubia ci na pewno. :D Przy okazji, witaj na forum.

ara

Od: Czw sie 14, 2003 14:58

Post » Wto paź 14, 2003 12:08

Mam ten sam problem . Jestem w trakcie oswajanie kompletnie dziekiego malucha. Ucieka przede mna w panice a gdy nie ma gdzie uciec kladzie sie w pozycji ostrzegawczej, prycha i drapie. Rzucajac sie aby ugrysc . No i oczywiscie jak chwytam go w dlonie to gryzie. Klade go na kolana i glaszcze tak dlugo, az widze, ze uspokaja mu sie oddech ( albo az mi plecy nie scierpna ;) ).gadam do niego spkojnie.
Widze malutenka poprawe.. taka tyci tyci i mam nadzieje ze bedzie coraz lepiej.
Dzis odkrylam ze to chlopczyk :D
Obrazek
Obrazek

lidiya

Od: Sob cze 08, 2002 0:05

Post » Wto paź 14, 2003 14:33

trzymam kciuki :ok: powodzenia :!: :D

justy

Od: Śro kwi 16, 2003 15:19