Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Nelly pisze:
Nie. Pies dostaje rodowód. W każdym razie na papierku mojego pisze "rodowód"![]()
Niektórzy nazywaja to może metryką (? ) ale to tylko nazwa.
Żeby maiły szczenięta z rodowodami, pies musi być wystawiany i ile pamiętam co najmniej dwa razy (albo trzy?) i otrzymać odpowiednie oceny. Pies wyższe niż suka. Musi być lepszy "w rasie" aby móc mieć rasowe potomstwo. Chyba geny ojca są silniejsze, czy coś takiego.
Kinus, pierwszy raz słyszę o takiej komisjimoże jest, nie wiem. Ja nie słyszałam.
offko, ja nie wystawiałam psa. Po prostu, ze mna coś jest nie tak jeśli chodzi o wystawianie. Kotów też zresztą.
Nawet chciałabym, żeby był wystawiany (bo mógłby być reproduktorem, jest bardzo w typie, ma bardzo dobre pochodzenie itd ) ale jakoś, no nie wiem. Gdyby ktoś to za mnie zrobił to może nawet chętnie(jeśli chodzi o psa).
Olivia pisze:jak już zostało powiedziane, w legalnej hodowli wydaje się rodowody wszystkim kociakom, ew. można nanieść uwagi typu: nie rokuje nadziei hodowlanych, do kasdtracji itp.
Olivia pisze:Nelly pisze:
Nie. Pies dostaje rodowód. W każdym razie na papierku mojego pisze "rodowód"![]()
Niektórzy nazywaja to może metryką (? ) ale to tylko nazwa.
Żeby maiły szczenięta z rodowodami, pies musi być wystawiany i ile pamiętam co najmniej dwa razy (albo trzy?) i otrzymać odpowiednie oceny. Pies wyższe niż suka. Musi być lepszy "w rasie" aby móc mieć rasowe potomstwo. Chyba geny ojca są silniejsze, czy coś takiego.
).
szczenię otrzymuje metrykę. później, na jej podstawie nabywca wyrabia mu rodowód. żeby uzyskac prawa hodowlane pies musi mić 3x doskonałą, suka 3x bardzo dobrą.
niektóre rasy muszą przejść testy psychiczne i badania na dysplazję.
i jest cos takiego jak inny związek hodowców psów w Polsce niż PZK, niestety nie pamiętam jak sie nazywa.
.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Marmotka i 56 gości